Interviu: conf.dr. Serban Balanescu: Etapele diagnosticarii si inceperea tratamentului in angina pectorala stabila

09/12/2013

Interviu: conf.dr. Serban Balanescu: Etapele diagnosticarii si inceperea tratamentului in angina pectorala stabila

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-conf-dr-serban-balanescu-etapele-diagnosticarii-si-inceperea-tratamentului-in-angina-pectorala-stabila/

balanescuConf.dr. Serban Balanescu, Sef Sectie Cardiologie Interventionala, Clinica Monza, Centrul Cardiovascular Bucuresti a explicat etapele diagnosticarii pacientului suspectat de angina pectorala din cabinetului medicului de familie in cel al medicului specialist. Acesta a subliniat cat de importanta este comunicarea dintre medicul de familie si medicul specialist in diagnosticarea la timp a pacientului si in urmarea tratamentului corect.

Interviul integral acordat de conf.dr. Serban Balanescu despre abordarea pacientilor cu angina pectorala in cabinetul medicului de familie si despre comunicarea directa cu medicul specialist in controlul tratamentului.

Diagnosticarea in cabinetul medicului specialist

Conf. dr. Serban Balanescu: Dupa ce medicul de familie trimite pacientului la medicul specialist, acesta preia pacientul si il exploreaza imagistic complet, uneori inclusiv interventionist facand coronografie.

Dupa evaluarea de spital si eventualul tratament care poate sa insemne de la simpla prescriere a medicamentelor pana la angioplastie sau a vascularizarii chirurgicale ori se intoarce la medicul de familie intr-o etapa urmatoare.

E important ca medicul de familie sa preia recomandarile specialistului

Conf.dr. Serban Balanescu: Specialistul face recomandarile intr-o logica de tratament care va trebui urmata pe termen lung.
Angina pectorala, ca toate bolile cronice ale adultului, nu este o boala care se vindeca repede, e o boala care are evolutia ei, are perioade lungi de acalmie dar si perioade de instabilitate astfel incat medicul de familie, dupa ce pacientul s-a intors de la specialist, va trebui sa-l urmareasca si sa-l trateze atent cu medicamentele recomandate de specialist.

Medicul de familie poate evalua cum decurge tratamentul pacientului

Conf.dr. Serban Balanescu: Evaluarea cardiologica a unui bolnav cu angina nu impune o vizita la medicul specialist mai des de o data la 6 luni-1 an.  Insa medicul de familie il va vedea mult mai frecvent, chiar si pentru simpla prescriere a retetei compensate, poate evalua din nou cum merge boala acelui pacient cu suferinta ischemica.

Evaluarea consta simplu in anamneza si cardioelectrograma, iar uneori prin repetarea testelor de care vorbeam la inceput, acestea sunt importante pentru a vedea daca pacientul tratat, evaluat deja de specialist merge bine sau nu.

Pentru a accesa cursul “Angina pectorala stabila” adresat medicilor de familie, creditat cu 6 puncte EMC, intre autorii caruia este conf.dr. Stefan Balanescu, si pentru a afla mai multe informatii avizate despre abordarea pacientului cu angina pectorala, despre diagnosticul pozitiv si diferential si managementul bolii click aici

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: