13 martie – Ziua Mondiala a Somnului
13 martie – Ziua Mondiala a Somnului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/13-martie-ziua-mondiala-somnului/
Sloganul sub care se desfasoara Ziua Mondiala a Somnului in acest an este “WHEN SLEEP IS SOUND, HEALTH AND HAPPINESS ABOUND” si sublinieaza necesitatea constientizarii efectelor insomniei asupra calitatii vietii.
Sforaitul sau somnul neodihnitor si oboseala in timpul zilei ascund de multe ori probleme respiratorii grave cu multiple implicatii cardio-vasculare si metabolice si debuteaza de la varsta pediatrica.
Un numar deloc neglijabil din accidentele mortale de pe autostrazi, provocate de adormirea la volan au fost asociate cu tulburari ale somnului, persoanele care sufera de apnee in somn fiind de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate intr-un accident de masina din cauza oboselii.
Unul dintre subiectele dezbatute cu aceasta ocaize, Ziua Mondiala a Somnului, este Directiva Comisiei 2014/85/UE din data de 1 iulie 2014, care solicita includerea sindromului de apnee in somn de tip obstructiv pe lista patologiilor care necesita evaluarea la acordarea sau reinnoirea permisului de conducere, precum si felul in care Romania s-ar putea alinia la aceasta legislatie, in conditiile in care in tara noastra tratamentul acestei afectiuni nu se afla pe lista celor compensate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Tot de Ziua Mondiala a Somnului se va anunta includerea Ventilatiei Non-Invazive pe lista Pachetelor de servicii medicale de baza pentru ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu pentru bolile neuromusculare, fibroza chistica si bolile restrictive ale cutiei toracice ca urmare a emiterii HG nr. 400 /2014 publicat in Monitorul Oficial 366/19.05.2014 .
Prin Ordinul Ministrului Sanatatii si al Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 619/360/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii de Guvern nr.400/2014 privind pachetele de servicii medicale si a Contractului-cadru se reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015, inclusiv pentru Ventilatie Non-Invaziva.
Ventilatia non-invaziva (VNI) reprezinta livrarea aerului cu presiune de la ventilator la pacient prin intermediul unei masti oro-nazale, evitand complicatiile intubarii, sederea in sectiile de ATI si spitalizarea prelungita. Modul VNI si-a gasit aplicatie atat in tratamentul acut/ in spital, cat si la domiciliu.
In prezent este in curs de elaborare modulul de Managementul general, clinic si terapeutic al tulburarilor respiratorii din timpul somnului, Ventilatie Non-Invaziva (M3), avizat conform OMS nr. 959/2014, publicat in M.O.nr. 626/2014.
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii