Educatie pacienti: Factori de risc si preventie in boala cronica de rinichi

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

11/03/2014

Factori de risc si preventie in boala cronica de rinichi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/factori-de-risc-si-preventie-boala-cronica-de-rinichi/

cancer-de-col-uterinBoala cronica de rinichi afecteaza din ce in ce mai multe persoane, estimandu-se ca 1 din 10 persoane are o afectiune minora sau majora a rinichiului. Ingrijorator este faptul ca in fiecare an milioane de persoane la nivel global mor din cauza unei complicatii in bolile de rinichi. In sprijinul acestora, dar si ca un semnal de alarma asupra afectiunilor rinichilor, 13 martie este declarata Ziua Internationala a Rinichiului.

Cauze principale in boala cronica de rinichi

Diabetul si hipertensiunea sunt considerati principalii factori de risc pentru boala cronica de rinichi.

Hipertensiunea cauzeaza un sfert din bolile cronice de rinichi.

Screeningul este recomandat atat pacientilor care sufera de hipertensiune si diabet, cat si celor care au in familie membrii cu boli de rinichi.

Simptome in boala cronica de rinichi

Principalele simptome sunt senzatia de oboseala, umflarea picioarelor si a mainilor, ameteli, sange in urina.

Un pacient cu boala cronica de rinichi poate sesiza pierderea poftei de mancare, crampe musculare, senzatia de urinare frecventa, pierdere in greutate.

Alte simptome care pot aparea in cazul agravarii starii pacientului sunt sete excesiva, stari de greata si varsaturi mai ales dimineata, aparitia usoara a leziunilor, dificultate in concentrare pentru rezolvarea unei probleme.

Preventia in boala cronica de rinichi

Un prim pas in preventie este controlul presiunii arteriale. Se recomanda astfel renuntarea la fumat, o dieta sanatoasa si o activitate fizica regulata.

Pacientii cu boli cronice de rinichi au un risc mai mare de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, precum boli de inima, atac cerebral, boala vasculara periferica.

Statisticile arata ca, in cazul acestor pacienti, riscul de a muri de o boala cardiovasculara este mult mai mare decat cel din cauza bolii de rinichi agravate.

In cazul dietei in boala cronica de rinichi, specialistii recomanda o alimentatie cu un nivel redus de proteine, reducerea nivelului de sare, potasiu, un numar suficient de calorii in cazul in care pacientul pierde mult in greutate.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: