Educatie pacienti: Disgrafia – Simptome si masuri in functie de varsta copilului
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Disgrafia – Simptome si masuri in functie de varsta copilului
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/disgrafia-simptome-si-masuri-in-functie-de-varsta-copilului/
Disgrafia este o tulburare neurologica care afecteaza scrisul pacientului. Un copil cu disgrafie va avea un scris dezordonat si incorect. La copii, afectiunea este descoperita in momentul in care copilul incepe sa scrie. Disgrafia la adulti este asociata de obicei cu o trauma la nivelul creierului.
Care sunt semnele principale in disgrafie?
Un copil cu disgrafie va avea un scris dezordonat. Va scrie literele cu spatii intre ele si cu marimi diferite de un scris calificat drept normal.
Scrisul dezordonat nu este singurul simptom. Puteti recunoaste disgrafia daca observati cuvinte scrise gresit, chiar daca un adult i-a precizat cum se scrie corect.
Copiii cu disgrafie pot sa aiba dificultati in organizarea literelor, numerelor sau cuvintelor pe o foaie cu linii trasate sau pe o pagina simpla.
Aceste greseli pot sa apara din cauza dificultatilor vizual-spatiale (procesarea a ceea ce ochii vad) si a celor de procesare a limbajului (intelegerea sensului cuvintelor pe care le aud).
Un copil cu disgrafie nu are de obicei dificultati in relatii sociale sau probleme speciale la rezultatele scolare.
Care sunt semnalele de alarma in functie de varsta
National Center for Learning Disabilities precizeaza care sunt simptomele pe care medicii ar trebui sa le precizeze parintilor
Simptome ale dislexiei la un copil prescolar
- Tinere ciudata a unu creion sau pix in mana intr-o pozitie anormala a corpului
- Copilul evita sa deseneze sau sa scrie
- Are dificultati in a face corect forma literelor
- Lipsa spatiilor intre litere si cuvinte
- Copilul nu intelege diferenta intre majuscule si minuscule
- Incapacitate de a scrie si de a desena fara a depasi liniile sau marginile trasate
- Oboseala resimtita rapid in timp ce scrie
Dislexia la un copil scolar
- Scris greu de descifrat
- Amestec de litere scrise de mana si de tipar
- Rostirea cuvintelor in momentul scrierii lor
- Concentrarea sporita pe scrierea cuvintelor determina pierderea intelesului
- Omiterea sau neterminarea scrierii cuvintelor intr-o propozitie.
Dislexia la adolescent si adult
- Dificultate in a-ti exprima gandurile, ideile in scris
- Greutate de a urmari ideile deja puse pe hartie
- Adolescentul va face greseli de sintaxa si de gramatica
- Un dezechilibru existent intre ideile scrise si argumentarea lor oral
Masuri pentru a sprijini un copil cu disgrafie
Este recomandat sa fie incurajat copilul sa scrie, sa aiba o pozitie corecta a corpului atunci cand scrie si sa tina corect pixul in mana.
Scrierea pe foi cu linii il pot ajuta sa-si ordoneze scrisul prin reperul vizual pe care si-l poate lua.
Specialistii recomanda pentru retinerea formei literelor sa se exerseze inainte simuland scrierea lor in aer, cu miscari largi a mainii.
In cazul adolescentilor care au dificultati in a-si exprima ideile in scris se recomanda sa li dea diferite teme (pe subiecte diverse) de scris si de prezentat oral.
In ajutorul adolescentilor ar fi si o lista a corecturilor pe care el trebuie sa le faca dupa ce a scris: greseli de scriere, de gramatica, lipsa unor cuvinte, logica exprimarii in fraza.
Tratamentul in disgrafie
Dupa diagnosticarea cu disgrafie, copiii pot face terapie axata pe functiile motorii pentru a controla miscarile in timpul scrisului. In unele cazuri, copiii pot sa depaseasca problemele de scriere, in alte cazuri greselile in scriere vor persista.
Autor: Anamaria Blanaru
6 Comentarii
Baiatul meu a terminat clasa I si este banuit de o usoara disgrafie.
In ce consta terapia pentru stimularea functiilor motorii?
Bună ziua! Fetița mea este în clasa 1 și “problema” ei este că la ore nu dorește pur și simplu să scrie. Daca sta cineva langa ea, sa o ajute, scrie, daca nu, face altceva. Suferă oare de disgrafie? Toate literele noi, i se par grele, dar după exercițiu, sunt ok
Nu, nu este vorba in mod special de disgrafie in acest caz. Copii sunt la inceput de drum, invata cuvintele,creierul lor este aglomerat de multe informatii noi, iar din acest caz , copilul poate scrie unele cuvinte lipsite de anumite litere. Depinde ce fel de litere sunt nescrise. Puteti sa lucrati mai mult cu cea mica, sa ii dati sa scrie cuvinte care sa para ca au un deficit de scris mai complex, sau puteti sa ii dati sa scrie cuvintele pe care le-a gresit!
Cu drag,
Logoped Andreea Coman.
Fetita este in clasa 1. Mananca litere. As vrea sa imi dau seama daca e vorba de disgrafie sau gandeste mai repede decat scrie.
Cât timp este necesar unui copil sa învețe să scrie normal cu aceasta afecțiune.
Doresc să aflu mai multe despre disgrafie. În special despre tratament.