Masuri recomandate de OMS de Ziua Internationala de combatere a HIV/SIDA
Masuri recomandate de OMS de Ziua Internationala de combatere a HIV/SIDA
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/masuri-recomandate-de-oms-de-ziua-internationala-de-combatere-a-hivsida/
Numarul persoanelor infectate cu virusul HIV a atins cifra de 35,5 milioane in 2012, conform statisticilor precizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Dintre acestea, 2,1 milioane erau adolescenti cu varsta cuprinsa intre 10 si 19 ani. Pentru a scadea numarul persoanelor cu HIV, OMS recomanda, cu ocazia Zilei Internationale de combatere a HIV/SIDA (1 decembrie) masuri intense de testare, consiliere si tratament a persoanelor cu risc ridicat sau a celor care deja au virusul HIV.
De Ziua Internationala de combatere HIV/SIDA, OMS atrage atentia asupra adolescentilor cu HIV
Avand in vedere numarul mare de adolescenti diagnosticati cu HIV in 2012, OMS face o serie de recomandari cu scopul intensificarii testarii si consilierii populatiei la nivel global.
Aceste recomandari au ca scop principal preventia transmiterii virusului HIV si mentinerea unei stari bune de sanatate.
Recomandarile OMS vizeaza atat adolescentii care deja au HIV cat si cei care sunt expusi riscului acestei boli.
“Adolescentii intampina dificultati si deseori presiuni sociale si derutante emotional atunci cand trec de la varsta copilariei la cea adulta. Adolescentii au nevoie de servicii medicale si de sustinere adaptate nevoilor lor. Ei sunt mai putin predispusi la testari HIV decat adultii si adesea au nevoie de mai mult sprijin decat adultii pentru a avea grija de sanatate si pentru a urma tratamentul”, precizeaza dr. Gottfried Hirnschall, director al departamentului HIV/SIDA din cadrul OMS.
Principalii factori de risc in infectarea cu HIV la adolescenti
“Fetele adolescente, barbatii tineri care intretin raporturi sexuale cu alti barbati, cei care isi injecteaza droguri sau care sunt subiectul constrangerilor sexuale sau al abuzului sexual au cel mai ridicat risc. Acestia se confrunta cu multe obstacole, precum legi dure, inegalitati, stigmatizare si discriminare care ii retin in a accesa servicii care ar putea testa, preveni si trata HIV”, a precizat Craig McClure, Seful Programelor HIV in cadrul UNICEF.
Accesul adolescentilor la testarea HIV este inca scazut
Reprezentantii OMS recomanda autoritatilor sa permite testarea HIV a adolescentilor fara ca acestia sa necesite acordul parintilor.
In acelasi timp, OMS recomanda ca serviciile medicale sa implice imbuntatirea starii de sanatate si a sprijinului social oferit adolescentilor.
Aceste recomandari emise de OMS fac parte dintr-un ghid lansat cu cateva zile inainte de Ziua Internationala de Combatere HIV/SIDA si a fost realizat in colaborare cu UNICEF, UNESCO, GNP+, UNFPA.
Sursa: www.who.int
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii