32.000 de membri SANITAS in greva japoneza de Ziua Mondiala pentru Munca Decenta

07/10/2020
32.000 de membri SANITAS in greva japoneza de Ziua Mondiala pentru Munca Decenta

32.000 de membri SANITAS in greva japoneza de Ziua Mondiala pentru Munca Decenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/32-000-de-membri-sanitas-in-greva-japoneza-de-ziua-mondiala-pentru-munca-decenta/

Miercuri, 7 octombrie 2020, peste 32.000 de membri SANITAS din peste 420 de institutii publice de sanatate si asistenta sociala din toate judetele tarii au declansat greva japoneza.

“Nu intrerupem activitatea la locurile noastre de munca, pentru ca suntem constienti de rolul esential pe care il avem in asigurarea preventiei, tratamentului si ingrijirii populatiei acestei tari. Tragem, insa, un semnal de alarma asupra faptului ca salariatii din cele doua domenii lucreaza de peste sase luni in conditii de epuizare fizica si psihica, sunt cei mai expusi contaminarii cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectati fiind din randul personalului medical sau auxiliar iar urmatoarele luni vor fi din ce in ce mai dificile! Ritmul de infectare intracomunitara creste, pacientii vor fi din ce in ce mai multi, institutiile medicale si de asistenta sociala sunt din ce in ce mai aglomerate, apropiindu-ne periculos de mult de blocarea sistemului de sanatate si asistenta sociala”, se precizeaza intr-un comunicat al Biroului Executiv al Federatiei SANITAS din Romania.

Conform sursei citate, in aceste conditii, sindicalistii constata ca aceiasi salariati sunt discriminati si expusi dispretului public printr-o excesiva mediatizare a “rasplatilor financiare promise sau chiar legiferate”, dar in realitate neacordate!

Potrivit Sanitas, “realitatea este ca”:

1. legislatia specifica relatiilor de munca este aplicata incomplet si discriminatoriu;

2. sunt situatii in care cadrul legal este atat de incoerent formulat incat lasa loc la interpretari eronate care conduc, inevitabil, la decizii manageriale incorecte, chiar aberante;

3. in multe institutii din sanatate si asistenta sociala, asa-zisele recompense financiare pentru munca depusa in perioada starii de urgenta se ridica la sume derizorii de 30 – 80 lei pe luna!

4. atat in perioada de urgenta cat si in cea de alerta au fost emise reglementari care, in lipsa precizarii clare a surselor de finantare, nu pot fi puse in practica;

5. posturile in institutiile publice sunt blocate, personalul este insuficient exact in sectiile unde presiunea pandemiei este cea mai mare.

“Salariatii din sanatate, asistenta sociala, directiile de sanatate publica, unitatile de asistenta medico-sociala, serviciile de ambulanta, medicina scolara protesteaza incepand de astazi, DECENT, fara intreruperea activitatii, pentru a nu pune in niciun fel in pericol pacientii, asteptandu-se ca autoritatile romane sa ii trateze cu aceeasi DECENTA si sa inteleaga ca TREBUIE SA RESPECTE LEGEA!”, se mai precizeaza in comunicatul citat.

Astfel, Sanitas cere respectarea tuturor drepturilor legale pentru membrii de sindicat: cele de natura salariala, cele de protectie la locul de munca, cele de repaus pentru recuperarea capacitatii de munca, cele care sa elimine orice discriminare intre categoriile de salariati din acelasi tip de unitati si cu acelasi tip de activitate.

“In conditiile in care autoritatile nu gasesc solutii reale la problemele semnalate de organizatiile noastre, Consiliul National SANITAS din data de 13 octombrie 2020 va decide si alte forme de protest sindical, cu respectarea legislatiei specifice perioadei de criza pe care o traversam. Vom apela inclusiv la chemarea in instanta a angajatorilor care nu respecta legea sau o interpreteaza dupa bunul lor plac.”, mai transmit sindicalistii din Sanatate.

7 octombrie este declarata Ziua Mondiala pentru Munca Decenta. Organizatia Internationala a Muncii recomanda guvernelor lumii sa adopte masuri care sa asigure munca decenta, o conditie esentiala pentru reducerea saraciei si o dezvoltare durabila si echitabila.

 Sanitas subliniaza ca acest concept presupune remuneratie corecta, securitate in timpul serviciului, oportunitati de dezvoltare profesionala, libertate de exprimare, participare activa in luarea de decizii si – nu in ultimul rand – egalitate de sanse intre barbati si femei.

Mesajul membrilor SANITAS in aceasta zi este: Muncim decent – protestam decent – rasplatiti-ne decenta cu o minima buna-cuviinta: acordarea drepturilor noastre legale!

Etichete: greva japoneza sanatate, greva sanitas, drepturi salariati sanatate, ziua mondiala pentru munca decenta

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: