Educatie pacienti: Scarlatina la copii – Factori de risc, preventie si simptome

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

20/08/2013

Scarlatina la copii – Factori de risc, preventie si simptome

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/scarlatina-la-copii-factori-de-risc-preventie-si-simptome/

scarlatinaScarlatina la copii: masurile de preventie, dar si tratamentul si stilul de viata al copilului diagnosticat cu scarlatina sunt extreme de importante. La primele simptome, parintii trebuie sa consulte medicul pentru diagnosticare si pentru inceperea tratamentului.

Factorii de risc pentru scarlatina la copii

Copilul se poate imbolnavi de scarlatina in momentul in care intra in contact cu o persoana infectata – germenul bolii se afla in gura sau in fluidele nazale, deci copilul se poate imbolnavi daca foloseste in comun cu alt copil servetele de nas dupa ce acesta a stranutat sau si-a suflat nasul (conform www.kidshealth.org).

Riscul de a face scarlatina exista si in cazul in care copilul bea apa din acelasi pahar cu un alt copil care are scarlatina.

Masuri de preventie a scarlatinei la copii

Medicii trebuie sa informeze parintii asupra riscului prezentei copilului in preajma unei persoane cu scarlatina.

Avand in vedere ca scarlatina este o boala contagioasa, copilul poate lua scarlatina prin stranutul bolnavului de scarlatina si prin contacul cu lichidele nazale ale acestuia.

Parintii copiilor diagnosticati cu scarlatina nu trebuie sa lase copilul sa mearga la scoala pentru a evita riscul imbolnavirii celorlalti copii.

In cazul in care in casa este un membru al familiei bolnav de scarlatina, copilul si orice alt membru al familiei nu trebuie sa foloseasca aceleasi tacamuri sau farfurii cu bolnavul pentru a evita riscul infectarii.

Simptome care pot aparea in special la copiii cu scarlatina

Pe langa mancarimi, scarlatina la copii poate cauza dureri de cap, de stomac, ameteala, greata, voma, apatie (conform www.webmd.com).

Pentru informatii complete despre simptomele, diagnosticul si tratamentul scarlatinei cititi si https://www.formaremedicala.ro/scarlatina-simptome-diagnostic-si-tratament/.

Cum putem ameliora starea unui copil cu scarlatina

In cazul in care devine dificila inghitirea in momentul meselor zilnice, este recomandat o dieta bogata in lichide sau in alimente usoare. Este foarte important sa i se asigure o cantitate suficienta de lichide. Este recomandat si un prosop umed in jurul gatului pentru a ameliora senzatia gatului inflamat. Pentru a evita sa se raneasca sau cicatricile ulterioare cauzate de mancarimi se recomanda sa se taie unghiile copiilor.

La primele simptome, parintii trebuie sa consulte medicul de familie pentru a diagnostica scarlatina la copii si pentru a incepe tratamentul corect.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: