69% dintre pacienti au oferit recompense financiare personalului medical
69% dintre pacienti au oferit recompense financiare personalului medical
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/69-dintre-pacienti-au-oferit-recompense-financiare-personalului-medical/
Romanii sunt dispusi sa plateasca o contributie mai mare la sanatate , 58% dintre acestia fiind dispusi sa plateasca o contributie mai mare la sanatate daca li s-ar permite astfel accesul la tratamente noi si diverse. In acelasi timp, romanii isi doresc ca asigurarea obligatorie de sanatate sa permita accesul in aceleasi conditii atat la furnizorii din sistemul public cat si la cei din sistemul privat de sanatate. Datele au fost furnizate de studiului CONFIDO, desfasurat la initiativa Institutului Aspen Romania
69% dintre romani au oferit sume de bani sau cadouri personalului medical
Pacientii care au afirmat ca au oferit recompense in bani sau cadouri personalului medical, au avut in vedere atat institutiile publice (69% dintre ei), cat si cele private (5% dintre pacienti).
Ultima vizita la medic i-a costat pe romani, din perspectiva stimulentului financiar acordat personalului medical, in medie 337 lei.
Catre asistentele medicale s-au indreptat cele mai multe stimulente financiare, in timp ce catre infirmi s-au indreptat cele mai putine.
Medicii specialisti si medicii chirurgi sunt cei care au primit cele mai multe recompense financiare de la pacientii pe care i-au consultat sau tratat. Astfel 38% dintre pacienti au oferit recompense financiare medicilor specialisti, 23% medicilor chirurgi, iar 21% medicilor specialisti in timpul unui tratament.
Medicii remunerati in functie de aprecierile pacientilor
70% dintre romanii participanti la studiu considera ca remuneratia medicilor ar trebuie sa fie in concordanta cu evaluarile pe care le fac pacientii medicilor in urma consultatiilor si a tratamentului.
Studiul CONFIDO este realizat trimestrial pentru a surprinde dinamica preferintelor populatiei in ceea ce priveste sistemul medical din Romania.
Autor: Anamaria Blanaru
1 Comentarii
Eu cred ca ar trebui sa existe posibilitatea legala ca fiecare medic din orice tip de unitate medicala , aflat in relatie contractuala cu orice casa de asigurari de sanatate , sa poata sa-si stabileasca individual coplata pentru serviciile medicale efectuate. Apar fonduri extrabugetare din care medicul poate beneficia cu un procent stabilit. Aceasta modalitate de lucru poate rezolva multe dintre problemele sistemului (platile informale , diferentele de pregatire profesionala si de eficienta intre medici etc. , problemele de adresabilitate etc.)