La ce confuzii poate duce adresa de email a MF de pe reteta
La ce confuzii poate duce adresa de email a MF de pe reteta
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/la-ce-confuzii-poate-duce-adresa-de-email-mf-de-pe-reteta/
Comunicarea medic-pacient e foarte importanta, trebuind sa fie un proces clar institutionalizat. In Statele Unite, spre exemplu, modalitatatile de comunicare cu pacientul, in cazul nostru, pe email, sunt bine definite, trasandu-se clar liniile de discutie posibile pe cale electronica, in afara cabinetului. In acelasi timp, medicii din SUA sunt platiti pentru a comunica online. De la 1 februarie 2014, medicii de familie sunt obligati sa-si faca publica adresa de email pe reteta data pacientilor. Teoretic, comunicarea pe cale electronica pare deschisa si in cazul pacient-medic din Romania. Practic, ce obligatii are medicul prin aceasta adresa de email?
Ce confuzii creeaza notarea adresei de email pe reteta?
O adresa de email a medicului de familie disponibila pe reteta, ii poate crea pacientului o serie de asteptari.
In primul rand, ca isi poate contacta medicul oricand si in orice problema pe email, fara a se deplasa la cabinet.
Contractual insa, medicul nu are obligatia de a-i raspunde pacientului, de a oferi eventual sfaturi medicale pe email, si nici macar nu are obligatia de a-si verifica adresa electronica in cauza.
Obligatia medicului de familie prevazuta contractual este de a se afla la cabinet intr-un interval orar facut public pacientilor si declarat la Casa de Asigurari.
In acelasi timp, cabinetele de medicina de familie si din ambulatoriul de specialitate din urban au obligatia de a pune la dispozitie un numar de telefon la care trebuie sa se raspunda in timpul programului pentru ca pacientii sa se poata programa cu minim 24 de ore inaintea consultatiei.
Pe de alta parte, Colegiul Medicilor descurajeaza consultatiile medicale la telefon.
Cum s-a ajuns la precizarea adresei de email pe reteta?
Decizia de a nota adresa de email a medicului pe reteta data pacientului a venit de la o directiva europeana transfrontaliera.
In acest caz, adresa electronica este precizata pentru ca farmacistul dintr-o alta tara sa poata verifica daca reteta este adevarata si nu falsificata.
Cu adresa electronica pe reteta, acesta teoretic poate contacta medicul rapid. Practic, medicul din Romania nu are obligatii contractuale de a-i raspunde.
Odata cu 1 februarie 2014, data la care medicii au inceput sa-si puna adresa de email pe reteta, au aparut si primele nedumeriri ale pacientilor in privinta cazurilor in care si-ar putea contacta medicul pe cale electronica.
In acelasi timp, semnele de intrebare raman si in cazul medicilor care nu cunosc limitarile de comunicare pe cale electronica cu pacientul, mai ales ca, in Romania, Colegiul Medicilor nu incurajeaza o astfel de comunicare.
In acest caz, la ce bun adresa de email si ce utilitate are in comunicarea medic-pacient?
Autor: Anamaria Blanaru
1 Comentarii
Adresa de email de pe reteta trebuie sa fie una creata pentru scopuri profesionale, nu cea personala. Odata stabilit acest lucru, se poate incepe discutia. Foarte adesea, comunicarea dintre medic si pacient pe email poate scuti mult timp si efort din partea ambilor. Ca in toate, trebuie stabilite si comunicate regulile. Nu vad de ce lungul sir de ( de obicei aceiasi) pacienti la usa cabinetului ar fi o solutie mai buna. Normal este ca medicul sa-si programeze pacientii pe care chiar trebuie sa-i vada si sa comunice pe toate caile civilizate cu toti ceilalti pacienti. Uneori, pacientul are doar o intrebare-a uitat, de pilda, cum sa-si ia pastilele-si e mai rau sa-l sune pe medic si sa-l intrerupa dintr-o consultatie doar ca sa afle un astfel de raspuns. Emailul ar fi solutia ideala. Se pot scrie volume, dar categoric comunicarea prin email- modalitate prin care medicul poate comunica si el pacientilor eventualele schimbari de program, sfaturi, isi poate educa pacientii, scutind mult timp in cabinet, iar pacientii pot aborda medicul fara sa il deranzeze prea mult, este obligatorie in lumea moderna. Nu vad de ce trebuie mereu sa ramanem mereu in urma Europei, ca, vezi doamne, Romania e mai altfel. Posibilitatea abuzului nu trebuie sa excluda recunoasterea necesitatii si utilitatii.