Ce este important sa-i comunicati pacientului inainte si dupa vaccinare?

16/04/2013

Ce este important sa-i comunicati pacientului inainte si dupa vaccinare?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-este-important-sa-i-comunicati-pacientului-inainte-si-dupa-vaccinare/

Ce este important sa-i comunicati pacientului inainte si dupa vaccinareInainte de administrarea unui vaccin, este foarte important ca medicul sa se informeze cu privire la starea generala de sanatate si asupra antecedentelor particulare ale pacientului printr-o serie de intrebari anterioare vaccinarii. In acelasi timp, medicul trebuie sa-i comunice pacientului toate informatiile relationate cu administrarea si efectele vaccinului.

Inainte de vaccinare, medicul trebuie sa realizeze ceea ce se numeste “screening” prevaccinal. Acesta presupune o serie de intrebari pe care medicul le adreseaza pacientului pentru a se informa asupra starii generale de sanatate sau asupra unor antecedente particulare.

Intrebarile esentiale pe care un medic trebuie sa i le adreseze pacientului inainte de vaccinare:

  • E important ca medicul sa afle daca pacientul a avut febra in ultimele 24 de ore
  • In aceeasi masura, inainte de administrarea vaccinului trebuie sa afle de la pacient daca acesta este alergic la vaccinuri, medicamente sau alimente
  • Medicul trebuie sa se informeze daca in urma vaccinarilor anterioare pacientul a avut reactii adverse
  • In acelasi timp, medicul trebuie sa afle daca pacientul sau a avut pana acum o reactie anafilactica. In acest caz, trebuie sa-si intrebe pacientul daca acesta s-a confruntat cu o reactie de hipersensibilitate imediata puternica si cu o insuficienta respiratorie manifestata clinic. Insuficienta respiratorie poate sa aiba forme usoare sau chiar forme foarte grave, letale.
  • La finalul acestei serii de intrebari, se recomanda ca medicul sa ii expuna pacientului la ce riscuri se expune in cazul in care nu se imunizeaza contra bolii respective.

Care este rolul medicului dupa vaccinarea pacientului

In urma administrarii vaccinului, medicul  trebuie sa monitorizeze starea imediata a pacientului.

Medicul trebuie sa verifice o posibila reactie traumatica in locul vaccinarii. Trebuie sa identifice daca apare in locul in care s-a facut vaccinul o umflatura sau eritemul.

Medicul trebuie sa constante daca apare vreun efect advers in urma vaccinarii.

Ce ii comunica medicul pacientului dupa vaccinare

Medicul trebuie sa-l informeze pe pacient asupra intervalului de timp in care trebuie sa astepte dupa vaccinare. De obicei, pacientul trebuie sa astepte aproximativ 15 minute pentru ca medicul sa sesizeze daca apar reactii adverse dupa vaccinare.

In eventualitatea in care apar reactii adverse in urmatoarele 4 saptamani dupa vaccinare, medicul trebuie sa-l informeze si sa-I explice pacientului masurile pe care trebuie sa le urmeze.

 

Mai multe informatii despre astmului puteti afla studiind cursul EMC online “Introducere in vaccinologie”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

 

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: