Riscul mortii premature creste prin lipsa accesului la medicul de familie
Riscul mortii premature creste prin lipsa accesului la medicul de familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/riscul-mortii-premature-creste-prin-lipsa-accesului-la-medicul-de-familie/
Introducerea pacientilor in anumite categorii, batrani, copii, defavorizati social poate sa dificulteze accesul la tratament in cazul acestor pacienti. La Forumul organizat la Barcelona pentru medicii de familie tineri de catre Vasco da Gama Movement (VDGM), unul din principalii speaker, dr. Amanda Howe, a propus spre dezbatere modalitatea in care inegalitatile sociale pot afecta accesul la serviciile medicale pentru anumiti pacienti.
Inegalitatile in accesul la tratament – probleme majore de sanatate publica
Unul din riscurile principale in cazul inegalitatilor in accesul la tratament este moartea prematura. Se considera ca grupurile defavorizate, din cauza conditiilor precare de viata, au un risc mai mare de a dezvolta afectiuni mai repede in timpul vietii.
Medicul de familie – cu rol principal in preventie
Pentru a scadea numarul bolilor dar si a cazurilor de moarte prematura in cazul persoanelor considerate defavorizate, se considera ca un rol extrem de important il are medicul de familie in procesul de preventie.
In acelasi timp, medicii de familie trebuie sa intervina in stilul de viata al adultilor, prin informarea despre o alimentatie sanatoasa atat la varsta adulta, cat si in copilarie.
Accesul la medicul de familie reduce rata inegalitatilor
La Forumul Mediciloir de Familie din Barcelona, dr. Amanda Howe a atras atentia asupra unei statitici care subliniaza rolul medicilor de familie in accesarea serviciilor medicale de catre orice tip de pacient.
Conform acestei statistici, pacientii care au acces la un medic de familie sunt mai sanatosi decat cei care nu au posibilitatea uneor consultatii la un medic.
Accesul la medicii de familie este corelat, in tarile dezvoltate, cu reducerea inegalitatilor in accesul la tratament.
Calitatea si cantitatea serviciilor de medicina a familiei sunt corelate cu o mai eficienta utilizare a spitalelor.
Eficienta sistemului de medicina familiei determina scaderea costurilor in sistemul de sanatate al unui stat.
Cum poate interveni un medic de familie impotriva inegalitatii accesului la tratament
Abilitatile sociale de a comunica si lucra cu pacientii apartinand categoriilor defavorizate este un prim pas in integrarea acestor pacienti in sistemul de sanatate. Medicii de familie sunt nevoiti, in aceste cazuri, sa cunoasca si situatia sociala a acestor pacienti pentru a-i dteremina sa dobandeasca incredere in momentul consultatiei.
Identificarea si colectarea de date relevante despre dificultatile cu care se confrunta pacientii in accesarea serviciilor medicale poate ajuta la imbunatatirea acestuia, odata sesizate autoritatilor.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii