Educatie pacienti: Virusul sincitial respirator la copii – Simptome si preventie
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Virusul sincitial respirator la copii – Simptome si preventie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/virusul-sincitial-respirator-la-copii-simptome-si-preventie/
Virusul sincitial respirator la copii – Simptome si preventie
Virusul sincitial respirator este cea mai frecventa cauza a bolilor respiratorii la copiii mici. Virusul cauzeaza infectii ale plamanilor si probleme in respiratie. Virusul este foarte contagios si se transmite prin contactul cu o persoana care stranuta sau tuseste. La adulti, virusul sincitial respirator are simptome asemanatoare cu o raceala, secretii nazale, tuse, dureri de cap, febra.
Factori de risc in contagierea cu virusul sincitial respirator
Virusul sincitial respirator se transmite prin contactul cu o persoana care poarta virusul.
Virusul se poate transmite prin stranut sau tuse, sau prin obiectele si suprafetele contaminate.
Lipsa unei igiene corecte este un factor de risc, de vreme ce virusul se transmite prin mainile murdare, prin haine care sunt contaminate.
Gradinitele, scolile sau alte locuri publice au un factor de risc mai ridicat deoarece exista posibilitatea de contact cu un copil care poarta virusul.
Infectia cu virusul sincitial respirator este mai frecventa in sezonul rece, de la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii.
Simptome in infectia cu virusul sincitial respirator
- Febra ridicata
- Agravarea tusei care poate fi insotita de secretii galbui
- Semne de deshidratare
- Probleme de respiratie
- Copiii mici pot sa refuze alaptatul sau biberonul
- Copiii pot avea o stare de inactvitate sau de nervozitate
Este recomandat sa se consulte medicul imediat daca:
- Apar dificultati in respiratie
- Daca respiratia are un rimt alert.
- Daca buzele sau unghiile au culoarea albastruie
Ce afectiuni poate cauza virusul
Infectia cu virusul sincitial poate cauza pneumonie sau bronsita.
In cazul copiilor nascuti prematur sau al copiilor care au alte afectiuni, virusul poate cauza afectiuni ale plamanilor, inimii, sistemului imunitar.
Masuri de preventie
Preventia totala a infectarii cu virusul sincitial este dificila, de vreme ce copiii intra in colectivitati odata cu inceperea scolii, spatiu de unde pot lua virusul foarte usor.
O igiena corecta este primul pas in preventia infectiei cauzate de acest virus. Spalarea mainilor inainte de masa si dupa folosirea toaletei este foarte importanta.
Spalarea jucariilor in cazul in care copilul se joaca impreuna cu alt copil care poate purta virusul.
Mentinerea curateniei in casa, la baie sau bucatarie. O preventie sporita in cazul in care cineva din familie are o raceala.
In cazul unui copil care a luat virusul, este important sa-i asigurati o cantitate de lichide suficienta pentru evitarea deshidratarii.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii