5 mai – Ziua internationala a moaselor | “Impreuna din nou: de la dovezi la realitate”

05/05/2023
5 mai – Ziua internationala a moaselor | “Impreuna din nou: de la dovezi la realitate”

5 mai – Ziua internationala a moaselor | “Impreuna din nou: de la dovezi la realitate”

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/5-mai-ziua-internationala-a-moaselor-impreuna-din-nou-de-la-dovezi-la-realitate/

Tema pentru Ziua internationala a moaselor din acest an, marcata la data de 5 mai, este “Impreuna din nou: de la dovezi la realitate”.

Prin aceasta tema se urmareste evidentierea eforturile moaselor si ale asociatiilor acestora de a actiona in situatii critice si a documentelor precum “State of the World’s Midwifery (SoWMy) 2021” (“Starea moaselor din lume”), in vederea unei schimbari semnificative pentru aceasta profesie, relateaza Agerpres.

Totodata, se incurajeaza recunoasterea documentelor care certifica profesia de moasa si transformarea acestora in factori de respect, autonomie si conditii de munca pentru moase, fapt ce se va reflecta in imbunatatirea sanatatii femeilor ingrijite de moase si pentru familiile acestora, potrivit site-ul www.internationalmidwives.org.

Lansata de Confederatia Internationala a Moaselor (CIM), la sfarsitul anilor 1980, Ziua internationala a moaselor a fost marcata pentru prima data in 1991. De atunci, peste 50 de tari celebreaza anual aceasta zi.
In fiecare an, Ziua internationala a moaselor este sarbatorita de moase, studenti, beneficiari si toate partile implicate in procesul nasterii printr-o conferinta online de 24 ore, care acopera o gama larga de subiecte, cu vorbitori din intreaga lume.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Confederatia Internationala a Moaselor conlucreaza pentru organizarea manifestarilor din aceasta zi pentru a promova profesia de moasa ca insotitor calificat pentru gravide si participarea acesteia la nastere.

Potrivit sursei citate, acest lucru se realizeaza in moduri diferite, in functie de particularitatile (obiceiuri, traditii, sisteme medicale) din fiecare tara. Moasele sunt considerate esentiale pentru atingerea obiectivelor OMS si ICM de reducere a mortalitatii materne si a nou-nascutilor.

Asociatia Moaselor Independente din Romania (AMsR) a fost inregistrata legal in 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost infiintate opt filiale in tara, cu 400 de membri activi. In urma demersurilor AMsR, din 2002 au inceput sa se infiinteze Facultatile de Moase in cadrul Universitatilor de Medicina si Farmacie din Cluj, Bucuresti, Arad, Iasi, Constanta, Sibiu, potrivit site-ului www.juridice.ro.

Profesia de moasa este autonoma si este caracterizata de catre istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultura sau timp, foarte respectata, avandu-si radacinile in vremuri stravechi.

Etichete: moase, ziua internationala a moaselor, rolul moaselor

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: