70% din mamele cu copii sub 2 ani considera diareea simptom de alarma
70% din mamele cu copii sub 2 ani considera diareea simptom de alarma
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/70-din-mamele-cu-copii-sub-2-ani-considera-diareea-simptom-de-alarma/
Peste 395 de mame au fost solicitatea sa aleaga dintr-o lista de semne si simptome pe acelea care le determina sa duca imediat copilul la medic.
Studiul publicat de World Vision a reliefat ca doar 7 din 10 mame ar duce copilul cu varste sub doi ani la medic, atunci cand acesta prezinta sange in scaun. Tot 70% din femeile investigate considera diareea si scaunele moi simptome de alarma cu privire la sanatatea copilului.
Intr-o cazuistica intocmita de conf.dr Mihai Craiu, prof.dr. Ioan Gherghina, dr.Paula Avram, dr. Alexis-Virgil Cochino, biolog Doina Cana si dr. Denisa Leu, autorii lucrarii “Gastroenterita cu Rotavirus in practica pediatrica”, rotavirusul a fost prezent in 35% din cazurile de diaree de la Compartimentul de Primiri Urgente al IOMC in cursul anotimpului rece (octombrie 2008- martie 2009).
Infectiile cu rotavirus nu se manifesta doar prin diaree, ci si prin febra si varsaturi. Insa, 21,5% dintre mamele din judetul Dolj si Valcea nu au un termometru medical in casa pentru a masura temperatura copiilor. Totusi, cele care au, se ingrijoreaza atunci cand micutul prezinta valori ridicate ale temperaturii. In cazul febrei, 83,6% dintre femeile investigate considera febra un simptom alarmant.
Pentru respiratii frecvente, dificile sau suieratoare doar 60% dintre mamele intervievate sunt alertate intr-atat incat sa se adreseze medicului. La fel si pentru plansul fara motiv timp indelungat (56%), precum si pentru inghititul cu dificultate (60,5%). In Raportul final privind starea de sanatate si nutritie a mamei si copilului mic din mediul rural, judetele Dolj si Valcea efectuat in 2010 de catre World Vision Romania, se mai arata ca doar 33% din sugari sunt alimentati conform recomandarilor OMS.
Una dintre concluziile raporului se numara este aceea ca mortalitatea infantila ramane un capitol sumbru pentru Romania: suntem tara cu cea mai ridicata rata a deceselor la copiii cu varsta de pana in 5 ani din Uniunea Europeana – de peste doua ori mai mare fata de celelalte tari. Peste 50% din decesele copiilor din Romania cu varste de pana in 5 ani puteau fi prevenite.
Autor: redactor sef Alexandra Manaila
Sursa: www.paginamedicala.ro
0 Comentarii