Alimente excluse din scoli prin reglementare europeana
Alimente excluse din scoli prin reglementare europeana
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/alimente-excluse-din-scoli-prin-reglementare-europeana/
Pentru o mai buna gestionare a programelor de alimentatie in scoli, a fost emis si publicat Regulamentul Nr.1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene din 17 decembrie 2013. Regulamentul prevede o organizare comuna a pietelor produselor agricole si programe de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli. Ajutorul venit din partea UE pentru implementarea programului are in vedere proportia de copii cu varsta intre sase si zece ani.
Lista produselor excluse din scoli
In vederea promovarii unei alimentatii sanatoase in scoli, noua reglementare exclude din scoli produsele care contin: adaos de zahar, adaos de grasime, adaos de sare, adaos de indulcitori.
Uniunea Europeana va sprijini aprovizionarea institutiilor de invatamant cu produse din sectorul fructelor si legumelor, al fructelor si legumelor procesate, al bananelor in scoli.
In acelasi timp, Uniunea Europeana va sustine si anumite costuri legate de logistica, distributie, echipamente, promovare, monitorizare, evaluare si masuri de insotire.
Obligatii ale statelor membre in implementarea programului
Fiecare stat care doreste sa implementeze acest program trebuie sa elaboreze in prealabil un plan de punere in aplicare.
In acest sens, trebuie colectate informatii despre masuri educative legate de obiceiurile alimentare sanatoase, lanturile alimentare comune si lupta impotriva risipei de alimente.
In acelasi timp, fiecare stat trebuie sa realizeze o lista de produse eligibile din sectorul fructelor si legumelor, fructelor si legumelor procesate si al bananelor.
Pe ce criterii vor fi selectate produsele
Produsele selectate trebuie sa respecte reguli legate de sanatate si mediu, sa aiba in vedere caracterul sezonier, soiul si disponibilitatea produsului ales.
Se precizeaza de asemenea ca ar trebui sa se puna accentul si sa fie alese produse originare din Uniunea Europeana, sa se achizitioneze produse de pe pietele locale, din lanturile de aprovizionare scurte.
Sursa: www.comunicatemedicale.ro
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii