Tipuri de cancer care au crescut in incidenta si tratamente impotriva cancerului aprobate in 2013

07/01/2014

Tipuri de cancer care au crescut in incidenta si tratamente impotriva cancerului aprobate in 2013

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tipuri-de-cancer-care-au-crescut-in-incidenta-si-tratamente-impotriva-cancerului-aprobate-in-2013/

Raportul anual despre progresul realizat in lupta impotriva cancerului al Societatii Americane de Oncologie clinica, publicat in decembrie 2013 in “Journal of Clinical Oncology” insumeaza cele mai importante cercetari in domeniul oncologiei. Raportul cuprinde perioada octombrie 2012 – septembrie 2013 si prezinta ce tratamente si-au dovedit eficacitatea si ce trebuie imbunatatit in tratamentul si comunicarea cu pacientii care sufera de cancer.

Ce tip de cancer a crescut in incidenta

In urma studiilor din 2012, s-a ajuns la concluzia ca a crescut numarul de cazuri de cancer asociate cu virusul HPV, incluzand cancerul orofaringian la barbati si femei, cancerul anal la femei si barbati, cancer de vulva la femei.

Acelasi raport a aratat ca rata vaccinarii este scazuta avand in vedere ca doar 32% dintre fetele cu varsta intre 13 si 17 ani si-au finalizat vaccinarile HPV.

La polul opus, s-a observat o scadere a incidentei cancerului cervical. Pentru preventia acestui tip de cancer, in India s-a desfasurat un amplu proces de screening.

Ce tratamente impotriva cancerului si-au dovedit eficienta

O serie de medicamente au fost aprobate pentru tratamentul in leucemia mieloida cronica, cancerul colorectal, cancerul pancreatic, cancerul de prostata, cancerul de plamani, tumorile gastrointestinale, tumorile osoase.

Anumite tratamente si-au dovedit eficienta in tratamentul cancerului de prostata, in cancerul ovarian.

Ce se poate face in preventie si screening

Cercetarile din 2012 au aratat ca vitaminele pot reduce, chiar daca intr-o masura modesta, riscul de cancer in cazul barbatilor.

Studiul in cauza a implicat peste 14.000 de medici care au urmarit timp de 11 ani pacientii barbati cu varsta de 50 de ani sau peste aceasta medie.
Rezultatele au aratat ca pacientii care au luat multivitamine au prezentat o reducere minima, dar semnificativa a incidentei cancerului.

Cercetatorii precizeaza ca o combinatie de vitamine si minerale in doze scazute poate sa aiba un efect mai bun decat o anumita vitamina luata in doze mari.

Ce lipseste in comunicare cu pacientii bolnavi de cancer?

Un studiu realizat pe un esantion de 1000 de pacienti bolnavi de cancer a demonstrat ca astfel de bolnavi credeau ca tratamentul lor urma sa ii vindece total de cancer.

Astfel 70% dintre pacientii cu cancer la plamani si 80% cu cancer colorectal nu stiau ca tratamentul are doar un rol paliativ si nu curativ.

In acest sens, specialistii considera ca pacientii trebuie mult mai bine informati pentru a lua cele mai bune decizii in privinta tratamentului.

Raportul integral poate fi consultat aici.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: