Educatie pacienti: Rubeola la copii – Simptome si preventie

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

09/09/2013

Rubeola la copii – Simptome si preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/rubeola-la-copii-simptome-si-preventie/

Rubeola este o afectiune contagioasa frecventa in special la varsta copilariei. Afectiunea este cauzata de virusul rubeolic si este usor transmisibila pe cale respiratorie. Rubeola se manifesta prin eruptie maculo-papuloasa, care apare initial pe fata si se extinde apoi catre restul corpului.

Simptome principale in rubeola

  • Eruptia maculo-papuloasa este principalul simptom in rubeola care apare initial pe fata. Punctele rosii pot fi identificate mai intai dupa urechi, apoi in regiunea capului si apoi se extind pe gat. Eruptia se extinde apoi pe piept, pe abdomen, pe maini si picioare. Eruptia persista de obicei de la 3 pana la 7 zile.
  • Inflamatia ganglionilor poate sa fie dureroasa de cele mai multe ori. In unele cazuri, inflamatia ganglionilor poate aparea inaintea eruptiei, si poate dura chiar si o saptamana dupa disparitia eruptiei.
  • Temperatura ridicata, peste 38˚C, ca simptom in rubeola este mai comuna la copii. In cazul rubeolei la adulti, cresterea temperaturii poate fi foarte severa si poate dura cateva zile.
  • Simptome specifice racelii precum tuse, secretii nazale, gat inflamat, iritatii ale ochilor insotite de lacrimare pot aparea la copii, insa sunt prezente in special in cazul rubeolei la adulti.

Simptomele apar de obicei la 14-21 de zile dupa ce bolnavul a intrat in contact cu o persoana care poarta virusul.

Complicatii in rubeola la nou-nascut

In cazul in care o femeie insarcinata nu s-a vaccinat impotriva virusului si se imbolnaveste, poate da virusul fatului.

Virusul poate afecta dezvoltarea normala a fatului, cauzand anomalii la nastere cunoscute ca sindromul rubeolei congenitale.

Cu cat mama ia virusul la inceputul sarcinii cu atat creste si riscul sindromului rubeolei la copil.

In cazul in care mama ia virusul intre a 11-a si a 16-a saptamana de sarcina, riscul ca nou-nascutul sa aiba acest sindrom scade la 10-20%.

Vaccinarea ca principala forma de preventie

In cazul in care copilul nu a fost vaccinat impotriva virusului si are rubeola, este important sa nu mearga la scoala sau in alte medii unde intra in contact cu alti copii pentru a nu raspandi viruslui.

Controlul regulat al temperaturii este foate important. Mentinerea temperaturii optime si reducerea unei temperaturi crescute se poate face prin aplicarea unei comprese reci.

Consumul bogat in lichide mai ales in cazul in care copilul are temperatura ridicata. In acest fel se evita deshidratarea. In cazul in care copilul are tuse, o lipsa de lichide o poate agrava.

Lichidele calde ajuta la eliberarea cailor respiratorii si la reducerea tusei.

La primele simptome ale rubeolei, parintii trebuie sa contacteze medicul pentru diagnostic si pentru a se informa care sunt principalele reguli in managementul bolii pentru evitarea complicatiilor.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: