Raport OMS: Consumul de carne procesata si carne rosie poate cauza cancer

26/10/2015

Raport OMS: Consumul de carne procesata si carne rosie poate cauza cancer

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-oms-consumul-de-carne-procesata-si-carne-rosie-poate-cauza-cancer/

carne-procesata-cancerConsumul de carne procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, iar consumul de carne rosie este o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice.

Este concluzia unui raport dat publicitatii luni, 23 octombrie, de Organizatia Mondiala a Sanatatii, raport care practic “arunca in aer” opinia publica si mai ales industria carnii.

Concluziile acestui raport, preluate de toate publicatiile mari din Europa si nu numai, se estimeaza ca vor reaprinde dezbaterile despre dietele pro si contra consumului de carne.

Agentia internationala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), care face parte din OMS, a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti sau in sunca, in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.

“Pentru o persoana, riscul de imbolnavire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesata ramane redus din punct de vedere statistic, insa acest risc creste odata cu cantitatea de astfel de carne consumata”, a precizat dr. Kurt Straif, conducatorul Programului de monografii derulat in cadrul IARC, citat de Reuters si El Pais.

Carnea rosie, cum ar fi carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept “carcinogen probabil”.

In acest raport, s-au identificat legaturile dintre consumul acestor tipuri de carne si cancerul colorectal, dar au fost observate si asocieri cu cancerele de prostata si pancreas.

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: