Educatie pacienti: Accidentul vascular cerebral – Simptome si preventie

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

29/10/2013

Accidentul vascular cerebral – Simptome si preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/accidentul-vascular-cerebral-simptome-si-preventie/

accidentul-vascular-cerebralAccidentul vascular cerebral poate afecta major creierul. Informarea pacientilor despre principalele simptome si despre masurile de preventie este esentiala. Un stil de viata sanatos, renuntarea la fumat, controlul unor afectiuni precum bolile de inima, diabetul fac parte din masurile de preventie a accidentului vascular cerebral.

Semne care necesita vizita la medic

National Institute of Neurological of Disorders and Stroke precizeaza principalele semnale de alarma pentru care pacientul trebuie indrumat la medic.

  • Senzatie de amorteala a fetei, mainii, piciorului, mai ales pe o parte a corpului
  • Stare de confuzie brusca
  • Tulburari in vorbire sau in intelegerea comunicarii
  • Tulburari subite de vedere la unul sau la ambii ochi
  • Pierdere a echilibrului corporal
  • Dureri de cap fara o cauza specifica

Principalii factori de risc in accidentul vascular cerebral

Riscul de accident vascular este mai ridicat la persoanele cu varsta intre 55 si 85 de ani. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca accidentul vascular poate afecta si copiii si adolescentii.

Conform National Institute of Neurological of Disorders and Stroke barbatii au un risc mai crescut de accident vascular, insa un numar mai mare de femei mor din cauza acestei afectiuni.

Istoricul bolii in familie poate fi considerat un factor de risc. In unele cazuri, poate sa existe o predispozitie pentru hipertensiune sau diabet. In acelasi timp, influenta unui stil de viata comun neechilibrat poate sa cauzeze accidentul vascular.

Masuri de preventie recomandate pacientilor

  • Controlul presiunii arteriale este foarte important, avand in vedere ca afectiunea creste considerabil riscul de accident vascular. Pacientii trebuie sa fie informati despre riscurile hipertensiunii si despre controlul acesteia in limitele normale.
  • Renuntarea la fumat este o masura esentiala in preventia afectiunii. Prin renuntarea la fumat, bolnavul poate reduce de asemenea riscul de boli pulmonare, boli de inima si o serie de tipuri de cancer, precum cancerul la plamani.
  • Controlul bolilor de inima este important avand in vedere ca bolile coronare, fibrilatia atriala pot determina blocarea vaselor de sange cauzand accidentul vascular.
  • Controlul diabetului face parte din masurile de preventie luand in considerare faptul ca diabetul poate afecta vasele de sange. In acelasi timp, un nivel ridicat de zahar in sange in timpul unui accident vascular cerebral poate cauza afectiuni mult mai grave ale creierului.
  • Controlul nivelului colesterolului printr-o dieta echilibrata si sanatoasa, dublata de activitate fizica regulata face parte dintr-un stil de viata sanatos care poate preveni accidentul vascular.

Autor: Anamaria Blanaru

2 Comentarii

  1. Mitricuna Mihaela says:

    Prevenția ține boala departe!Este principiul de aur al sănătății !De cele mai multe ori medicii se neglijează datorită obișnuinței de a profesa în condițiile oferite de sistemul de sănătate din țară!

  2. nicoleta dorobantu says:

    am 65 ani, anul trecut mi s-a montat un stent pe coronara dr. am diabet zaharat 2, HTA. sunt sub tratament, valorile sunt normale chiar si la colesterol. cand ma supar/enervez di n diferite cauze, independente de mine pe partea dr. a capului simt o usoara stare de durere/nu stiu sa definesc ce simt (nu ameteala)poate o usoara amorteala. la 3 luni merg la neurolog, dar nu e mare lucru acest consult din punctul meu de vedere. la 3 luni merg si la cardiolog. dar ma sperie ce mi se intampla in partea dr. a capului in conditii de stres. aveti sfaturi/recomandari si pentru cazul meu, astfel incat sa fac tot ce tine de mine sa nu fac AVC. nu fumez, nu beau alcool, controlez dieta. ma rasfat cu o cafea /zi
    Multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: