Educatie pacienti: Bulimia nervoasa – Cauze si simptome
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Bulimia nervoasa – Cauze si simptome
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/bulimia-nervoasa-cauze-si-simptome/
Bulimia nervoasa este o tulburare in alimentatie care, conform statisticilor, afecteaza in 90% dintre cazuri femeile. Persoanele care se confrunta cu bulimia nervoasa trec prin episoade in care mananaca foarte mult la o masa, dupa care compenseaza cu diferite metode de eliminare a alimentelor consumate.
Persoanele care sufera de bulimie sunt expuse riscului unor afectiuni precum probleme ale gingiilor, afectiuni ale rinichilor, boli de inima sau osteoporoza.
Cauze ale bulimiei nervoase
Bulimia nervoasa, desi este o tulburare alimentara, este considerata a avea drept cauze psihologice, relationate cu factori sociali, propria perceptie asupra corpului, dar si cu istoricul bolii in familie.
Stresul provocat de conditiile de munca sau de probleme personale poate cauza bulimia.
O persoana care face un sport de performanta sau are o activitate care solicita o anumita greutate, precum modeling, poate sa fie expusa riscului de a se imbolnavi.
O persoana cu bulimie poate sa nu fie constienta ca este gresit regimul sau alimentar, sau episoadele de consum in exces si utilizarea laxativelor, inducerea vomitarii pentru eliminarea alimentelor consumate.
Simptome ale bulimiei nervoase
Principalul simptom se refera la obiceiul meselor zilnice: consumul in exces si metodele de eliminare a ceea ce s-a consumat.
O persoana cu bulimie va merge foarte des la baie imediat dupa ce a mancat pentru a-si provoca eliminarea produselor consumate.
Abuzul de laxative, diuretice sau inducerea vomei pentru a elimina alimentele consumate.
Exercitiile fizice in exces pentru a elimina caloriile.
O preocupare in exces pentru greutatea si forma corpului este un simptom al unui pacient cu bulimie.
Bolnavul cu bulimie poate sa prezinte si simptome fizice precum decolorarea dintilor prin expunerea repetata la acidul gastric in timpul vomei provocate, cicatrice pe palme sau articulatii din cauza provocarii vomitarii.
Fluctuatiile in greutate sunt simptome frecvente la pacientul cu bulimie.
O anumita atitudine in relatiile interpersonale, lipsa comunicarii cu prietenii sau cu familie pot fi manifestari ale bolii.
Intrebari pe care le poate adresa medicul in diagnosticare
Care este atitudinea fata de mancare? Este preocupat intens pacientul de propria imagine corporala si de greutate?
Preocuparea pentru dieta si pentru consumul de alimente domina alte activitati?
Simte frica sau nesiguranta inainte de a manca pentru ca va manca in exces?
Simte rusine, vina dupa masa?
Consuma laxative sau recurge la metode pentru a vomita imediat dupa masa?
Autor: Anamaria Blanaru
7 Comentarii
Corect, are dreptate Cris. Si eu stau departe de mancare, cumpar atat cat sa mananc in ziua respectiva. Nu-mi cumpar niciodata prajituri, care imi placeau atat de mult, insa de la care nu ma pot abtine pana nu le termin pe toate. Doar asa se poate, in rest indiferent la cati psihologi ai merge, nu stiu daca poti fi ajutat. Este necesar ca persoana in sine sa ia masuri.
De cate ori trebuie sa vomiti ca sa te alegi cu bulimie?
Si eu,as vrea sa numai fac asta,dar sunt ca dependenții de drog,simt ca m a acaparat cu totul ,numai pot ,am 2 copii si nu vreau sa mor 🙁
Am aceleasi simptome si nu ma pot controla..:(. Va rog sa ma ajutati
Nu am aceasta afecțiune. Prietena mea care este medic psihiatru este bulimică din adolescenta. Are etape mai rele si etape mai bune. Uneori vomita si de 2-3 ori/zi, alteori o data la 2-3 saptamâni. Este foarte frumoasa si o fata excepțional de buna si isteață. Totuși, nu poate controla deloc aceasta problema. Este medic la un centru de dezintoxicare din străinătate, șef de secție , Etc…totuși in fata acestei probleme este neputincioasa. Este uneori si foarte irascibila. Are aceasta afecțiune de…20 de ani. Nu are nici o boala asociata, de inima , Etc…
Nu cred ca exista soluții definitive. Cred ca e o afecțiune care o sa o aibă o viața. Eu nu o percep ca fiind atât de gravă. Se poate trai cu ea, efectele secundare daca apar, apar probabil f târziu, după zeci de ani.
Un psihiatru bun,rezolva asta.Aveti incredere si deschidere si mergeti la specialist!Va asigur ca vor fi rezultate…nu merge altfel.
Nu mai tine mancare in casa, iar daca iti cumperi, ia doar pt masa respectiva. Asa am scapat eu de bulimie. Mi s-a mai intamplat sa vina cineva cu prajituri si le am mancat pe toate, apoi am vomitat. Dar de regula mananc in oras, iar acasa iau f putin. Intr un an, vomit de 5 ori. Inainte vomitam mai mereu Stai departe de mancare, niciun psiholog nu te poate ajuta. Succes si ai grija de tine.