FNPMF si SNMF solicita dezbatere publica pe tema contractului – cadru
FNPMF si SNMF solicita dezbatere publica pe tema contractului – cadru
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/fnpmf-si-snmf-solicita-dezbatere-publica-pe-tema-contractului-cadru/
Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de familie (FNPMF) si Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) solicita organizarea unei dezbateri publice privind Hotararea de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale si a Contractului – cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale prin sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015.
Termenul de 10 zile in care publicul poate face comentarii e prea scurt
Reprezentantii FNPMF si SNMF considera ca intervalul de 10 zile in care publicul poate face comentarii dupa publicarea proiectului de act normativ este insuficient.
Reprezentantii medicilor de familie motiveaza aceasta nemultumire prin importanta pe care o are proiectul de act normativ in cauza.
“Trebuie avut in vedere ca prin proiectul de act normativ sus-mentionat se abroga Hotararea de Guvern 117/2013 (Contractul – cadru 2013-2014), iar schimbarile aduse de noua Hotarare de Guvern sunt de o importanta semnificativa pentru modul de functionare a sistemului asigurarilor sociale de sanatate si pentru accesul pacientilor la serviciile de sanatate”, se precizeaza in comunicatul de presa emis de FNPMF si SNMF.
FNMPF si SNMF solicita prelungirea termenului la 30 de zile
FNMPF si SNMF solicita prelungirea termenului de depunere a comentariilor si propunerilor la maximul de 30 de zile prevazut de Legea 52/2003 republicata. Intervalul de timp este necesar pentru ca publicul sa poata face o analiza substantiala a acestui proiect.
Schimbarile trebuie revizuite conform realitatii din teren
Reprezentantii medicilor de familie au atras atentia ca nici una din reglementarile agreate in discutiile precendente nu au fost implementate.
In acelasi timp, sanctiunile din contract s-au accentuat iar dialogul nu a fost nici de aceasta data respectat.
“Persista in schimb nenumarate ambiguitati pe care le-am amendat argumentat anterior si care au creat reale prejudicii activitatii si imaginii specialitatii de medicina familiei”, se mentioneaza in comunicatul de presa.
Medicii de familie cer astfel ca modificarile din sistem sa fie revizuite in conformitate cu realitatea din teren. Prin urmare, prelungirea termenului de depunere a propunerilor si comentariilor este absolut necesara pentru medicii de familie.
Autor: Anamaria Blanaru
1 Comentarii
Avand in vedere controalele caselor de asigurari de sanatate, ma puteti ajuta cu punctul dumneavoastra de vedere cu privire la consultatiile la domiciliu acordate “asiguratilor nedeplasabili”, respectiv:
– Asigurat nedeplasabil inseamna doar pacient cu insuficienta motorie a trenului inferior din orice cauza, insuficienta cardiaca clasa IV – NIHA, bolnavi in faza terminala
sau
– Poate fi considerat asigurat nedeplasabil si pacientul cu: colica renala, biliara, abdominala, lombosciatica, sindrom febril etc (cand exista nedeplasabilitate temporara)
Va multumesc