Educatie pacienti: Anorexia nervoasa – cauze si simptome

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

29/08/2013

Anorexia nervoasa – cauze si simptome

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/anorexia-nervoasa-cauze-si-simptome/

anorexie nervoasaAnorexia este cauzata de tulburari alimentare si se manifesta printr-o scadere radicala a greutatii corporale. Expertii considera ca multe persoane care sufera de anorexie au o imagine distorsionata asupra propriul corp, fapt pentru care apeleaza la diete drastice si la exercitii fizice epuizante.

 In acelasi timp, se considera ca anorexia nu este relationata direct cu regimul alimentar, ci cu afectiuni la nivel psihologic precum depresia, senzatii de nesiguranta, de pierdere a controlului, de anxietate.

Principalele simptome in anorexie

Unul din simptomele principale este propria perceptie a pacientului asupra greutatii corporale. In multe cazuri, pacientul are greutatea corporala adecvata si totusi considera necesara scaderea in greutate. In acest caz, ele nu iau in considerare greutatea normala adecvate inaltimii si varstei.

Un al doilea simptom pe care medicii il pot identifica in cazul persoanelor care sufera de anorexie este obiceiul in care iau masa. Unele persoane obisnuiesc sa taie mancarea in bucati foarte mici, sa mestece foarte mult pentru a intarsia si a evita sa o manance.

Unele persoane evita sa manance la masa cu alte persoane, merg la baie imediat dupa ce mananca sau folosesc metode si medicamente pentru a-si taia apetitul alimentar sau pentru a elimina ce au mancat.

Alte simptome pe care medicul le poate identifca la o persoana suspecta de anorexie sunt gura uscata, sensibilitate la frig, pierderea fortei musculare si osoase.

O persoana cu anorexie poate sa prezinta tulburari de memorie, o gandire confuza.

Principalele afectiuni pe care le poate cauza anorexia

O persoana anorexica se poate confrunta cu depresia, cu modificari subite ale starii de spirit in anumite imprejurari.

Lipsa energiei, slabiciunea constanta poate impiedica o persoana anorexica sa-si continue activitatile zilnice.

Afectiuni stomatologice precum carierea dintilor, afectiuni ale gingiilor pot aparea la un bolnav de anorexie.

Dureri de cap, ameteli, lesinul pot fi cauze ale regimului alimentar strict pe care il tine o persoana anorexica.

Pielea de culoare galbuie la nivelul mainilor, a palmelor este un simptom al anorexiei.

O persoana care sufera de anorexie trebuie sa beneficieze in primul rand de sprijinul familial si de indrumarea medicului de familie catre o serie de medici specialisti, nutritionisti, psihologi pentru urmarea unui tratament complex.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: