Dr Sandra Alexiu, Vicepresedinte SNMF: Deschiderea dezbaterii normelor si a contractului cadru 2014

02/06/2014

Dr Sandra Alexiu, Vicepresedinte SNMF: Deschiderea dezbaterii normelor si a contractului cadru 2014

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dezbatere-normelor-si-contractului-cadru-2014-2015-transmisa-live-pe-formare-medicala/

dezbaterecoca2014Urmariti seria de inregistrari video ale dezbaterii si descarcati documentatia privind noul contract-cadru 2014-2015 si a normelor de aplicare, care a avut loc in cadrul Urgemed 6

Va rugam cititi raspunsurile disponibile inainte de a adresa noi intrebari.

 

 

Video nr 1: Cuvant introductiv (durata 2 min)

Va rugam cititi raspunsurile disponibile inainte de a adresa noi intrebari.

Autor: FormareMedicala.ro

364 Comentarii

  1. dinucamelia says:

    Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cum introduc la servicii pacientii care vin lunar sa-si ridice retete cronice pentru HTA , BPOC, AB, deoarece aceste afectiuni intra si la monitorizare.Pot fi introduse fara probleme la “conusultatie periodica pentru asigurati cu boli cronice “?O alta probleme ar fi :cum pot primi retete cronice pacientii la domiciliu si cum se face inregistrarea cu cardul la domiciliu daca nu ai internet sa poti lucra on-line ?Va multumesc anticipat pentru ajutor , cu stima dr.Dinu Camelia.

  2. paraschivescucristian says:

    As dori sa stiu daca se mai publica pe siteu fisele sintetice pentru monitorizarea celor 6 grupe de afectiuni cronice:Hta+Dislipidemii+DZ,Astm Br.,Bpoc,BCRenala!Multumesc anticipat pentru raspuns!

  3. popescuelenamagdalena says:

    Buna ziua! Sunt ortoped.
    1. Cate bilete de trimitere pentru reabilitare medicala pot sa eliberez pentru un pacient care a fost imobilizat pentru fractura sau a fost operat sau a facut sindrom algoneurodistrofic. Recuperarea dureaza in general mai mult de 2-3 saptamani.
    2. In consultatiile de urgenta, adica pacient traumatizat- se prezinta la cabinet, fara bilet de trimitere de la medicul de familie: pot sa eliberez bilet de trimitere pentru radiologie, sau rmn , sau reteta electronica pe acut- 7 zile?
    3. Cum raportez consultatiile pentru fracturi care devin cronice peste 2 saptamani si au nevoie de mai mult de 1 consultatie pe luna?
    Multumesc!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Buna ziua,
      Dezbaterea a detaliat doar COCA si Normele pentru medici de familie. Nu stiu sa va raspund exact, pentru ca nu am studiat cu atentie partea dumneavoastra de contract, incer totusi cateva precizari:
      1. Eliberati un singur bilet de trimitere catre recuperare medicala. Mai departe colegul de acolo va prelua cazul. Aasa mi se pare logic.
      2. Sigur ca puteti, conform specialitatii, ba chiar va recomand sa va finalizati cazul cu trmitere unde este necesar, reteta electronica, scrisoare medicala catre medicul de familie caruia sa ii explicati ce ati facut si ce recomandati pentru ingrijirea in continuare a pacientului in mediul sau de viata.
      3. aici chiar nu stiu cum sa va raspund, dar cred ca este legat de consultatia inititala si consultatia de control… Ce pot sa va recomand e sa cititi normele cu creionul in mana, cum facem si noi 🙁

  4. alexecostinsorin says:

    va rog frumos am un pacient cu diagnosticul de dislipidemie si HTA diagnosticat din 2010.Vreau sa ii dau sa faca un set de analize.Intrebarea mea este ce tip de diagnostic bifez pe biletul de trimitere cromic sau management de caz? Am vazut ca normele fac referire doar la cazurile noi depistate sa se faca managenetul de caz. Multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Depinde de analize. Studiati normele, pentru cazurile noi suspicionate puneti in functie de suspiciunea de diagnostic, acut sau cronic. Pentru amnagementul cazului (monitorizare) alegeti NUMAI analizele precizate la urmarire si bifati M.

  5. viorescugabriela-aida says:

    va rog sa-mi precizati daca avizul epidemiologic pentru tabara este netaxabil .multumesc.

  6. nicolaeniko says:

    Buna ziua. Conform noilor norme nu se mai platesc serviciile de urgenta efectuate de MF persoanelor asigurate?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Cum sa nu! Aveti in norme trei tipuri de consultatii acute.

      • nicolaeniko says:

        Am vazut asta dar pana acum era trecuta separat consultatia de urgenta iar acum nu se mai regaseste. Nu eram sigura ce consultatie sa bifez cand am o urgenta si cum sa o raportez.

  7. streajagheorghe says:

    Pentru a ni se plati constatarea decesului la domiciliu trecem cod de diagnostic?care?Iar consultatia o inregistram in timpul programului de teren?Certificatul se elibereaza dupa 24h?

    • guneaioana says:

      buna seara.va rog sa mi spuneti daca se mai pot face ex de bilant.?riscograma este egala cu ex de bilant?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Treceti codul diagnosticului de deces si consultatie la domiciliu pentru constatare deces. Certificatul de deces se elibereaza dupa minimum 24 de ore de la ora decesului.

  8. moisescumihail says:

    In CoCa 2014-2015, Cap. II, Sect.5, Art.30, Pct.(4) se prevede explicit ca “Serviciile medicale din specialităţile clinice se acordă numai în baza ………… şi conform programărilor pentru serviciile programabile, cu excepţia situaţiilor…..” Aceasta formulare permite specialistului din ambulatorul de specialitate sa-si urmareaca pacientul cronic (trimis uneori cu mare usurinta de catre medicul de familie) pana la rezolvarea sau exitusul bolnavului. In aceasta situatie ma intreb cate consultatii vor mai facute de catre medicii de familie bolnavilor cronici si mai ales cati medici de familie vor mai avea ocazia de a consulta programat un cronic. Ma intreb la cat se vor reduce facturile medicilor cu liste mici si medii prin scaderea adresabilitatii pacientilor cronici la cabinetele de medicina de familie, cat de mult se va adancii prapastia financiara dintre cabinetele cu liste mari si cele cu liste mici, cat din activitatea de medicina curativa este scoasa din portofoliul de servicii medicale, posibil de furnizat de catre medicul de familie si cu ce servicii va fi inlocuita (preventie?) si cine a intrebat medicii de familie daca sunt de acord sa-si limiteze optiunile profesionale la cea de “portar” al sistemului de furnizare de servicii de sanatate contractate de catre Casele de asigurari?

  9. paraschivescucristian says:

    Rog sa-mi spuneti cand vor aparea pe siteu monitorizarile sinteza BPOC,Astm,HTA+DZ+DISLIPIDEMII,BCRenala(ne-ati promis ca la sfirstul lui iule?!Multumiri anticipate pentru raspuns

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu mai vreau sa va dau o data sigurasi sa nu ma tin de cuvant… Ne straduim… Daca exista drafturi la alti colegi, le asteptam cu interes, sa le aranjam cat mai bine…

      • popescuelena7 says:

        Pentru pacientul aflat in evidente cu alte boli cronice decat cele 6 monitorizabile, intocmim RISCOGRAME? RISCOGRAMELE SI FISELE DE MONITORIZARE se tiparesc sau se completeaza in format electronic?

