Interviu Prof.dr. Ioana Anca: Tratamentul nepotrivit poate cauza aparitia rezistentei bacteriene
Interviu Prof.dr. Ioana Anca: Tratamentul nepotrivit poate cauza aparitia rezistentei bacteriene
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-prof-dr-ioana-anca-tratamentul-nepotrivit-poate-cauza-aparitia-rezitentei-bacteriene/
Prof.dr. Ioana Anca a explicat detaliat care sunt simptomele prin care medicul de familie poate sa diferentieze infectiile respiratorii virale de cele bacteriene si in ce masura automedicatia ca tendinta in Romania poate sa afecteze eficienta tratamentului prescris de medic.
Interviul integral cu Prof.dr. Ioana Anca acordat pentru FormareMedicala despre infectiile respiratorii la copii si modalitatea prin care trebuie eliminata tendinta de automedicatie in randul populatiei.
In ce masura exista tendinta ca infectiile respiratorii sa fie considerate majoritar virale si nu bacteriene la cabinetul medicului de familie?
Prof.dr. Ioana Anca: Medicii de familie sunt foarte numerosi si desigur ca parerile sunt destul de diferite, dar cred ca trendul e corect, ca medicii de familie stiu sa diagnosticheze o infectie virala si sa o diferentieze de una bacteriana.
Care sunt principalele simptome pe care trebuie sa le urmareasca un medic de familie in diferentierea infectiilor virale de cele bacteriene?
Prof.dr. Ioana Anca: Daca e vorba de un copil de varsta mica, un sugar sau un copil mic, perfect sanatos inainte si la care debuteaza o boala cu febra, spre exemplu, sansele ca boala respectiva sa fie virala sunt peste 80%.
Caracteristica evolutiva a acestui tip de viroza este urmatoarea: face febra 3-4 zile, ii curge nasul, are tuse, proasta dispozitie si mananca mai prost, dupa care dupa trei zile febra incepe sa scada si copilul se vindeca. Aceasta e evolutia normala a unei viroze respiratorii.
Pe de alta parte, daca febra persista mai mult de 3-4 zile cu valori mari, de obicei in a 5-a zi este de suspectat o suprainfectie bacteriana si atunci trebuie antibiotic.
Daca in primul caz recomandarile sunt cele pe care le-am facut, tratament simptomatic, antiinflamator local pentru durerile in gat, in etapa in care febra apare persistent, 5-7 zile, copilul trebuie in primul rand investigat, nu poate sa fie tinut numai in context ambulatoriu, poate fi dus la un spital pentru investigatii si probabil ca va necesita antibiotic pentru ca, probabil, a facut o infectie bacteriana.
Exista in Romania tendinta de automedicatie. Ce mesaj ar trebuie sa transmita medicul de familie parintilor pentru a-i convinge sa nu-si mai trateze copiii fara indrumarea lor?
Prof.dr. Ioana Anca: In primul rand, impotriva automedicatiei care este o practica foarte periculoasa, si statul nostru si ANM-ul si toate organismele care se ocupa de produsele farmaceutice au inceput sa aiba reguli foarte stricte. In Romania, teoretic, nu poti sa iei antibiotic decat cu prescriptie de la medic. Situatia in care practic nu se intampla intotdeauna asa, este o alta problema.
In primul rand, trebuie legi si trebuie respectate. In al doilea rand, medicul trebuie sa explice riscul, spre exemplu, a abuzului de antibiotice.
Abuzul, presiunea de antibiotice luate in doze nepotrivite, in indicatii nepotrivite determina o realitate foarte periculoasa si anume aparitia rezistentei bacteriene.
Daca ii dai copilului antibiotice pentru o viroza, cand copilul va face o adevarata infectie bacteriana, germenii respectivi s-ar putea sa fie rezistenti si resursele de tratament minime.
Cand trebuie sa vina parintele la medicul de familie in cazul infectiilor respiratorii?
Prof.dr. Ioana Anca: Indiferent cat de apropiata este relatia dintre parinti si medic de familie, totusi orice parinte trebuie sa vina cu un copil mic, mai ales sub doi ani, in prima zi de febra la medic sa-l vada.
Un alt motiv este tusea persistenta, starea generala alterata in cazul in care vorbim de simptome respiratorii. Putem vorbi si de diaree, varsaturi. Insa febra este un motiv pentru copil, in special, de prezentare la medicul de familie.
In ce consta interventia medicului de familie in monitorizarea tratamentului?
Prof. dr. Ioana Anca: Exista o stratificare de atributii. Daca insa copilul e intr-o stare grava, are febra persistenta, medicul de familie il va trimite la spital sau la un centru policlinic specializat. In cazul in care starea este grava, copilul poate fi internat in spital.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii