Educatie pacienti: Regimul alimentar pentru a reduce riscul cardiovascular
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Regimul alimentar pentru a reduce riscul cardiovascular
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/regimul-alimentar-pentru-a-reduce-riscul-cardiovascular/
Riscul cardiovascular se refera la posibilitatea de a dezvolta o boala de inima sau de a suferi un eveniment vascular (infarct miocardic sau accident vascular cerebral) in urmatorii ani. Riscul cardiovascular este mult influentat de cresterea nivelului grasimilor din sange. Putem diminua acest risc prin modificarea stilului de viata si prin reducerea factorilor de risc.
Factorii de risc cardiovascular
Factorii de risc cardiovasculari modificabili sunt obezitatea, dislipidemia, fumatul, sedentarismul si diabetul zaharat.
Factorii de risc nemodificabili sunt varsat, sexul si istoricul familial de boala cardiovasculara precoce.
Ce putem face pentru a evita riscul cardiovascular?
Medicii recomanda renuntarea la fumat, tratarea corecta a hipertensiunii, dislipidemiei, diabetului, o alimentatie corecta si un program de exercitii fizice regulate.
Dieta care ajuta la prevenirea dislipidemiei
Dislipidemia reprezinta cresterea concentratiei lipidelor in sange (mai ales colesterolul si trigliceridele).
Pentru o dieta care sa previna dislipidemia, medicii recomanda:
- Consumati fructe si legume la toate mesele
- Consumul de grasimi “bune” care scad colesterolul din sange: uleiuri vegetale, in special cel din masline, grasimi continute de carnea de peste.
- Evitarea grasimilor “rele” care cresc colesterolul din sange: carne grasa de porc, miel, untura de porc/pasare, lapte, unt, branzeturi, galbenusul de ou.
- Consumati cereal integrale
- Optati pentru alimentele preparate la abur, gratar
- Consumati cantitati rezonabile de nuci si seminte
- Reduceti cantitatea de carbohidrati din alimente-fainoase, dulciuri, mai ales daca trigliceridele sunt crescute
- Reduceti cantitatea de alcool consumata
- Reduceti greutatea corporala daca e nevoie pentru a preveni obezitatea
- Faceti minim 30 de minute de miscare zilnic
- Renuntati la fumat
Fiecare persoana trebuie sa se intrebe ce face zilnic pentru a reduce riscul cardiovascular: daca are un regim alimentar sanatos, daca face exercitii fizice zilnic, daca merge periodic la medic pentru control si daca urmeaza corect tratamentul recomandat de medic, unde este cazul.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii