Impactul ingrijorator al subdiagnosticarii BPOC

30/07/2013

Impactul ingrijorator al subdiagnosticarii BPOC

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/impactul-ingrijorator-al-subdiagnosticarii-bpoc/

astm factoriBronhopneumopatia Obstructiva Cronica (BPOC) este una dintre afectiunile cu prevalenta si morbiditate in crestere. Mai mult, este o afectiune subdiagnosticata si subraportata. In acest caz, diagnosticarea corecta a pacientilor cu BPOC este vitala, fiind posibila printr-o comunicare eficienta medic-pacient pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului corect.

Statistici ingrijoratoare la nivel mondial

La nivel global, 600 de milioane de pacienti sunt diagnosticati cu BPOC.

Un raport european a demonstrat ca doar 25% din cazurile BPOC sunt diagnosticate.

Peste 10% din adultii europeni prezinta semne de limitare a fluxului aerian.

Preconizarile trezesc, de asemenea, un semnal de alarma. Se considera ca pana in 2020, BPOC va deveni a treia cauza de mortalitate din lume si a cincea cauza de invaliditate.

Cauzele principale ale numarului mare de cazuri BPOC

Una dintre cauzele principale ale numarului crescut de pacienti cu BPOC tine chiar de pacient.

Multi dintre pacientii diagnosticati cu BPOC se prezinta foarte tarziu la medic pentru diagnosticare si inceperea unui tratament. S-a constatat ca multi dintre ei se adreseaza medicului abia dupa ce au pierdut 50% din functia pulmonara.

Lipsa diagnosticului la peste 60% dintre pacientii cu scadere documentata a functiei pulmonare determina ca BPOC sa fie una dintre afectiunile subdiagnosticate si subraportate.

Un semnal de alarma pentru medici este faptul ca doar 1 dintre 4 pacienti cu BPOC sunt diagnosticati.

Diagnosticarea timpurie a BPOC

Avand in vedere statisticile ingrijoratoare la nivel global, atat medicii cat si pacientii trebuie sa constate la timp simptomele BPOC. Pacientul trebuie sa se prezinte la medic la primele simptome care ii limiteaza activitatile fizice sau sociale.

Mai multe informatii despre factorii de risc in BPOC, dar si despre simptomele si tratamentul unui bolnav cu BPOC puteti afla studiind cursul EMC online “Introducere in BPOC”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 12 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: