17 molecule noi pentru tratamentul bolilor rare nu pot intra in lista de medicamente compensate
17 molecule noi pentru tratamentul bolilor rare nu pot intra in lista de medicamente compensate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/17-molecule-noi-pentru-tratamentul-bolilor-rare-nu-pot-intra-lista-de-medicamente-compensate/
Chiar daca ministerul Sanatatii a luat hotararea de a introduce 17 molecule pentru tratamentul bolilor rare in lista de medicamente compensate incepand cu luna mai, in momentul de fata nu exista un cadru legal pentru a introduce aceste molecule.
ARPIM cere crearea cadrului legal pentru introducerea moleculelor destinate bolilor rare
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente precizeaza ca hotararea de guvern in care se precizeaza introducerea moleculelor pentru bolile rare in lista de medicamente compensate nu acopera cadrul legal.
“Guvernul poate printr-o decizie sa introduca aceste medicamente, dar undeva in lege trebuie sa fie scris ca medicamentele orfane au o prioritate in fata celorlalte medicamente. In mod normal, ar trebui sa existe un tratament echitabil al tuturor categoriilor de pacienti”, a explicat Dan Zaharescu.
Medicamente orfane sunt adresate unui segment limitat de persoane si nu se regasesc intr-o desfacere mare.
Radu Tibichi, presedintele CNAS, a precizat ca cele 17 molecule sunt folosite pentru 550 de pacienti in tratamentul bolilor rare, in special in cancerele hepatice si in epilepsie.
Marius Savu: Din luna iunie pacientii vor avea acces la medicamentele compensate noi
Marius Savu, presedintele ANM, a precizat ca in aceasta saptamana va fi dat un nou ordin prin care se vor mentine sau exclude medicamente de pe lista de medicamente compensate.
“In cursul acestei saptamani, miercuri probabil sau cel mai tarziu joi, un nou ordin va fi publicat, care va include tot ce inseamna parte de transparenta, predictibilitate referitor la includere, dar si mentinere si excludere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate si gratuite”, a precizat Marius Savu.
Pentru mai multe informatii despre diagnosticul si tratamentul in bolile rare, consultati cursul online si gratuit disponibil pe FormareMedicala, creditat cu 8 puncte, Boli lizozomale in practica MF.
Autor: Agerpress
0 Comentarii