        • dr. Sandra Alexiu says:

          Nu este clar precizat in norme daca facem riscograme pentru pacientii care au deja diagnostice precizate, in afara acestora. Este precizat doar la riscograme ca daca una din patologiile vizate de riscograme exista, va fi considerata la MONITORIZARE. In rest se poate aplica riscograma, in fond ne intereseaza si celelalte riscuri pentru pacient.
          Nu va pot preciza un raspuns la a doua intrebare. Cata vreme in norme nu se precizeaza un format de fisa, nu poate fi impusa tiparirea sau pur si simplu scrierea in fisa pacientului. Demersul nostru a fost de a construi niste fise mai usor de folosit, care sa consume mai putin timp, folosind doar bife, sa fie unitare,adica sa permita o abordare similara in toate cabinetele si care sa poata fi preluate de catre softurile de pe piata, ca sa poata fi utilizate si in format electronic. De asta ne si straduim mai mult la monitorizari, pentru ca sunt mai complexe si mai greu de structurat in forma adaptabila electronic, ceea ce am pus pe site la inceput a fost o forma primara, perfectionabila.

  10. rotarstefania-laura says:

    dupa noul contract sa intelegem ca pe boala cronica e indicat sa dam bilete de trimitere o data la 6 luni la specialist?..acest lucru e indicat dupa norme doar pentru cele 6 boli cronice pentru care se face monitorizare,eventual si pentru afectiunile reumatice pentru care se solicita tratament balnear….sau pentru toate bolile cronice?
    2….pentru bolile cronice din anexa 13 pentru care pacientul se prezinta direct la specialist fara bt de la noi am inteles ca trebuie sa avem o scrisoare medicala de la specialist care sa ne instiinteze ca pacientul are plan de monitorizare….daca nu avem aceasta srisoare putem da bilete de trimitere de mai mult de 2 ori pe an?….va multumim daca ne pute-ti clarifica acest aspect din aceste norme incilcite…

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Din pacate raman inca multe lucruri neclarificate pentru ca exista multe situatii particulare.
      1. Putem trimite pacientii pentru monitorizare de cate ori consideram necesar si avem o documentatie serioasa in consultatia respectiva sau ne permite orice ghid. Analizele la care trimitem pentru bolile mentionate in norme vor avea specificatia M pe bilet si trebuie scrise separat. De exemplu, in cazul monitorizarii coagulatii unui pacient tratat cu anticoagulante, faceti lunar bilet ca si pana acum, pana in prezent nu exista astfel de restrictii.
      2. Pacientul trebuie sa fie confirmat ca diagnostic. In aceasta situatie nu mai scrieti DELOC bilete de trimitere pentru bolile respective.

      • popescuelena7 says:

        Pe BT monitorizare coagulare lunar bifam C sau M ?(codul 476 nefacand parte din cele 6 boli mentionate in norme)
        Va multumesc anticipat pentru raspuns.

        • dr. Sandra Alexiu says:

          Se bifeaza C, e vorba de patologie cronica, nu e vorba de monitorizarea bolilor prioritare mentionate expres

  11. viorescugabriela-aida says:

    va rog sa-mi spuneti care sint documentele medicale care se elibereaza la intrarea in colectivitate pentru copii,care intra la per capita si care sint documentele medicale a caror eliberare se considera la cerere si sint taxabile(pentru copii si la intrarea la facultate).Multumesc.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Intrarea in colectivitate se refera la avizul epidemiologic. Toate celelalte documente sunt taxabile: fisa pentru scoala, fisa pentru gradinita, adeverinte pentru activitatea de educatie fizica, participarea la tabere si excursii, referate pentru comisiile de handicap etc.
      Mentionez ca nu sunt specificate nicaieri, prin urmare nu va pot indica un document oficial.

  12. grajdeanucarmen says:

    tocmai pentru ca eu, ca medic practician nu am raspuns, v-am pus intrebarea.Cred ca un raspuns clar din partea dumneavoastra ar fi fost mai onorabil!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Mai onorabil ar fi fost sa nu puneti o astfel de intrebare, stimata colega!
      Gasiti definitia simptomului si a semnului in cursurile de semiologie, cel mai probabil anul trei.

  13. grajdeanucarmen says:

    ce inseamna pentru dumneavoastra pacient asimptomatic? de cand asimptomatic? si sindromul cefalalgic e un simptom, nu? si hipoacuzia? si dismenoreea, nu-i asa? si un viciu de refractie e un simptom! vorbiti de un pacient sanatos sau de un pacient fara acuze? va intreb pentru ca in cazul in care se efectueaza riscograma si se raporteaza catre casa de asigurari, serviciul se si plateste. In conditiile in care aceste lucruri nu sunt clar precizate, la un control, un reprezentant al casei de asigurari poate obiecta ca s-a raportat si platit un servicu ce nu trebuia platit! Cum rezolvam dilema asta in mod legal?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Doamna doctor, ma scuzati, dar mi se pare cel putin ciudat sa va definesc eu ce inseamna un pacient asimptomatic, cata vreme sunteti medic practician!

  14. papiuclaudiaelena says:

    La un pacient care are doar Dislipidemie, in cadrul monitorizarii active, trebuie sa faca toate analizele de lab. prevazute in norme? (hlg, profil lipidic, K, Na, acid uric , creatinina,glicemie si microalbuminurie?)Eu personal nu vad de ce sa le faca pe toate, atata vreme cat nu are alte afectiuni.De exemplu la ce ne ajuta K sau Na serice?

  15. iliavesatudor says:

    in legatura cu raspunsul la monitorizare HTA “completati fisa si raportati la per capita” am o nelamurire: monitorizerea am facut-o int-o data cand am dat si bt, apoi a revenit in alta data cu rezultatele, atunci completez fisa si o raportez in data in care am finalizat-o?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      da, prima oara ati raportat un serviciu (PS), Cand aveti toate rezultatele, raportati la PC.

  16. alexecostinsorin says:

    VA rog frumos vreau sa monitorizez un pacient cu HTA si Dislipidemie. In biletul de trimitere pentru analize pot trece la diagnostiv principal HTA si la diagnostic secundar Dislipidemie sau ii dau doua bilete separate pentru laborator?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Ii scrieti un singur bilet, pe care ii scrieti ambele diagnostice si la analize treceti cele din fisa de monitorizare, bifati M pe bilet si gata. Cand aveti rezultatele, completati fisa si raportati la per capita.

  17. paraschivescucristian says:

    Oare cand puteti finaliza fisa de monitorizare activa a BCRenale?!Celor de la programul DOCS le-am trimis materialele celelalte si le-au inclus in program!Cu multumiri!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Sper ca spre sfarsitul lunii sa avem toate fisele de monitorizare refacute, simplificate si ceva mai prietenoase.

      • atanasiudianacarmen says:

        Buna ziua, puteti va rog sa-mi spuneti cate medicamente se pot scrie pe handicap , gratuit si daca exista plafon ? Numarul maxim de medicamente pe luna , pe afectiuni cronice , insumand toate listele, A,B,C ,poate fi mai mare de 7 ?

        Va multumesc mult !

        • dr. Sandra Alexiu says:

          Se aplica celeasi reguli de prescriere ca si la retetele compensate obisnuite, doar compensarea este 100%.

  18. rotarstefania-laura says:

    nu va suparati dar am o mare nelamurire?….la riscograma peste 40 de ani in norme scrie negru pe alb…colesterolul total pentru barbatii cu virsta mai mare de 40 ani si femeile cu virsta mai mare de 50 de ani sau in postmenopauza, repetarea colesterolului la persoanele cu risc normal se va face o data la 5 ani….la riscograma > 40 ani de pe formare medicala reiese ca trimiterea la laborator ptr. colesterol este daca exista factori de risc: imc >30,TA>140/90,istoric familiarde deces prematur prin boala c-v si/sau boli familiare ale metabolismului lipidic…deci cum e?…daca e barbat de 42 ani cu ta=12/6,imc<30,fara antecedente de boli c-v si/sau dislipidemii familiare il trimitem la ….colesterol la laborator?

    • rotarstefania-laura says:

      totusi daca se poate as dori un raspuns la intrebare?

      • dr. Sandra Alexiu says:

        Aveti dreptate, este una din aiurelile neconcordante din norme. Din moment de facem riscograma anual la pacientii peste 40 de ani, ar trebui sa putem face colesterolul cand exista un factor de risc. Daca nu, nu.

  19. grajdeanucarmen says:

    acceptam tot felul de situatii, acceptam sa fim sanctionati pentru tot felul de nimicuri ca de exemplu greseli in retete – daca sunt gresite sa nu fie onorate de farmacie, sa nu fie validate de un program, si nu facem nimic. Sunt situatii abuzive,sunt abuzuri fata de profesia noastra, fata de noi, ca indivizi! Mereu sub amenintarea sanctiunii, a greselii! Chiar nu exista printre cei care se ocupa cu redactarea, conceperea Contractului Cadru si a Normelor de Aplicare oameni cu mintea limpede si clara, oameni care sa poata formula fraze si idei coerente, usor de inteles si aplicat?

  20. grajdeanucarmen says:

    am ajuns la 5 saptamanai de la publicarea Contractului Cadru si a Normelor si inca se mai pun intrebari pentru clarificare. S-a ajuns la un curs de descalcire a contractului cadru. Ma intreb: chiar nu se sesizeaza nimeni cat e de absurda situatia asta? Cine e responsabil pentru astfel de situatii? De ce sa fim pusi sa lucram dupa un contract atat de incalcit, sa fim penalizati daca nu il respectam? De ce sa lucram in conditiile in care nu stim cand sa dam un bilet de trimitere, cand sa eliberam o reteta? S-au schimbat bolile? Nu mai stim ce avem de facut in cazul unui pacient cu HTA, DZ, etc? Ce contract va fi anul viitor? Toti punem intrebari , vrem clarificari si asteptam situatia asta absurda in loc sa cerem un contract clar, simplu, usor de inteles si de aplicat! Am ajuns cu acceptarea situatiei din sanatate pana la limita absurdului! Ma intreb ce urmeaza?!

    • ioanidiantonia says:

      DE CE? Pur si simplu pentru ca nu santem uniti sa actionam intr-un fel! De ce nu alegem o zi in care sa refuzam orice consultatie care nu e urgenta sau sa gasim o metoda,care vreti voi,de protest? AM AJUNS ORICE VRETI,SECRETARE ALE MINISTERULUI SI/SAU ALE MEDICILOR SPECIALISTI,INSPECTOR FINANCIAR,STATISTICIAN,OPERATORI CALCULATOR, UNILITI SI JIGNITI DE LA CASA DE ASIGURARI SI PANA LA PACIENTI, LA DISPOZITIA TUTUROR,SINGURII CARE DAU SOCOTEALA PENTRU TOT CE FAC SI…,REZULTATUL? Noi incercam sa ne adaptam la toate cerintele si la toate aberatiile,intre picaturile in care lucreaza siui-ul si cu stresul in permanenta de aduce si bani de-acasa pentru birocratia facuta! Cat despre actul medical? CINE MAI ARE TIMP SA MAI SI CONSULTE??? OARE CE TREBUIE SA NE MAI FACA CA SA RIPOSTAM INTR-UN FEL?

      • dr. Sandra Alexiu says:

        Doamnelor, domnilor, acest forum nu are rolul pe care incercati sa i-l atribuiti prin astfel de mesaje. Aici incercam sa facem mai digerabile gaselnitele legislative. Aveti la dispozitie activitatile organizatiilor in care va invit sa va inscrieti, asociatie profesionala si patronat, pentru actiuni concrete. Deasemenea aveti la dispozitie lista de discutii (cu acces la inscriere din pagina SNMF) si siturile de socializare unde sunt grupuri dedicate.
        Multumesc pentru intelegere.

        • grajdeanucarmen says:

          descalcierea “gaselnitelor legislative” e necesara pentru ca acest contract a fost semnat de reprezentantii nostri intr-o forma “incalcita”. Eforturile care le faceti pentru descalcire nu rezolva problema. Atata timp cat normele si contractul sunt interpretabile vom lucra mereu sub presiunea gresilii reale sau imaginare. Cred ca rolul dumneavoastra ar trebui sa depaseasca descalcirea contractului si sa va implicati in actiuni care sa rezolve problema cu adevarat. Faptul ca dumneavoastra dati niste indicatii aici nu inseamna ca in caz de dubiu punctul dumneavoastra de vedere exprimat pe aceasta pagina va fi cel care va stabili corectitudinea actiunilor noastre. Tocmai de aceea avem nevoie de un contract clar, simplu, neinterpretabil. Nu un contract care sa ne scada din sarcini sau munca, responsabilitati, nu pentru asta pledez ci un contract care sa nu fie nevoie sa fie “descalcit”. Ocupati functii , aveti mijloace la dispozitie, incercati sa faceti ceva concret. Discutiile (vorbele) nu rezolva problemele ci faptele!

          • panteavalentin says:

            subscriu! avem nevoie de un Co-Ca clar, fara prea multa birocratie!

    • panteavalentin says:

      corect! ma intreb si eu de ce nu putem lucra simplu? pacientul vine la medic cand e bolnav; daca vrem ca el sa vina pt controale periodice, trebuie cumva motivat; ori, daca nu exista nici un fel de motivare pt a veni la aceste controale periodice, sa nu ne amagim ca vom fi cautati; in plus, munca mea, si-asa supraincarcata cu “hartogarii”, a devenit si mai incarcata; pt ce?! pt a-mi inghesui pacientii in maximum 20 de consultatii/zi?! :-/

  21. rotarstefania-laura says:

    va rugam sa ne lamuriti….putem sau nu da bt pentru statiuni balneare?….doar o singura data/an pentru o perioada de maxim 21 de zile?…in cazul in care afectiunea pacientului impune mai multe cure balneare /an sa intelegem ca ne trebuie scrisoare medicala cu perioada si ritmul curelor balneare de la spacialisti bft?…daca putem da totusi trimitere se poate specifica pe bt numele statiunii balneare sau trecem doar trimitere bft…?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Gasiti raspunsuri la aceste intrebari studiind normele. Putem da trimitere la cura balneara la interval de minim 6 luni. Pe bilet se csrie catre SPECIALITATEA RESPECTIVA, nici spitalul, nici cabinetul nici statiunea. Medicul de recuperare stabileste statiunea, durata, procedurile.

      • popesculoredanamariana says:

        va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine….. sa inteleg ca dam BT la medicul de recuperare din spital si acesta recomanda mai departe statiunea, adica medicul de recuperare da BT pt statiune sau cum…? multumesc!

        • dr. Sandra Alexiu says:

          Pe toate biletele de trimitere noi scriem specialitatea sus, iar mai jos “rog examen de specialitate”. Nu se precizeaza pe bilet nicio statiune. Asa cum scrie in norme de catva timp, se scrie trimitere catre specialitatea “balneologie si recuperare medicala”. Medicul din specialitatea respectiva decide statiunea, dar pentru asta trebuie sa stie patologia completa a pacientului!

  22. alexecostinsorin says:

    Va rog frumos unde pot gasi fisa de monitorizare pentru dislipidemie?
    Multumesc

  23. nicolaeniko says:

    Buna ziua. Multumim pentru efortul depus de a ne ajuta in descalcirea acestui contract.
    Se poate realiza si o lista cu serviciile care pot fi taxate de noi si pe care sa o putem afisa la cabinet?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu, fiecare isi afiseaza propria lista de servicii pe care le poate efectua: fise, adeverinte, diverse manevre, vaccinari optionale, etc la tarifele pe care le considera corecte.

  24. vicolmariana says:

    Pacientul aparent sanatos cu varsta 18-39de este chemat la cabinet pt intocmirea riscogramei. Cu aceasta ocazie, isi aduce aminte ca il doare din cand in cand stomacul, coloana sau capul. Ii acord o consultatie, reteta sau trimitere pentru boala acuta/subacuta sau il ignor si il chem alta data la consultatie? Daca il consult totusi, ce raportez? consultatie acuta sau consult preventiv adult asimptomatic? poate primi reteta compensata pt ex. migrena, lombosciatica, esofagita etc?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Cata vreme este SIMPTOMATIC, faceti o consultatie normala, de evaluare. Doar nu il tratati pentru ce isi aduce aminte… Il puteti evalua daca are simptome, pentru acestea. Daca e asimptomatic la momentul examinarii, ii faceti riscograma.

    • radusimona-daniela says:

      Nu poti pune doua servicii decontabile in aceeasi zi,nu se pot deconta 2 servicii in aceeasi zi,asa ca le faceti in zile diferite,altfel riscati sa le anuleze pe amandoua la raportare.Doar un serviciu in percapita ar mai putea fi pus impreuna cu unul in per serviciu.

  25. surlicae-banumaria says:

    Buna ziua.Fisele de monitorizare pentru cele 6 boli se fac numai la bolnavii nou luati in evidenta sau si la cei aflati deja in evidenta?Deoarece la Dambovita n-i sa spus ca se fac la bolnavii pe care ii luam nou in evidenta.

    • catanaalina-nicoleta says:

      Si la Arges ni s-a spus ca monitorizarile se fac doar la cei nou descoperiti …. cel putin anul acesta, urmand ca din 2015 probabil sa se faca la toti pacientii. Au zis ca este punctul de vedere al CNAS.

      • dr. Sandra Alexiu says:

        L-ati vazut scris? E o prostie, monitorizare inseamna clar MONITORIZARE, ingrijire periodica. Se refera la toti pacientii cronici.

  26. ganescuflorenta says:

    Monitorizarea pac. (referitor la cele 6 boli)poate cuprinde pana la 3-4 consultatii.De ex. cand a venit la cons cronica si a luat rp.a primit si BT la analize,vine cu rez. si primeste BT la Cardiologie,il trecem de fiecare data la monitorizare sau doar la finalizare? Multumesc

    • radusimona-daniela says:

      Monitorizarea nu are legatura cu consultul cronic,se dau doar anumite investigatii si consultatii specialisti,prevazute in fisa de monitorizare pentru boala respectiva,pe codurile specifice,si se pun in percapita,din cate am inteles numai dupa ce aveti rezultatele.

  27. radusimona-daniela says:

    In legatura cu serviciile preventive,profilactice,data la care se poate efectua,SIUI tine cont de data ultimului serviciu,similar,care a fost bilantul anual,pe contractul vechi,sau de luna nasterii asiguratului,sau poate fi efectuat oricand,fara riscul de a fi invalidat la raportare?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Din cate stiu, se pot face oricand, netinand cont de luna nasterii, dealtfel asa a fost vorba la inceput. Din nefericire, din experienta nu intotdeauna au fost foarte parolisti si au aparut probleme. Deocamdata nu vom sti pana anul viitor, asa ca acum ar trebui sa putem face riscograme de cate ori avem ocazia.

  28. radusimona-daniela says:

    Daca diabetul zaharat si neoplaziile sunt trecute in anexa afectiunilor care nu mai necesita bilet de trimitere in ambulatoriu,care este rostul bifei de pe biletul de trimitere?

  29. radusimona-daniela says:

    Nu am inteles daca domiciile se pot face si deconta doar la pacientii nedeplasabili,sau si la alti pacienti cu boli acute/ acutizari de boli cronice,cronici.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      La toti pacientii pe care ii consideram nedeplasabili, argumentand desigur asta in fisa.

  30. toropocileanaluminita says:

    buna ziua
    1.pentru cele 6 boli se face monitorizare la 3 luni si in plus management de caz semestrial sau anual ,in functie de stadializare
    2.la monitorizare activa ,trimestriala,se poate elibera bilet de trimitere pe cronic, chiar daca pacientul este inclus in cele 6 boli, cu analizele pe care le doresc ? ; la managementul de caz am inteles ca doar analizele din norme cu precizarea management de caz
    3.sincer nu prea am inteles diferenta dintre monitorizare si management de caz si aici vb doar de cele 6 afectiuni
    4.se poate raporta o consultatie per serviciu la ridicarea retetei cronice ptr pacientul cronic, inclusiv cele 6 boli-hta, dislipidemie…etc
    va multumesc mult

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Ati inteles gresit ca sunt doua lucruri diferite. Monitorizarea activa se refera la managementul de caz al pacientului cronic. Puteti raporta la serviciu consultatia pacientului cand ii ieliberati reteta, ca doar nu vine sa o ridice fara consultatie.

  31. ioanidiantonia says:

    Este adevarat ca reteta fractionabila nu se poate da decat ONLINE? Mentionez ca lucrez direct in Siui si serverul central se blocheaza f frecvent,singura varianta ramanand eliberarea off line de retete ,pentru a nu bloca fluxul de pacienti,si asa greoi cu birocratia adaugata cu noile norme CoCa,in care trb sa trecem aceeasi consultatie in atatea rubrici in siui….Multumesc!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Chestiunea cu fractionabiula sau nu tine de componenta de eliberare, nu ar trebui sa existe legatura intre online si fractionare.
      Va recomanda serios sa treceti pe un soft de cabinet, care va scuteste de multe din belelele SIUI!

  32. lunguadela says:

    Multumim pentru posibilitatea de a va pune intrebari , vaa rog sa ma lamuriti intr-o problema: am eliberat reteta, bt. laborator si bt. pentru specialist pentru pacientul cu bcv.; pot finaliza fisa de monitorizare in luna urmatoare cand vine la retea si o raportez in pc ? sau il chem obligatoriu in luna in curs daca are deja rezultatele? 2. pot efectua servicii in percapita in afara celor 20 decontate de cas ( adica 21-22 de consultatii)?sau 20 inseamna si pc si ps. fara sa avem probleme cu casj. mentionez ca exista multi mf in aceasta dilema !….mii de multumiri si respect pentru tot efortul dvs.

    • gavrilaselisabetaviorica says:

      Daca avem un pacient diagnosticat deja cu dislipidemie si este nascut in luna iulie cum procedam cu el ca sa-i facem correct monitorizarea sau si examenul de bilant? Cum codificam consultatia initiala si cea de sfarsit,in care ne adduce rezultatul la analize? Multumesc

      • dr. Sandra Alexiu says:

        Despre ce examen de bilant vorbim?, Are dislipidemie, deci NU mai faceti riscograma ci monitoruzarea activa!

    • hodorogeacamelia says:

      pe fisa de monitorizare HTA/DIABET apar la Tinte teoretice si probe hepatice daca BB IECA BRA etc intrebare: se pot trece pe bt lab si TGP TGO cand se va face monitorizarea?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      1. Il puteti evalua oricand, dar il treceti finalizat (raportat in PC) cand aveti rezultatele analizelor.
      2. Da, dar atunci nu va convine, pentru ca nu va mai sunt platite serviciile. De aceea e bine sa va programati pacientii si sa folositi reteta fractionabila, ca sa va scadeti numarul de consultatii si sa va faceti loc pentru consultatiile decontate in PS.

  33. dr. Sandra Alexiu says:

    Imi cer scuze pentru latenta cu care raspund in aceasta perioada. Voi fi plecata la Conferinta europeana Wonca si voi avea acces limitat la internet.

  34. papiuclaudiaelena says:

    Buna ziua! Multumiri pentru descalcirile continue pe care le faceti!As vrea sa va intreb daca monitorizarile intra in cele 20 consultatii/zi, pentru ca fiind la “per capita” mi se pare logic sa nu intre.Am foarte multi cronici monitorizabili si nu cred ca voi face fata.A doua intrebare : de cand intra in vigoare reteta fractionabila? multumesc inca odata!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Pot intra, sau le puteti face in afara celor 20 de consultatii, ele se raporteaza la per capita.
      Reteta fractionabila a intrat de la 1 iunie.

  35. corbanana says:

    Fisa pentru bolile renale ,nu ati reusit sa o finalizati ?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Din pacate nu, si probabil pana la jumatatea lunii iulie nu vom putea fiindca suntem plecate la conferinta si nu avem vreme sa lucram…

  36. dinucamelia says:

    Buna ziua, m-am hotarat sa va scriu pentru ca am inceput sa introduc serviciile in siui pentru raportarea ce se apropie si am unele nelamuriri: ati spus intr-un mesaj ami sus ca monitorizarea bolilor cr. nu se poate introduce odata cu consultatia pentru reteta cronica.Dar monitorizarea inseamna de fapt o consultatie in urma careia pacientul poate beneficia de mai multe servicii in per capiata ( prescriptie reteta , bilet de trimitere , adeverinta medicala …).De ce nu putem inregistra tot atunci si monitorizarea.Trebuie sa-l mai chem o data in cursul acestei luni pentru evaluare ?Va rog sa ma lamuriti.Va multumesc pentru raspuns.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      monitorizarea inseamna ca trebuie sa revina cu niste SM de la specialisti, deci implica si o a doua consultatie. Cand revine de la controalele de la alti specialisti, completati monitorizarea si o raportati la per capita.

      • grajdeanucarmen says:

        Nu e posibil asta, sa nu inregirstrez prima consulatie ptr monitorizare in per capita pentru ca atunci cand trimiti spre laborator, specialist, etc, mentionezi monitorizare activa, te inregistrezi cu un bilet de trimitere, sunt servicii, acte care se completeaza si trebuie sa fie raportate. Mi se pare mai logic sa raportez prima consultatie pentru monitorizare in per capita iar cea in care vine cu rezultatele sa nu o mai raportez. Apoi nici in norme si nici in contract nu se mentioneaza exact cand se face inregistrarea asa ca ramane sa intelegem noi cand si cum rezolvam problema asta

  37. panteavalentin says:

    1. legat de managementul cazurilor cronice am vazut ca la AB si BPOC scrie ca se dau BT catre alte specialitati medicale “dupa caz” in timp ce la HTA, dislipidemii si DZ 2 nu mai scrie “dupa caz” (conform prezentarii PPT); sa inteleg ca pt HTA, dislipidemii si DZ 2 e obligatoriu sa trimitem pacientul la toate specialitatile medicale mentionate?
    2. cina face initierea treaptei a 2-a si a 3-a de trat in AB si BPOC? presupun ca o face pneumologul, dar as vrea sa stiu sigur;
    3. pot scrie vitamina D3 si preparate de fier pe cod 999 fara sa fac riscograma? ma gandesc ca as putea scrie aceste preparate cand vaccinez si fac bilantul de 4,6, 9, 12 luni, dar nu stiu daca normele imi permit.
    multumesc anticipat

  38. panteavalentin says:

    1. legat de managementul cazurilor cronice am vazut ca la AB si BPOC scrie ca se dau BT catre alte specialitati medicale “dupa caz” in timp ce la HTA, dislipidemii si DZ 2 nu mai scrie “dupa caz” (conform prezentarii PPT); sa inteleg ca pt HTA, dislipidemii si DZ 2 e obligatoriu sa trimitem pacientul la toate specialitatile medicale mentionate?
    2. cina face initierea treaptei a 2-a si a 3-a de trat in AB si BPOC? presupun ca o face pneumologul, dar as vrea sa stiu sigur;
    3. pot scrie Vigantol si preparate de fier pe cod 999 fara sa fac riscograma?
    multumesc anticipat

    • dr. Sandra Alexiu says:

      1. NU, pentru ca aceste patologii le putem gestiona in mare masura fara aportul altor specialisti. Si la restul trimitem doar daca e cazul, de ex daca ai spirometru, nu il mai trimiti, decat daca e nevoie de actualizarea terapiei, ca sprayurile sunt tot cu steluta. In schimb, daca este controlat, nu trebuie sa ii modifici doza, nu ai nevoie de SM.
      2. da, tratamentul e cu steluta, asa ca trebuie sa ii trimiti…
      3. da, pentru ca riscograma se face peste 18 ani, iar vigantolul si fierul le dai la sugarei 😀

      • panteavalentin says:

        multumesc pt raspunsuri; de fapt la 3. vroiam zis bilantul de etapa (2,4,6,9, 12 luni) 🙂 ; si de fapt ce ma incurca mai tare e codul 999 (e neadecvat profilaxiei :-/)

  39. comanmaria says:

    Multumesc intregii echipe pentru efortul urias depus in descifrarea normelor.Va apreciez profesionalismul si dorinta de a ne afirma cu totii ca buni specialisti.
    Am o intrebare usor ciudata si poate inutila la cite probleme mari sint in aceste modificari de norme-de ce s-a modificat episodul de acut la 5-7 zile?

  40. viorescugabriela-aida says:

    avind in vedere ca pina acum nu a existat acest model de monitorizare activa,trebuie sa abordam si bolnavii deja in evidenta ca si cazuri noi,cu evaluare initiala?multumesc.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Depinde cum i-ati consultat pana acum, poate e util, daca nu ati respectat intocmai pasii, sa le faceti initial o evaluare. In general insa, devreme ce ii aveti deja in evidenta, normal este sa ii treceti direct la monitorizare.

  41. urseroxanadaniela says:

    Cer scuze daca s-a mai spus!am reascultat vdeo(e drept ca pe sarite)si n-am mai regasit momentul cu rubricile registrului de domicilii.Va rog dacca se poate sa le insiruiti.Va multumesc

  42. henegarumihai says:

    Buna ziua! Toata stima pentru eforturile depuse…am vazut ca s-a mai abordat subiectul,dar a ramas neclarificat:conform normelor e obligatorie raportarea serviciului de recomandare ingrijiri medicale la domiciliu;intrebarea mea e unde s-ar incadra consultatia pt.a fi raportata?la acut,a/s,acutizari b.cr?(pct 1.1.2 din norme acolo le incadreaza),sau la domiciliu(pct 1.3). Cei de CJAS au opinii diferite…VA MULTUMESC!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Incadrarea consultatiei la domiciliu se va face pe 4 tipuri diferite. S-a publicat pe situl CNAS proiectul formularelor de raportare. Cand vom avea forma definitiva, vom sti mai bine 🙂

  43. rotarstefania-laura says:

    va rugam daca putem clarifica….pe fisa de monitorizare HTA/DZ la analizele de laborator este trecut doar k ( potasiu)..in norme este trecuta ionograma serica …deci sa intelegem ca Na ( sodiu seric) NU RECOMANDAM pe bt la laborator?iar K (potasiu) recomandam pe analize doar daca pacientul foloseste in schema de tratament categoriile de medicamente trecute pe fisa de monitorizare in dreptul K-ului? (…diuretice ,IECA ,BRA ,) ….. dozare proteina urinara/microalbuminurie recomandam pe bt la laborator doar in stadiile cu afectare renala?
    totusi nu ne pute-ti indica ce baterie de analize putem prescrie in functie de stadiile de boala la HTA/DZ…ca sa nu ne trezim peste un an ..doi ca vom plati analize pe care nu trebuia sa le recomandam ?…

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Urmariti va rog prezentarea cu planul de management. Nu pot pune ca raspuns la comentariu toata prezentarea,acolo gasiti explicat ce e de facut la fiecare boala, pe stadii.

  44. lunguadela says:

    Va rog sa ma ajutati intr-o problema : am un pacient caruia i-am eliberat RP. cu hta (453) diagn. cronic. Dupa aprox. 18 zile a solicitat consult la domiciliu avand pe langa hta si hemipareza, boli reumatice. pacientul facuse un puseu de hta 220/120. in calculator cand inregistrez serviciul la domicilliu-cronic ( tot 453 )imi da eroare ca exista deja cel putin 2 diagn. in ultimile 30 de zile. cum sa procedez : sa bifez tip ac. , sa schimb codul de diagn. sau…., va rog sa ma sfatuiti ce sa fac pentru a nu fi penalizata, sau sa fie serviciul taiat

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Alegeti un alt cod pentru consultatia la domiciuliu din toata patologia lui, pe care nu l-ati trecut ca si cod dominant la consultatia cronica anterioara.Nu exista cod de criza hipertensiva, decat daca este cu encefalopatie, de exemplu.

  45. alexecostinsorin says:

    VA rog frumos vreau sa monitorizez un pacient cu DZ si dislipidemie si nu stiu ce analize sa ii dau. Nu prea inteleg nimic din norme. Multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Urmariti va rog prezentarile inregistrate, mai ales planul de management. Descarcati fisa de monitorizare. Acolo sunt scrise toate analizele pe care le faceti, in functie de stadializare si grad.

  46. streajagheorghe says:

    1.Care sunt codurile pt. fiecare acutizare a urmatoarelor boli cronice:HTA,CIROZA HEPATICA,SINDROM VERTIGINOS,BCI,DZ.2.Au trecut 40 de zile din reteta pt. 60 de zile(ex.ciroza.bci):pt acutizare ii prescriu reteta pt 7 zile in completare sau inlocuind unul din medicamente prescrise pt 60 de zile.Apoi pana la implinirea celor 60 de zile pacientul isi cumpara medicamentul prescris pt cele 7 zile?3.Voi fi amendat daca am eliberat reteta sau concediu recomandate de UPU?sau am eliberat bilet ex specialitate pt cei in curs de pensionare pt boala daca ei imi prezinta scrisoare medicala?4.Constatarea decesului la domiciliu reprezinta consult la domiciliu?Cod diagnostic va fi cel corespunzator boli morbide in itiale?5.La retetele pt copii/gravide folosim dozele profilactice?Pt. cate luni putem scrie reteta?6.Pt luna iunie raportam ex de bilant?de la ICMED ni s.a spus ca nu s-au introdus riscogramele in SIUI?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Sunt mult prea multe intrebari si nestructurate ca sa va pot raspunde cat de cat legat.
      1. chair nu va pot spune toata cartea de coduri, va rog mult sa va uitati in ea sau in softul in care lucrati sau cautati o carte de coduri medicale in format electronic…
      2. nu puteti elibera ceva pe cronic pana nu expira cealalta reteta. Nu prea am inteles insa ce intrebati la 2… Reveniti, va rog.
      3. Nu stiu ce sa va spun, ma tem ca suntem prea speriati de amenzi si totodata prea fricosi sa reactionam. In plus, EU sigur nu va controlez :D. Va rog mult insa sa respectati regulile ca sa va minimizati sansele de a fi amendati. Ma indoiesc ca aceasta practica va inceta prea curand…
      4.Da
      5. daca scrieti pe 999, doze profilactice. Daca e patologie, codul de boala, ZAU, E LOGIC !!!
      6. inca nu, dar nici luna nu-i gata, nu? Oricum nu raortati pana pe 1 iulie. Salvati-le, cei de la Icmed le vor stoca probabil si va vor anunta la momentul raportarii ce si cum…

  47. patrascudanielageorgeta says:

    Se poate sa accesam un format printabil (fara culori) pentru NORME COCA 2014 – CURS DE DESCALCIRE?
    Dr.Patrascu Daniela

    • dr. Sandra Alexiu says:

      sunt aproape 200 de sliduri, nu cred ca vreti sa le printati 🙂
      scrieti-mi pe office la SNMF si va pot trimite daca tineti neaparat, insa este mai sigur sa il urmariti si sa cititi in paralel din norme, va rog sa ma credeti ca veti intelege mai bine. Sau veniti sa va predau 😀 (glumesc, dar daca va e la indemana, chiar ne putem intalni la sediu…)

  48. balicalacramioarafelicia says:

    1.In Norme scrie”monitorizare activa a pacientului NOU cu risc cardiovascular;pacientilor deja diagnosticati,unii dintre ei de mai multi ani,li se aplica aceeasi monitorizare?
    2.Pentru a face monitorizarea,trebuie ca pacientul sa aiba toate cele trei boli(HTA,dislipidemie,DZ)?
    3.Daca pacientul are doar DZ se aplica tot planul de monitorizare?Daca raspunsul e “da”,se pot cere toate investigatiile specificate la management de caz?Sau putem cere doar glicemia,pe bilet cu specificatia M?Daca raspunsul e “nu”,putem cere doar glicemia pe bilet cu specificatia P?
    4.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      1. am raspuns deja
      2. nu neaparat, oricare din ele contribuie la RISCUL CARDIOVASCULAR, de fapt ASTA monitorizam
      3.Da, vezi raspunsul de la 2.

  49. marelefelicia-cristina says:

    Se platesc si servicii din pachetul minimal ? (IC Med nu le ia in considerare ca servicii platite )

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Deocamdata nu au fost definitivate formularele de raportare. In final, toate datele din norme se vor regasi in formularele de raportare (speram 🙁 )Pana la raportare mai este, sa avem putina rabdare…

  50. dragnegabriela says:

    Care sunt blile cronice pt care BT este valabil 60zile (anexa 8 pag 87 -modalitati de plata pentru specialitatile clinice si acupunctura)?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu se specifica nimic. Eu inteleg asa, ca biletul de trimitere la care face referire in primul fragment se refera la biletele pe acut/subacut, abia apoi face referire la bolile cronice, pentru care nu exista specificatii (si nici nu ar putea, corect ar fi sa spuna coduri)…

  51. balicalacramioarafelicia says:

    Am consultat pacient cu HTA,dislididemie si/sau DZ.Am eliberat reteta si am raportat per serviciu.Tot atunci am eliberat bilet de trimitere la analize de laborator(doar cele specificate la monitorizare activa )cu mentiunea M pe verso,cu semnatura si parafa.Am aliberat inca un bilet de trimitere pt. transaminaze,cu mentiunea C(cronic)pe verso,cu semnatura si parafa,deoarece pacientul avea si steatoza hepatica.Am fost sunata de la laborator si mi s-a spus ca nu se pot elibera doua bilete de trimitere in aceeasi zi,chiar daca sunt pe coduri diferite,pt. ca nu pot fi inregistrate la ei.Mai mult de atat,mi s-a comunicat ca s-au interesat la CASAOPSNAJ(eu lucrand in contract cu aceasta casa),de unde li s-a precizat ca nu se pot elibera doua bilete de trimitere ,chiar codificate diferit-M si C sau M si A/S-,si ca precizarea M trebuie trecuta pe fata biletului de trimitere,cu semnatura si parafa ,nu pe verso.Va rog sa imi raspundeti,desi eu stiu ca ati mai raspuns la aceste intrebari!Va urmaresc de cand ati inceput sa ne “descalciti”.Nu am inteles eu nimic,sau ei,cei de la CASA?Cine tine si cu ei un curs de “descalcire”?Multumesc anticipat pt. timpul acordat.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      doamna doctor, din pacate Casaopsnaj are propriile reguli, cat despre descalcirea catre altii… Va asigur ca ati inteles bine, in timp ce altii nici macar nu au auzit ca s-au schimbat regulile…

  52. popescuelena7 says:

    SCUZE! Revin cu problema 999! Folosind soft medical, nu pot genera cod 999, fara sa apara un subgrup, care numai cod de pacient asimptomatic nu este! Pot edita din 999 subgrup : PACIENT ASIMPTOMATIC?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu stiu cum de nu puteti scrie direct 999, va rog luati legatura cu softistii si reglementati, ei trebuie sa ajusteze softul in folosul dumneavoastra!

  53. petrutluciamarinadenisa says:

    cum folosim curbele de crestere si dezvoltare la copii;as dori un exemplu practic.Va multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Urmariti ordonata si abscisa, fixati punctele corespunzatoare pacientului pe care il urmariti. Incercati sa parcurgeti si cursul de nutritie a copilului disponibil pe platforma aici, la sectiunea cursuri, pentru ca si acolo aveti explicatii. Daca tot nu reusiti, ne auzim undeva dupa 7 iulie, imi scrieti pe adresa de mail de SNMF si incerc sa ma conectez cu dvs cumva pe skipe ,sa va arat. Daca sunteti din Bucuresti si ilfov, ne putem vedea. Daca sunt mai multi doritori, pe timpul verii putem face un atelier la sediul SNMF pentru ex. De bilant al copilului mic, sa facem niste exemple practice… Scrieti-mi pe mail sau pe caseta de contact de pe situl SNMF si facem.

  54. rotarstefania-laura says:

    va rugam sa clarificam…unui pacient cronic stabilizat de exp.bpoc…cod 526…caruia i-am eliberat reteta cronica pentru 60 de zile pe acest cod de dg…dar care face o acutizare a bolii cronice in acest interval de 60 de zile…pot sa-i eliberez o reteta acuta/subacuta pe dg 526 ?
    daca pute-ti sa ne lamuriti…este precizat undeva in contract cite medicamente putem prescrie pe o reteta acuta/subacuta ?..doar 3 medicamente ?…sau putem chiar si 4 medicamente?
    la copii pe reteta acuta/subacuta exista o limitare la numarul de medicamente de pe lista C3?….lucrez pe un softa privat si la validarea retetei acute/subacute la copil in cazul in care intr-o luna am eliberat mai multe medicamente de pe lista C3 la copilul respectiv…de obicei cind dau 2 retete acute/subacute copilului respectiv…apare o avertizare….cum ca s-au mai prescris medicamente in luna respectiva de pe lista C3 pe acelasi cnp…va miltumim pentru lamuriri…

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu puteti elibera pe acelasi cod si acute si cronice. Folositi codul de bronsita acuta pentru acutizari de BPOC. Nu exista alte restrictii la rete pe acutfata de celelalte. Exceptia e la copii, unde sunt maxim 4 medicamente.

  55. ioanidiantonia says:

    Va salut din nou si va cer scuze pentru insistenta,dar nu am ce face,sant in imposibilitatea de a respecta normele CO-CA 2014,va rog sa ma ajutati daca aveti cum:
    Eu am cabinetul la limita de judete,Db si If. santem insa dependenti de Targoviste ,pacientii insa refuza sa faca 140km(70km*2) ca sa isi faca eventual cateva analize,de cele mai multe ori laboratoarele refuzand analizele gratuite pe motiv de lipsa de fonduri! Ce pot face eu in aceasta situatie? Pot trimite pacientii sa faca analize si in If,unde exista laborator la 3 km de cabinet,dar nu au contract cu aceeasi casa cu mine? Se poate rezolva aceasta problema cu analizele in aceeasi casa cu casa contractului medicului prescriptor? Ce sens mai are atunci SIUIul daca nu se centralizeaza o situatie la nivel national? VA MULTUMESC!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Din punct de vedere legal, in acest moment este imposibil. Singura solutie este sa le faceti analizele cu bani, ori dvs pe teste rapide, ori la laboratorul din Ilfov. Daca luati in calcul ca o analiza uzuala e cca 8-10 lei, calculati daca nu cumva e mai eficient sa faca aproape si cu bani sau departe si cand exista fonduri…
      P.S. stiu ca frizeaza absurdul. Din pacate aici nu noi facem jocurile.

  56. dr. Sandra Alexiu says:

    Am extras pentru voi elementele cele mai importante privind noile bilete de trimitere, mai jos:

    –Tip diagnostic:
    – se va bifa cu «x»:
    🙂 căsuţa P pentru servicii medicale clinice specifice pentru unele afecţiuni cuprinse în programele naţionale de sănătate: diabetul şi bolile de nutriţie, precum şi cele pentru afecţiunile oncologice;
    🙂 căsuţa A/S pentru servicii medicale clinice pentru afecţiunile acute/ subacute/acutizări ale bolilor cronice;
    🙂 căsuţa C pentru servicii medicale clinice pentru bolile cronice, altele decât cele incluse în programele naţionale de sănătate: diabet şi boli de nutriţie, precum şi cele pentru afecţiuni oncologice;
    🙂 căsuţa M pentru efectuarea de servicii medicale clinice pentru cazurile la care se realizează plan de management integrat pentru boli cronice cu impact major asupra poverii îmbolnăvirilor privind: riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie şi diabet zaharat tip 2/astmul bronşic/boala cronică respiratorie obstructivă (BPOC)/boala cronică de rinichi;
    – pentru stabilirea termenului de valabilitate a biletului de trimitere, conform prevederilor din contractul-cadru şi normele metodologice de aplicare a acestuia.

    🙂 Pentru biletele de trimitere emise de medicii de familie în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul de bază (cod de diagnostic 999), prin care se recomandă servicii medicale clinice, nu se completează niciuna dintre căsuţele de la câmpul «tip diagnostic».

    NOTĂ:În situaţiile în care se utilizează formularele biletelor de trimitere tipărite pe hârtie autocopiantă în 3 culori, medicii care fac recomandarea vor completa, pe verso-ul biletului de trimitere informaţiile privind «tipul diagnosticului», aplicând totodată semnătura şi parafa.

    «Numărul de consultaţii acordate»:
    – în căsuţă se va completa numărul de consultaţii acordate pentru acelaşi episod de boală acută / subacută / acutizări ale bolilor cronice.

    Dată fiind perioada de valabilitate a biletului de trimitere, diferită pentru: afecţiuni acute/subacute; afecţiuni cronice; unele afecţiuni cuprinse în programele naţionale de sănătate: diabetul şi bolile de nutriţie, precum şi afecţiunile oncologice, pe acelaşi formular de bilet de trimitere nu se va combina
    🙂 tip diagnostic acut/subacut cu
    🙂 tip diagnostic cronic sau cu
    🙂 tip diagnostic pentru afecţiuni cuprinse în programele naţionale de sănătate: diabetul şi bolile de nutriţie şi afecţiunile oncologice.

