Masuri recomandate pentru a reduce riscul in diabet
Masuri recomandate pentru a reduce riscul in diabet
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/masuri-recomandate-pentru-a-reduce-riscul-in-diabet/
Schimbarile in dieta fac parte din masurile de preventie si din tratamentul recomandat in controlul diabetului de tip 2. Preventia declansarii bolii dar si a complicatiilor in cazul bolnavilor de diabet este esentiala avand in vedere afectiunile grave care pot aparea, precum boli renale, retinopatia diabetica, boli de inima.
Schimbari ale stilului de viata recomandate pacientului
Riscul declansarii diabetului de tip 2 creste odata cu o dieta necontrolata, cu reducerea sau lipsa activitatii fizice si cu cresterea in greutate pana in pragul supraponderalitatii sau obezitatii.
Un risc major il reprezinta si diabetul gestational, specialistii considerand ca un copil nascut de o mama care sufera de diabet are de 3 ori mai mare riscul de a face diabet la randul sau.
Specialistii considera ca un consum ridicat de grasimi saturate a fost asociat cu o scadere a tolerantei la glucoza.
In acelasi timp, un consum de grasimi nesaturate sau polinesaturate implica o reducere a riscului diabetului de tip 2. Dieta in diabetul de tip 2 trebuie sa contina in proportii reduse cantitatea de carbohidrati consumata.
Dieta recomandata bolnavului de diabet
Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau controlat prin reducerea factorilor principali de risc. Astfel ca masuri suplimentare de preventie trebuie recomandate pacientilor care sufera de o boala cardiovasculara sau care se lupta cu supraponderalitatea si obezitatea.
Sustinerea unei activitati fizice zilnice, de cel putin 30 de minute pe zi, e foarte importanta alaturi de dieta recomandata de specialist.
Pacientul trebuie informat ca in dieta sa grasimile saturate nu trebuie sa depaseasca 10% din totalul de energie.
Consumul de grau integral printr-o dieta formata din cereale integrale, fulgi de ovaz sau de grau pentru continutul de fibre fac parte din dieta recomandata in diabetul de tip 2.
Specialistii recomanda ca fiecare pacient sa aiba un program bine stabilit atat in ceea ce priveste dieta cat si a activitatii fizice.
Planificarea regulata a meselor principale, dar si a gustarilor este un prim pas in acest program de preventie si control al diabetului. La fiecare masa sau gustare, bolnavul trebuie sa consume o cantitate similara de alimente.
Alimentatia de la fiecare masa trebuie sa fie variata si sa contina o cantitate potrivita de carbohidrati, proteine, fibre, minerale, vitamine si grasimi nesaturate.
O dieta echilibrata a unui bolnav de diabet ar trebui sa contina:
- cereale integrale
- legume,
- fructe
- peste
- lactate cu un continut scazut de grasimi (iaurt slab, lapte degresat)
- alimente bogate in proteine (peste, pui, fasole)
- alimente bogate in potasiu (spanac, broccoli, varza).
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii