Educatie pacienti: Ce greseli se fac in diagnosticarea hepatitei C
In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.
Ce greseli se fac in diagnosticarea hepatitei C
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/ce-greseli-se-fac-diagnosticarea-hepatitei-c/
Hepatita C afecteaza in continuare un numar ridicat de persoane la nivel mondial. Doar in Statele Unite se estimeaza ca numarul bolnavilor cu hepatita C a ajuns la 2,7 milioane. Conform unui studiu publicat in “Annals of Internal Medicine”, varsta medie a persoanelor infectate cu virusul hepatitei C este intre 49 – 50 de ani.Multi bolnavi cu hepatita C nu sunt diagnosticati
O problema principala in hepatita C este lipsa diagnosticarii in cazurile in care bolnavul nu se prezinta la medic la primele simptome.
Jaume Bosch, prof.univ. la Universitatea Barcelona, citat de elmundo.es, a explicat cauzele pentru care hepatita C nu este diagnosticata din timp.
Conform acestuia, mult timp boala este asimptomatica, si doar pacientii care ajung sa aiba complicatii si simptome grave ajung la medic.
Astfel, abia cand pacientul are ciroza sau hepatocarcinom simptomele sale sunt vizibile si acesta ajunge la medic pentru diagnosticare.
“Hepatitele cronice cel mai des dau oboseala, dar acesta este un simptom nespecific, care poate fi cauzat de multiple alte cauze”, a precizat prof.univ. Jaume Bosch.
In al doilea rand, anumite probe in investigatie, precum cresterea transaminazelor, se atribuie altor cauze, obezitatii sau supraponderalitatii, diabetului, consumului excesiv de alcool. In aceste cazuri, lipseste astfel o analiza specifica pentru infectia cu virusul hepatitis C.
Pe de alta parte, studiul mentionat arata ca doar jumatate dintre persoanele intre 20 si 59 de ani diagnosticate cu hepatita C precizeaza ca au avut unul din factorii de risc in aceasta afectiune.
Ce categorii din populatie au un risc mai mare de hepatita C
Centrul de Control si Preventia Bolilor din Statele Unite recomanda, conform elmundo.es, ca persoanele nascute in perioada “baby boom” (1945-1965) sa faca testele de depistare a hepatitei C cel putin o data in viata. Aceste persoane au un risc de 6 ori mai mare de a face hepatita C.
In aceste cazuri, ar putea fi identificate 800.000 de persoane care au virusul hepatitic C fara sa stie si fara sa fie diagnosticate inainte de a fi prea tarziu.
Autor: Anamaria Blanaru
5 Comentarii
Am Ciroza Hepatica decompesatașat cu virusul C am făcut viremie și a ieșit nedectabil, fibroscan 75 KPA mi-a zis că nu pot să urmez tratament cu interfon free
Ați făcut ciroza fără ca viremia sa fie detectabilă ??
Doresc informații despre tratamentul hepatitei c.
cand se semneaza protocolul pentu noul tratament pentru cei cu recidiva dupa tratamentul clasic
Doresc sa stiu cind se aproba noul tratament pentru cei care nu au raspuns la tratamentul clasic?