SIDA, maladia incurabila care a bulversat omenirea – 30 de ani de la diagnosticarea primului caz
SIDA, maladia incurabila care a bulversat omenirea – 30 de ani de la diagnosticarea primului caz
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sida-maladia-incurabila-care-a-bulversat-omenirea-30-de-ani-de-la-diagnosticarea-primului-caz/
SIDA, o maladie incurabila descoperita in urma cu 30 de ani si care a facut de atunci peste 30 de milioane de victime, a bulversat omenirea intr-o asemenea masura, incat a declansat un efort financiar exemplar, o mobilizare a cercetatorilor si efectuarea unor descoperiri medicale spectaculoase.
SIDA a fost descoperita pe 5 iunie 1981, in urma cu 30 de ani. In acea zi, Centrul de control al maladiilor din Atlanta a luat la cunostinta existenta unei forme rare de pneumonie, in cazul a cinci tineri homosexuali din California, care pana atunci ii afecta doar pe pacientii puternic imunodeprimati.
O luna mai tarziu, un cancer al pielii foarte rar a fost diagnosticat la 26 de pacienti homosexuali americani. Se vorbea deja despre un “cancer gay”. Boala a fost botezata in anul urmator si a primit numele “sindromul imunodeficientei dobandite” (SIDA).
In 1983, o echipa de cercetatori francezi a reusit sa izoleze virusul, transmisibil prin sange, secretii vaginale, lapte matern si sperma, care ataca sistemul imunitar si il expune “infectiilor oportuniste” precum tuberculoza si pneumonia.
Acesti 30 de ani de SIDA, marcati de milioane de victime, familii despartite, copii africani ramasi orfani si o stigmatizare crescanda, s-au remarcat insa si prin succese majore in fata acestui virus ce parea de neinvins. In 1996, descoperirea triterapiei schimba datele problemei – de la statutul de maladie mortala, SIDA a devenit o maladie cronica.
The Global Fund, infiintat in 2002, a oferit in opt ani subventii de aproape 22 de miliarde de dolari. Statele Unite ale Americii au pus in practica un “program de urgenta”, PEPFAR. Fundatia Bill Gates a donat multe milioane de dolari programelor de cercetare contra acestei maladii.
“SIDA a schimbat lumea, o noua legatura sociala s-a creat intre tarile din nord si cele din sud, un fapt care nu s-a produs niciodata in trecut, pentru nicio alta maladie”, a declarat Michel Sidibé, directorul ONUSIDA.
Pacientii homosexuali participa si ei la aceasta lupta, in felul lor. Ei au devenit “pacienti experti”, povestindu-le cercetatorilor felul cum au trait ei aceasta boala, vorbindu-le despre nevoile bolnavilor, despre efectele neplacute ale tratamentelor, a explicat Bruno Spire, presedintele asociatiei AIDES.
Insa, deoarece aceasta boala nu mai ucide, dar nici nu poate fi vindecata, numarul pacientilor infectati va continua sa creasca si inca este nevoie de mai multe programe de cercetare, de mai multe tratamente si de mai multe fonduri.
Astfel, doar o treime din persoanele care au nevoie de tratament beneficiaza de acesta. Mai rau, pentru fiecare doua persoane care incep tratamentul, alte cinci noi persoane sunt infectate. Eforturile se vor baza foarte mult pe activitatile de preventie.
“Avem nevoie de o revolutie in activitatile de preventie, caci este imposibil sa ne imaginam ca vom scapa de epidemie doar prin tratament sau ca vom putea sa ii tratam pe toti aceia care au nevoie”, a declarat Seth Berkley, directorul ONG-ului IAVI.
Noi strategii au aparut intre timp: circumcizia, despre care se spune ca protejeaza doua treimi dintre barbati de infectarea cu virusul HIV, un gel microbicid, care pare promitator pentru femei, punerea sub tratament a pacientilor, care reduce considerabil riscul de transmitere a virusului pe cale sexuala.
Insa primele rezultate par ca au nevoie de mult timp pentru a aparea si, la 30 de ani de la descoperire, in ciuda mobilizarii generale si in absenta unui vaccin, SIDA este departe de a fi invinsa. Fara a mai tine cont de faptul ca, potrivit The Global Fund, programele de finantare pentru anii viitori sunt inferioare in comparatie cu nevoile actuale si vor face “imposibila asumarea unor anumite interventii fundamentale”.
In plus, doua treimi dintre seropozitivii din lumea intreaga nu stiu ca sunt infectati si raspandesc boala in continuare. In Franta, numarul lor este de circa 50.000. Un sondaj realizat in barurile, saunele si cluburile gay din Paris a evidentiat faptul ca 18% din totalul clientilor lor sunt infectati, iar 20% dintre ei nu sunt la curent cu acest lucru.
Este adevarat faptul ca SIDA a ramas in continuare o maladie care nu este ca altele si ca, adeseori, oamenii prefera sa nu stie ca sunt bolnavi. “Este la fel de dificil sa spui ca ai SIDA ca si acum 30 de ani, a ramas o boala asociata imaginii de maladie rusinoasa, iar acest fapt ii face pe oameni sa evite sa vorbeasca despre ea si sa se testeze”, a declarat Bruno Spire, el insusi seropozitiv.
“SIDA a fost epidemia majora a secolului al XX-lea si ramane epidemia secolului al XXI-lea”, considera, la randul sau, profesorul Jean-François Delfraissy, directorul Agence Nationale de Recherche sur le Sida (ANRS).
Sursa: www.mediafax.ro
0 Comentarii