Carti date pe reteta medicala pacientilor cu depresie

24/01/2014

Carti date pe reteta medicala pacientilor cu depresie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/carti-date-pe-reteta-medicala-pacientilor-cu-depresie/

terapia-prin-cartiSistemul National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie a aprobat un proiect prin care medicii de familie care diagnosticheaza o forma usoara pana la moderata de depresie le pot prescrie acestora carti pe baza de reteta in locul medicamentelor, conform bostonglobe.com. In acelasi timp, sistemul de sanatate britanic sprijina financiar anumite organizatii, cum ar fi Organizatia Cititorului, care aduna persoane varstnice, somere, care sufera de singuratate sa citeasca poeme cu voce tare tot ca o forma de terapie.

Biblioterapia in locul medicamentelor

Proiectul implementat a pornit de la ideea unui psihiatru din Tara Galilor care a observat de-a lungul timpul ca multi pacienti diagnosticati cu depresie citeau tot mai multe carti despre cum sa iesi din depresie, asa-numitele “self-help books” (“The Feeling Good Handbook”, “How to Stop Worrying” etc.). La acesti pacienti biblioterapia a dat rezultate pozitive.

Principalul scop al acestei strategii puse in practica de sistemul britanic are in vedere reducerea medicamentelor prescrise in cazurile in care pacientul ar putea sa se vindece altfel. Printr-o astfel de terapie, pacientul nu mai este expus riscului eventualelor efecte adverse ale medicamentelor.

Astfel, pentru pacientii cu depresie usoara s-a gasit solutia “biblioterapiei”, prin care medicul de familie le prescrie carti pentru depresie. Cu reteta primita de la medicul de familie, pacientul merge la o biblioteca locala unde primeste, in schimbul retetei, o carte.

Peste 100.000 de carti au fost prescrise pe reteta in primele trei luni ale programului.

Organizatia Cititorului cu rol terapeutic

Un proiect similar de biblioterapie finantat de sistemul britanic de sanatate este The Reader Organization.

Aceasta organizatie ofera terapie prin lectura grupurilor vulnerabile, precum someri, fosti prizonieri sau oameni varstnici sau care nu au pe nimeni alaturi.

La sedintele de terapie organizate fiecare persoana trebuie sa citeasca cu voce tare poeme sau fragmente de proza.

Specialistii argumenteaza ca terapia prin carti nu are efecte adverse, nu ingrasa si nici nu provoaca ameteli.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: