La ce sume ajung platile informale ale pacientilor in sistemul sanitar

16/12/2013

La ce sume ajung platile informale ale pacientilor in sistemul sanitar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-ce-sume-ajung-platile-informale-ale-pacientilor-in-sistemul-sanitar/

Reorganizarea programelor nationale de sanatateConditionarea actului medical prin platile informale a fost recunoscuta de doar 6% dintre respondentii unui studiu facut public de sindicatul Federatia Solidaritatea Sanitara. Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.376 de angajati din sistemul sanitar.

Plata informala din sanatate cunoscuta ca spaga in opinia publica

Aproximativ 424 lei este media valorilor indicate de cei 6% dintre angajatii sistemului sanitar care au precizat ca actul medical este conditionat in unele cazuri de platile informale facute de pacienti.

Suma de 166 de lei este valoarea medie a platilor informale recunoscute de 37% dintre respondenti ca “plati informale voluntare facute de pacienti catre personal”, dupa cum se precizeaza in studiul citat.

Platile informale – inechitabile pentru angajatii din sistemul sanitar

92% dintre angajatii din sistemul sanitar care au recunoscut existenta acestor plati le considera inechitabile in randul medicilor si al asistentilor medicali.

“Majoritatea medicilor considera ca beneficiaza de platile informale/onorariu medicii si asistentii in timp ce majoritatea asistentilor considera ca beneficiaza doar medicii”, se precizeaza in studiul mentionat.

Un sistem eficient de asigurari ar putea inlocui platile informale

28% dintre angajatii din sistemul sanitar considera ca ar trebui oficializate platile informale, in timp ce 72% isi doresc sa fie eliminate din sistem.

“Doar 28% dintre respondenti considera necesara oficializarea platilor informale, marea lor majoritate indicand insa faptul ca o astfel de varianta ar trebui dublata de mecanisme care sa asigure distribuirea lor echitabila”, conform comunicatului.

Cresterea serviciilor medicale conditionate de salarizare

Cresterea salariilor este considerata o conditie esentiala pentru imbunatatirea serviciilor medicale de catre 94% dintre angajatii din sistemul de sanatate participanti la studiu.

In acelasi timp, salarizarea in functie de performanta este o alta conditionare mentionata de participantii la studiu pentru imbunatatirea serviciilor medicale.

Inechitatea salariala este un factor central mentionat de 46% dintre respondenti care sunt nemultumiti ca au salariul mai mic decat colegi cu acelasi nivel de pregatire, la acelasi loc de munca.

In ceea ce priveste serviciile nedecontate de CNAS, 70% dintre angajatii din sistemul sanitar participanti la studiu considera ca pacientii romani nu sunt dispusi sa plateasca suplimentar direct catre unitatile sanitare pentru aceste servicii.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: