Educatie pacienti: Diabetul necontrolat de medicul de familie poate creste mortalitatea
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Diabetul necontrolat de medicul de familie poate creste mortalitatea
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/diabetul-necontrolat-de-medicul-de-familie-poate-creste-mortalitatea/
Controlul regulat la medicul de familie in cazul pacientilor cu diabet de tip 2 poate sa aiba un impact semnificativ in cazul eficientei tratamentului. Bolnavii de diabet care nu merg periodic la medicul de familie se confrunta cu probleme in controlul glicemiei, in dieta sau in stilul de viata abordat in general.
Consecinte ale lipsei controlului in diabet de catre medicul de familie
Un studiu axat pe tratamentul diabetului influentat de vizitele regulate la medicul de familie, ale carui rezultate au fost publicate pe PubMed.gov, a inclus peste 1000 de pacienti cu diabeti.
In cazul pacientilor care mergeau la controale regulate la medicul de familie, nivelul glicemiei era in scadere.La polul opus, pacientii care nu mergeau la medicul de familie pentru control erau mai predispusi sa dezvolte complicatii in diabet.
Rezultatele studiului au semnalat chiar o crestere a mortalitatii in cazul acestor pacienti.
Ce trebuie sa urmareasca medicul de familie la control
National Health Service (NHS) recomanda ca, pe langa controlul strict axat pe simptomele si evolutia diabetului, medicii de familie sau echipa de tratament sa verifice si ochii, picioarele si nervii care pot fi, de asemenea, afectati de diabet.
Un pacient cu diabet poate dezvolta ulcerul piciorului, boala cronica provocata de nivelul ridicat de zahar din sange.
De asemenea, pacientii cu diabet pot sa sufere infectii in urma unor mici taieturi sau julituri.
Bolnavul de diabet este predispus, de asemenea, la afectiuni oftalmologice precum retinopatia diabetica. Ochiul este afectat daca nivelul glicemic este ridicat pe o perioada mai lunga de timp. Netratata, retinopatia poate cauza chiar pierderea totala a vederii.
In cazul in care una dintre pacientele cu diabet planuieste o sarcina, este foarte important ca nivelul glicemiei sa fie bine controlat. In acest caz, comunicarea cu un medic specialist este importanta pentru siguranta viitoarei sarcini.
In acelasi timp, medicii de familie trebuie sa controleze si dieta pe care o urmeaza pacientul. Multi dintre pacienti tind sa ia medicatia, insa nu respecta stilul de viata impus de aceasta afectiune.
Ce tip de pacienti trebuie testati pentru risc de diabet
Un ghid in managementul diabetului de catre medicul de familie, publicat pe www.racgp.org.au, atrage atentia asupra pacientilor cu risc in diabet care trebuie depistati la cabinetul medicului de familie.
Intre acesti pacienti, se afla cei cu intoleranta la glucoza, persoanele peste 40 de ani care sufera de obezitate sau hipertensiune.
Trebuie testate, de asemenea, persoanele cu afectiuni cardiovasculare – infarct miocardic, angina, atac cerebral, boala vasculara periferica.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii