40.000 de persoane au murit de tuberculoza in 2012

07/04/2014

40.000 de persoane au murit de tuberculoza in 2012

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/40-000-de-persoane-au-murit-de-tuberculoza-2012/

cancer-de-col-uterinIn urma statisticilor ingrijoratoare asupra numarului mare de cazuri de tuberculoza si tuberculoza multidrog rezistenta in Europa, 34 de organizatii ale societatii civile europene cer ca tuberculoza sa fie o prioritate la nivel european. Din 2015, presedintia Consiliului Uniunii Europene va fi preluata de Letonia, tara catre care a fost trimisa o scrisoare deschisa in privinta prioritizarii tuberculozei la nivel UE.

Tuberculoza responsabila de 40% din decesele cauzate de bolile transmisibile

Cererea de prioritizarea a problematicii tuberculozei la nivel european vine ca urmare a statisticilor conform carora aproximativ jumatate din numarului deceselor provocate de bolile transmisibile este cauzat de tuberculoza.

In 2012, 40.000 de persoane au murit din cauza tuberculozei, in timp ce 74.000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoza multidrog rezistenta.

Tuberculoza este cea mai frecventa cauza de mortalitate in randul populatiei cu HIV/SIDA.

5,9 miliarde de euro pe an, costuri in sanatate

Tuberculoza provoaca si mari costuri in sistemele de sanatate din Europa, atingandu-se cifra de 5,9 miliarde de euro pe an.

Tari precum Italia, Franta sunt doar doua din tarile care se confrunta cu povara financiara a acestei boli in sistemele personale de sanatate.

Londra are cea mai mare rata de tuberculoza din Europa de Vest.

Initiativa de a face din tuberculoza o prioritate la nivel european ar putea contribui la scaderea epidemiei atat la nivelul Uniunii Europene cat si in statele invecinate.

Din cele 34 de organizatii care au trimis o scrisoare deschisa catre premierul leton, se numara si patru organizatii din Romania: Fundatia Romanian Angel Appeal, Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta, Carusel si Centrul de Dezvoltare in Dezvoltare – AFI.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: