12 860 doze de vaccin anti-HPV in cabinetele medicilor de familie

29/10/2021
12 860 doze de vaccin anti-HPV in cabinetele medicilor de familie

12 860 doze de vaccin anti-HPV in cabinetele medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/12-860-doze-de-vaccin-anti-hpv-in-cabinetele-medicilor-de-familie/

Din cele 40 000 de doze de vaccin anti-HPV care au fost achizitionate in anul 2021 de catre Ministerul Sanatatii, in cadrul Acordului – Cadru incheiat cu furnizorul, pana la sfarsitul lunii septembrie a.c. au fost utilizate 12 698 de doze de vaccin.

Restul de 27 302 de doze de vaccin se afla in cabinetele medicilor de familie (12 860 doze) si in stocurile directiilor de sanatate publica (14 442 de doze), anunta Ministerul Sanatatii.

“Aceste doze sunt utilizate la persoanele eligibile, pe baza solicitarilor parintilor/ reprezentantilor legali, care transmit cererile catre medicii de familie. Solicitarile sunt centralizate in ordinea cronologica a datei de inregistrare, iar trimestrial se solicita directiei de sanatate publica teritoriale numarul de doze de vaccin necesare. Daca intr-un judet exista mai multe solicitari fata de stocul existent, se pot realiza redistribuiri pana la urmatoarea achizitie.”, se precizeaza intr-un comunicat al ministerului.

Ministrul interimar al Sanatatii, Cseke Attila a solicitat directiei de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii sa fundamenteze necesarul de doze pentru urmatoarea perioada, astfel incat sa poata fi incheiat si urmatorul contract subsecvent pentru suplimentarea numarului de doze.

Reamintim ca, anul acesta, Ministerul Sanatatii a extins grupa de varsta pentru vaccinarea gratuita anti-HPV, astfel incat sa fie incluse si fetele cu varsta intre 14 – 18 ani, conform recomandarilor comisiilor de Epidemiologie si de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii, precum si ale specialistilor din cadrul Institutului National de Sanatate Publica. Pana in acest an, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani.

Cancerul de col uterin este o boala care poate ucide, dar este si un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinte fizice si psihice.
Romania se afla inca pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitate prin cancer de col uterin cu un risc de 6,3 ori mai mare.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului de col uterin si Ministerul Sanatatii incurajeaza parintii sa solicite informatii medicilor de familie si celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare, mai transmite MS.

Etichete: vaccinarea anti-HPV, vaccinul anti-HPV, preventie cancer de col uterin

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: