Medic: In ultimii ani putem vorbi despre o epidemie de cezariene in multe tari, inclusiv Romania

20/05/2011

Medic: In ultimii ani putem vorbi despre o epidemie de cezariene in multe tari, inclusiv Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medic-in-ultimii-ani-putem-vorbi-despre-o-epidemie-de-cezariene-in-multe-tari-inclusiv-romania/

Numarul cererilor pentru nasterile prin cezariana au crescut in mai toata lumea, inclusiv in Romania, in ultimii cinci ani, cu exceptia tarilor nordice, astfel incat putem vorbi despre o epidemie de cezariene, a spus seful Clinicii de Obstetrica si Ginecologie a Spitalului Elias, Radu Vladareanu.

“Peste tot in ultimii cinci ani a fost inregistrata o crestere a acestei incidente. Cred ca tine de schimbarile care au avut loc in societate. Multmai multe femei gasesc mai confortabila cezariana decat travaliul nasterii vaginale”, a declarat Vladareanu.

Potrivit acestuia, una din cauze ar putea fi cresterea majora a cererilor pentru despagubiri, adica pentru malpraxis.

“Aceasta este considerata o cauza a epidemiei de cezariene. Daca operatia iese prost ni se spune ca de ce nu am facut cezariana. Daca iese prost cezariana, suntem intrebati de ce nu am lasat femeia sa nasca vaginal. In departamentul nostru solicitarea este crescuta, dar nu peste 50 la suta. Probabil 20-25 solicita intempestiv operatia, restul au indicatii medicale”, a sustinut Vladareanu.

Acesta a adaugat ca decizia apartine femeii gravide si ca, indiferent de asta, important este ca in doua – treizile, mama si copilul sa ajunga sanatosi acasa.

“Epidemia in cezariene a cuprins insa mai toata lumea, exceptie facand tarile lumii a treia si cele nordice, in acest ultim caz fiind vorba despre alta cultura. In schimb, SUA, care se laudau cu numarul mare de nasteri vaginale, acum au o crestere exploziva de cezariene. La fel si tarile meditereneene, spre exemplu, Grecia si Italia care nici nu mai raporteaza acest tip de nasteri”, a mai spus medicul.

Potrivit lui Vladareanu, nu se poate vorbi despre avantajele sau dezavantajele unui tip de nastere. Riscul pentru femei poate ar fi mai mic la nasterea vaginala, dar pentru fat este mai mic la cezariana.

Potrivit MS, numarul de cezariene a crescut de la 47.255 in 2005 la 63.680 in 2009. In 2005 au fost nascuti vii in total 221.020 copii, iar in 2009 – 222.388.

Sursa: www.mediafax.ro

 

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: