5 pasi pentru a preveni tulburarile de memorie

27/08/2013

5 pasi pentru a preveni tulburarile de memorie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/5-pasi-pentru-a-preveni-tulburarile-de-memorie/

memorieTulburarile de memorie pot fi cauzate de anumite afectiuni si de stilul general de viata, de la dieta zilnica la programul de exercitii fizice. Stresul la serviciu, depresia sau anxietatea sunt alte cauze care pot cauza tuburarile de memorie.

Pentru a preveni tulburarile de memorie, Harvard Health Publications propune 5 pasi pentru un stil de viata sanatos:

1.Controlarea stresului-Un volum mare de munca, anumiti factori de stres la serviciu sau acasa pot sa determine scaderea puterii de concentrare, atentia asupra detaliilor.

Principalul efect negativ pe care il semnaleaza expertii este cresterea nivelului de anxietate care poate cauza tulburari de memorie. In acest caz, este foarte important ca fiecare persoana sa stie cum sa faca fata situatiile dominate de stres si, mai ales, cum sa reduca nivelul de stres.

Ca masuri pentru a reduce stresul, dar si riscul de a avea tullburari de memorie se recomanda exercitiile de relaxare, de respiratie, yoga si o atitudine calma si optimista generala asupra vietii.

2.Un program suficient de somn-Persoanele care nu dorm bine noaptea au un risc mai crescut de a avea tulburari de memorie. Dificultatea de a adormi, orele putine de somn, insomnia sunt principalele cazuri care pot afecta memoria.

Pentru orice tratament medicamentos impotriva insomniei, se recomanda consultarea medicului.

3.Renuntarea la fumat-S-a constatat in randul persoanelor care fumeaza un risc crescut de a suferi pierderi de memorie odata cu inaintarea in varsta.

Se precizeaza ca persoanele care fumeaza mai mult de 2 pachete pe zi sunt expuse unui risc de 2 ori mai mare decat nefumatorii de a suferi de dementa la batranete. In acelasi timp, persoanele care fumeaza mai putin de jumatate de pachet pe zi sau cele care au renuntat de fumat in jurul varstei de 40-50 de ani au acelasi risc de a suferi de dementa ca si nefumatorii.

4.Controlul consumului de alcool-Un consum mare de alcool poate cauza pierderi de memorie si dementa. In acelasi timp, persoanele care consuma o cantitate mare de alcool pot avea probleme de memorie de scurta durata, cum ar fi memorarea unor liste.

Amnezia poate fi provocata prin deficienta vitaminei B1 asociata cu efectele toxice ale alcoolului. In unele cazuri, pierderea memoriei poate fi definitiva daca nu se actioneaza la timp.

5.Prevenirea leziunilor creierului-Traumele in zona capului maresc riscul tulburarilor de memorie si al instalarii dementei.

Masurile de protectie a capului in timpul sporturilor de viteza, in biciclism, motociclism sunt foarte importante pentru prevenirea acestor leziuni.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: