Educatie pacienti: Cele mai frecvente infectii care pot afecta sarcina

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

02/10/2013

Cele mai frecvente infectii care pot afecta sarcina

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/cele-mai-frecvente-infectii-care-pot-afecta-sarcina/

alaptareCele mai frecvente infectii in sarcina pot fi transmite fatului si pot determina dezvoltarea de afectiuni cronice la copil. In acest caz, testarea mamei inainte de a ramane insarcinata dar si precautiile suplimentare in timpul sarcinii sunt foarte importante pentru a preveni infectiile care pot afecta mama si copilul.

Infectiile urinare sunt frecvente atat la female insarcinate cat si in afara perioadei de sarcina.

Cele mai frecvente simptome in infectiile urinare sunt dureri in timpul urinarii, nevoia de a urina simtita mai des decat de obicei. Alte simptome pot fi dureri in partea inferioara a abdomenului, sange in urina, o temperatura ridicata.

Principalele cauze ale infectiilor urinare sunt bacteriile. Femeile insarcinate sunt mai predispuse sa faca infectii urinare din cauza schimbarilor hormonale care afecteaza tractul urinar si au tendinta sa incetineasca fluxul urinei.

Infectiile urinare pot sa cauzeze nasteri inainte de termen sa o greutate scazuta a copilului la nastere.

Infectiile la rinichi nu sunt frecvente la femeile insarcinate, insa acestea pot sa fie o complicatie a cistitei.

Simptomele pot include dureri in zona rinichilor, febra, ameteli, varsaturi, diaree, sange in urina. In unele cazuri, infectiile la rinichi nu au simptome precise, bolnavul avand doar o stare de disconfort.

Infectiile cu boli cu transmitere sexuala pot afecta o femeie insarcinata in aceeasi masura ca femeile care nu asteapta un copil.

O femeie insarcinata ar trebui sa se testeze de HIV si de alte boli cu transmitere sexuala ca parte a controlului medical in sarcina. Diagnosticarea HIV inainte si in timpul sarcinii este esentiala pentru prevenirea imbolnavirii cu HIV a copilului.

Infectarea cu o boala cu transmitere sexuala in timpul sarcinii poate afecta intr-un grad ridicat atat copilul cat si mama.

Sifilisul poate fi transmis de la mama la copil in timpul sarcinii. Sifilusul poate cauza nasteri premature, nasterea unui copil mort sau decesul copilului la scurt timp dupa nastere. Un copil nascut poate dezvolta afectiuni ale ochilor, urechilor, inimii, pielii si ale oaselor.

Este important ca medicul sa informeze pacienta asupra riscurilor pe care le presupune infectarea cu o astfel de boala si care sunt principalele masuri de protectie.

Hepatita B are un risc ridicat in cazul in care mama se imbolnaveste foarte aproape de momentul nasterii.

Nou-nascutii infectati cu hepatita B risca sa sufere de aceasta boala pe o perioada indelungata de timp si sa dezvolte boli cronice sau cancer de ficat mai tarziu in viata.

Hepatita C poate sa fie transmisa de la mama la copil in timpul sarcinii. Riscul este mai ridicat in cazul femeilor care sunt infectate cu HIV.

Copiii infectati cu virusul hepatitei C la nastere risca sa aiba o greutate sub medie sau sa se nasca prematur.

Infectia cu virusul HSV (Herpex Simplex) poate sa cauzeze complicatii in cazul nou-nascutului. 80-90% dintre cazurile de infectare cu HSV a copilului se intampla in momentul travaliului. Medicii recomanda nasterea prin cezariana in cazul femeilor care au virusul HSV.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: