Educatie pacienti: Factori esentiali in aderenta la tratamentul HIV
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Factori esentiali in aderenta la tratamentul HIV
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/factori-esentiali-in-aderenta-la-tratamentul-hiv/
Angajarea si participarea corecta a pacientului la planul de ingrijire si tratament HIV in colaborare cu medicul curant este esentiala. Consimtamantul pacientului si stabilirea unei relatii eficiente medic-pacient este importanta pentru ca pacientul cu HIV sa urmeze tratamentul in pofida factorilor perturbatori.
Participarea activa a pacientului in tratamentul HIV
- Intelegerea scopului tratamentului este un factor important in consilierea pacientului
- Intelegerea motivului de administrare a medicamentelor si a efectelor acestora
- Credinta in efectele benefice ale tratamentului
- Comunicarea temerilor catre medic legate de efectele adverse ale tratamentului pentru a preveni factorii emotionali in tratamentul HIV
Informarea asupra factorilor de risc in cazul nerespectarii tratamentului
- Nivelul celulelor CD4 si al incarcaturii virale atins in urma dozelor care nu sunt luate pot determina ca virusul sa se inmulteasca rapid, cauzand distrugerea sistemului imunitar.
- Impiedica aparitia rezistentei organismului la tratamentul cu antiretrovirale (ARV)
- Dozele care nu sunt luate pot determina modificari ale virusului, care devine mai rezistent la tratamentul cu ARV.
Inainte de inceperea tratamentului, persoana seropozitiva trebuie sa discute cu medicul despre increderea pe care o are in tratament, precum si despre intentia sa de a respecta tratamentul.
Dorinta pacientului de a respecta cu strictete tratamentul este un factor decisiv in decizia de incepere sau de schimbare a tratamentului.
Medicul trebuie sa discute cu pacientul seropozitiv despre programul sau zilnic si cum poate fi inclus tratamentul in acest program al pacientului.
Comunicarea de catre pacient a reactiilor adverse care pot aparea in urma tratamentului este esentiala pentru controlul tratamentului.
Pentru mai multe informatii despre diagnosticul, testarea HIV, dar si despre managementul bolii consultati sesiunea de conferinte online disponibila la http://www.edumedical.ro/sa-vorbim-online-despre-hivsida-2/
Autor: Anamaria Blanaru
2 Comentarii
Buna seara tocmai ce am avut contact sexual neprotejat am aflat de parteneru meu ca are sida ,pot aves si eu?
Cand ar fi posibil sa apara un tratament care sa epureze virusul total din organism ?