77 de medici oncologi urmariti penal de DNA pentru luare de mita
77 de medici oncologi urmariti penal de DNA pentru luare de mita
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/77-de-medici-oncologi-urmariti-penal-de-dna-pentru-luare-de-mita/
In completarea comunicatului nr. 1324 din 28 iulie 2015, privind perchezitii domiciliare efectuate in 61 de locatii din Bucuresti si sapte judete, Biroul de Informare si relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
In cursul lunii februarie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de 82 de suspecti, dupa cum urmeaza:
– o societate comerciala avand ca obiect de activitate servicii de import, distributie si promovare a produselor farmaceutice, pentru comiterea infractiunii de dare de mita, in forma continuata (77 acte materiale)
– patru reprezentanti cu functii de conducere in societatea respectiva, pentru comiterea infractiunii de dare de mita, in forma continuata (77 acte materiale) si
– 77 de medici specialisti oncologi, pentru comiterea infractiunii de luare de mita.
In ordonanta procurorilor se arata ca exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
Conducerea societatii comerciale mentionate anterior a decis extinderea activitatii societatii pe piata de medicamente generice, printre acestea fiind si medicamente din sfera oncologiei.
In contextul in care concurenta pe piata farmaceutica era puternica, a aparut necesitatea unor masuri de natura sa determine medicii sa prescrie sau sa indrume pacientii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectiva, cu depasirea limitelor permise de legea in domeniu.
In consecinta, in anul 2012, sub pretextul finantarii participarii unor medici oncologi la un congres international, dupa o serie de discutii, persoane cu putere de decizie in cadrul societatii comerciale au hotarat organizarea unei vacante in India pentru medici oncologi, urmand sa suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masa si excursii pentru medici, iar in unele cazuri, si pentru membri din familiile medicilor in cauza. Oferirea acestei vacante avea ca scop stimularea ilicita a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comerciala respectiva, cu incalcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006.
Prin intermediul reprezentantilor medicali, cei patru suspecti din conducerea societatii au transmis mai multor medici oncologi invitatia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de san, care urma sa aiba loc in Bangalore, India, in perioada 3-4 martie 2012. In final, 77 de medici au acceptat invitatia, unii dintre acestia fiind insotiti de alti membri ai familiei.
Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societati de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentand mita este de 416.864,1 euro.
Pentru acoperirea mitei acordate in acest mod, au fost intocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atesta aspecte necorespunzatoare realitatii cu privire la scopul si cuantumul sumelor despre care se sustine ca au fost achitate cu titlu de sponsorizare.
Totodata, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata faptul ca, desi congresul a avut loc in perioada 3-4 martie 2012 in localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat in intervalul 28 februarie-09 martie 2012, acestia fiind cazati la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanta de locul congresului.
Faptul ca evenimentul stiintific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanta acordata de societatea comerciala medicilor pentru ca, in virtutea atributiilor lor de serviciu, sa indrume pacientii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidentiat si de faptul ca, in programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore si a revenit in capitala Indiei in aceeasi zi, 3 martie 2012, desi congresul dura 2 zile.
Aceasta deplasare a permis participarea partiala, pentru cateva ore, la prima zi de congres si nu s-a avut in vedere niciun moment sa fie asigurata participarea la congres in totalitate. Medicii participanti la excursie au efectuat doar formalitatile necesare care sa ateste prezenta lor la congres, fara a fi interesati in realitate de aspectul profesional.
De altfel, acestia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai tarziu cand au fost facute si demersurile pentru obtinerea acestora.
Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Biroul de Informare si Relatii Publice DNA
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii