Educatie pacienti: Repere de baza in ingrijirea nou nascutului
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Repere de baza in ingrijirea nou nascutului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/repere-de-baza-in-ingrijirea-nou-nascutului/
In primele luni de viata bebelusul are nevoie de o ingrijire speciala si adaptata nevoilor sale. Sanatatea si bunastarea nou nascutului depind de multipli factori care trebuie monitorizati in primele luni de viata in special. In ingrijirea nou nascutului parintii trebuie sa acorde atentie principalelor aspecte, reprezentate de: modul de aranjare a camerei bebelusului si a patutului, alimentatia nou nascutului, alimentatia mamei in timpul alaptarii, prevenirea rahitismului.
Cum aranjam camera bebelusului?
1. Camera nou nascutului trebuie sa fie luminoasa, insorita si usor de aerisit. De asemenea, in camera bebelusului nu trebuie sa existe un televizor.
2. Temperatura ideala pentru camera bebelusului este de 22-24 grade Celsius. O temperatura mai mare de atat face ca aerul sa fie uscat, ceea ce cauzeaza uscarea mucoasei respiratorii. Din aceasta cauza bebelusul va fi mult mai expus racelilor frecvente, va avea o stare de somnolenta, va fi agitat, nu va avea pofta de mancare, va fi deshidratat si chiar ar putea sa aiba febra. Mai mult decat atat, cel mai mare risc al supraincalzirii camerei bebelusului este sindromul mortii subite.
3. Nivelul umiditatii in camera bebelusului trebuie sa fie de 60-65%, iar daca aerul este prea uscat, puteti folosi un umidificator electric sau prosoape ude, care trebuie intinse langa patul bebelusului. Este important de retinut ca folosirea vaselor de apa pe calorifer sau pe soba este insuficienta.
4. Patutul bebelusului nu trebuie amplasat langa surse de caldura precum calorifer sau soba.
Alimentatia bebelusului si beneficiile alaptarii
1. Laptele si dragostea de mama nu pot fi inlocuite! Este recomandat ca bebelusiul sa fie alaptat cel putin pana la varsta de 5-6 luni, ideal pana la varsta de 1 an.
2. Laptele matern contine toate substantele nutritive absolut necesare sugarului, stimuleaza dezvoltarea creierului, il protejeaza de infectii bacteriene sau virale, alergii si anemie, scade riscul aparitiei multor boli ale copilariei, adolescentei si ale maturitatii, printre aceste numarandu-se diabetul infantil si obezitatea.
3. Alaptarea se face la cererea bebelusului, si nu la ore fixe stabilite de parinti!
4. Alaptarea reduce riscul aparitiei cancerului de col si a cancerului de san la mama.
5. Cresterea in greutate a nou nascutului: bebelusul creste in greutate in medie cu 750 gr/luna, in primele patru luni de viata, dupa care creste cu 500 gr/luna in lunile 5-8 si cu 250 gr/luna pana la 12 luni. Asadar, un sugar care creste normal la patru luni are o greutate dubla fata de cea de la nastere, iar la un an, tripla.
Alimentatia mamei care alapteaza
1. Urmati un regim alimentar similar celui pe care l-ati avut in timpul sarcinii. Asigurati un aport sporit de proteine (lapte, carne, oua), de vegetale si de lichide.
2. Evitati excesele alimentare.
3. Alegeti alimente care necesita putin timp pentru a fi preparate – fructe si legume, mai ales cele fierte (in stare proaspata – risc de fermentatie!), branza proaspata, lapte (cald), iaurt, carne fiarta sau preparata la gratar, supa de gaina.
4. Evitati varza, fasolea, conopida, vinetele – risc de provocare a colicilor la bebelus.
5. Sunt interzise: alcoolul, tutunul, ciocolata, sosurile, prajelile, rantasurile, mezelurile.
6. Evitati medicamentele! Consultati medicul inainte de a consuma medicamente (ele vor trece in lapte si vor ajunge la bebelus)!
Profilaxia rahitismului
1. Din primele zile de viata, copilul are nevoie de un mic supliment de Vitamina D necesar pentru profilaxia rahitismului. Se administreaza incepand cu a VII-a zi de viata, zilnic, pana la varsta de 18 luni, in doza recomandata de medicul dvs de familie.
2. Se recomanda incurajarea miscarii spontane a bebelusului, expunerea la aer si soare, gimnastica si masajul in fiecare zi.
Patutul
1. Amplasati-l la distanta de obiectele de mobilier voluminoase si niciodata sub perdele, draperii, tablouri sau oglinzi.
2. Nu amplasati patutul sub o sursa directa de lumina (bec, reflector, soare).
3. Evitati folosirea si lasarea materialelor de plastic sau snururi in patut, la indemana bebelusului (risc de sufocare/asfixie).
4. Fixati cat mai bine jucariile si caruselul de laturile patutului, la o inaltime suficienta pentru a nu fi trase de bebelus si pentru a evita problemele ulterioare de centrare a privirii. Verificati periodic aceste detalii!
5. Schimbati periodic pozitia bebelusului in patut in functie de sursa de lumina, pentru a preveni aparitia plagiocefaliei (capul turtit), copilul indreptandu-si capul, in principal, dupa sursele de lumina si zgomot.
6. Asigurati-va ca bebelusul doarme doar cu fata in sus si fara perna! Evitati culcarea lui pe burta – exista riscul instalarii sindromului mortii subite!
0 Comentarii