Bolile de sezon in atentia medicilor de familie; sfaturi pentru pacienti
Bolile de sezon in atentia medicilor de familie; sfaturi pentru pacienti
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolile-de-sezon-in-atentia-medicilor-de-familie-sfaturi-pentru-pacienti/
In perioada de vara multa lume se deplaseaza in vacante si in aceasta perioada circula anumite tipuri de virusuri si bacterii de circulatie larga. La copii, domina enterovirusurile, care in afara unor boli diareice pot duce la anumite boli eruptive, stari febrile. De asemenea, atat la adulti cat si la copii in perioada verii apar destul de multe toxiinfectii alimentare, in special cu stafilococ, dar si cu salmonela.
Dr. Ştefan Lazar, de la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale “Victor Babes” a spus ca in prezent se confrunta cu cazuri de boala diareica, dar nu sunt foarte multe, infectii respiratorii si in ultimul timp cu infectii cu clostridium difficile, foarte greu de tratat, care se capata in urma internarilor in spitale. Infectia cu acest microb se intâlneste in toata lumea in spitale, a precizat medicul.
“De multe ori acest microb il avem in intestinul nostru, el trebuie sa capete niste conditii propice de dezvoltare, flora intestinala este afectata de tratamentele cu antibiotice si atunci se pot produce dezechilibre”, a explicat el.
Care sunt cele mai frecvente boli si simptome de sezon pentru care pacientii se prezinta la medic?
Medicii se confrunta in perioada verii cu asa-zisele patologii de sezon, printre care toxiinfectiile alimentare, enterovirozele, a declarat pentru AGERPRES dr. Ştefan Lazar, de la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale “Victor Babes”. Cel mai adesea, pacientii se prezinta la medic pentru:
- boli eruptive,
- boli diareice,
- stari febrile,
- toxiinfectii alimentare cu stafilococ, dar si cu salmonela,
- hepatita A,
- muscaturile de capusa.
Sfaturi pentru pacienti pentru evitarea bolilor de sezon
Medicii de familie trebuie sa informeze pacientii despre cateva reguli de baza pentru a preveni imbolnavirile din perioada de vara:
- respectarea unei igiene riguroase,
- evitarea aglomeratiilor, mai ales in cazul copiilor,
- prezentarea la medic cât mai curând dupa aparitia primelor simptome,
- izolarea celor afectati pentru a limita raspândirea bolii,
- in cazul muscaturilor de capusa, sa se prezinte la medic, pentru a scoate capul de capusa
Autor: Agerpress
1 Comentarii
[…] De asemenea, medicii sunt in alerta si pentru alte boli de sezon […]