    (2) Biletul de trimitere pentru specialităţi clinice este formular cu regim special, unic pe ţară, care se întocmeşte în două exemplare şi are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

    Prin excepţie, biletele de trimitere pentru specialităţi clinice pentru afecţiunile cuprinse în unele programe naţionale de sănătate: diabetul şi bolile de nutriţie precum şi cele pentru afecţiunile oncologice, au valabilitate de până la 90 de zile calendaristice.

    Pentru celelalte boli cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru specialităţi clinice este de până la 60 zile calendaristice.
    Un exemplar rămâne la medicul care a făcut trimiterea şi un exemplar este înmânat asiguratului, care îl depune la furnizorul de servicii medicale clinice. Furnizorul de servicii medicale clinice și acupunctură păstrează biletul de trimitere şi îl va prezenta casei de asigurări de sănătate doar la solicitarea acesteia.

    Biletul de trimitere pentru specialităţi clinice recomandate de medicul de familie, care are evidențiat „management de caz”, are o valabilitate de 90 zile calendaristice.

  57. streajagheorghe says:

    La reteta pt boala cronica pentru 30 de zile ex.bpoc-526(un corticosteroid local inhalator),daca se recomanda si antibiotic ,antiinflamator pentru o per. mai scurta de 8-10 zile nr. de zile in reteta pt. ultimele doua va fi 8 zile sau 30 de zile?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Pentru o acutizare folositi codul de acutizare si emiteti reteta separata pe acut sau subacut.

  58. streajagheorghe says:

    Lucrez in mediul rural. 1.Platesc amenda daca prescriu rp.pe boala cr. cu 2 zile mai devreme de 60 zile? 2. Se pot elibera in aceeasi zi B.internare chir. sau ortoped. sau dermato si rp. pt. boala cr.( bpoc, hta sau hepatita cr. C pt. 30 sau 60 zile ? 3. Cat timp sunt valabile biletele de laborator A/Sa ,cr P, M ?

  59. streajagheorghe says:

    Multumesc pt posibilitatea de a pune intrebari. 1. Pt.pbolnavii cr. stabilizati ,neprogramati, nu avem voie sa le eliberam rp. compensata ? Oricum nu i-am taxat. 2.Care sunt categ. acceptate de casa pt. consultarea cronicului si cazurilor acute la domiciliu ? 3.UPU pt o contuzie forte nu i-a eliberat rp.comp. ,recomanda medicatie si control in pol.dupa 10 zile Daca i-am eliberat rp. am gresit? Am obligatia sa-i eliberez b.t. in policlinica 4.Acutizarea unei boli cr. stabilizate: exemplu puseu hiperensiv, bpoc acutizat, are rp. pe doua luni; vor fi 2 cons. in max 7 zile ? Ii voi scrie o rp.pt. 7 zile cu cod 453, 526, tip dg. subacut ? apoi la implinirea celor 2 luni elib. rp. pe cr.?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Scuze, am dat prea repede enter, pana sa apuc sa raspund la restul intrebarilor..
      2. in norme se mentioneaza NEDEPLASABIL, copii 0 – 1 an, copii 0 – 18 cu patologie infectioasa samd
      3. Da, nu mai TRANSCRIETI retete dictate de alti medici!! Trebuie sa primeasca retete de la medicul care i-a consultat, la fel si concediul medical pe urgenta! Nu aveti aceasta obligatie de a ii emite trimitere, decat daca dvs considerati necesar!
      4. trebuie sa codificati diferit acutizarea ca sa puteti emite reteta pe perioada de acutizare. Altfel, daca veti consemna consultatia tot pe cronic, nu va fi decontata iar reteta nu poate fi eliberata. Nu puteti folosi acelasi cod si pe acut si pe cronic!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      1. Ba da, dar sa va incadrati in numarul de consultatii decontate de casa. Daca depasiti nr de consultatii, ori consultatia nu va fi decontata la PS ci doar in PC, ori veti taxa pacientul dar NU veti elibera retete si trimiteri.

  60. dragnegabriela says:

    care sunt bolile cronice pt.care BT sunt valabile 60 zile cf.anexei 8?

  61. ganescuflorenta says:

    Va rog sa-mi spuneti si mie daca dupa noile norme gravidele neasigurate pot face analize gratuit.Daca da,unde scrie in norme?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Scrie in coca la pachetul minimal si lapachetul de baza. Cand luati gravida in evidenta, ii eliberati adeverinta ca e gravida si trimiteti la casa (pacienta sua dvs pe mail, depinde ce relatie avet cu casa respectiva) pentru a fi introdusa in SIUI. DIn clipa in care e introdusa in SIUI, devine asigurata pe perioada respectiva.

  62. erdeirodica-maria says:

    Ar fi bine sa se adauge si circumferinta craniană pe graficele de creștere la copii deoarece se cere si consemnarea sa pe grafic începând cu vârsta de 1 luna, conform anexei 2C

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Grafcele de crestere sunt cele standard internationale. Exista si grafic pentru PC, il puteti folosi separat. Sau daca lucrati pe softuri private, ele va pot pune la dispozitie toate graficele de crestere (talie, greutate, IMC, PC, PT, CA, garfice combinate, grafice de dezvoltare NPM etc)

  63. bobocvalentina says:

    medicii psihiatrii ne solicita B.T. trimestrial pt pacientii cu tulburari depresive aflati in evidenta lor;putem sa le eliberam biletele?O pot face in cadrul consultatiei cronice sau trebuie sa-i chem la o alta daca si sa specific boala cronica acutizata…
    multumesc mult!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Vedeti in norme lista bollor pentru care pacientii confirmati nu mai necesita bilet de trimitere. e usa si separat in coloana din dreapta, mai jos. E si cazul patologiei psihiatrice grave.

  64. rotarstefania-laura says:

    va rog sa clarificam ….in urma consultatiei profilactice ,pe cod 999 putem da reteta doar la prematur cu fier si calciu si la gravida cu fier si acid folic….dar la un copil de virsta scolara la care in urma consultatiei profilactice suspicionez un rahitism sau eventual o anemie caretiala ….dau reteta cu fier si calciu pe cod 999 sau pe codul de dg prezumtiv….203/274…si eventual recomandarea de analize pentru aceste 2 afectiuni …tot pe cod prezumtiv….va multumesc pentru lamuriri….

    • dr. Sandra Alexiu says:

      nu doar la prematur ci la toti copiii. La prematur dam fier de la doua luni, la copilul nascut la termen dam de la 6 luni. Vit. D3 dam la copil de la nastere pana la un an si jumatate – doi.
      Daca depistam rahitism (chiar mai devreme de varsta scolara de preferat) inseamna prezumptie de boala, trimitem la analizele resepctive si tratamentul se da pe cod de rahitism.
      Daca depistam anemie, trimitem la analize pe cod de anemie si tratamentul se elibereaza pe codul anemiei respective.

  65. costinsimona says:

    Buna ziua
    mii de multumiri pentru toate lamuririle si felicitari pentru munca titanica.Intrebare: cat sunt valabile BT la specialist in ambulatoriu. Daca isi gaseste loc doar peste 2 luni, ii mai dam un BT?
    Multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Multumesc in numele colegilor pentru aprecieri. Acceptam oricand ajutoare si colegi noi in asociatiile locale 🙂

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Datele despre valabilitatea BT sunt trecute in ordinul cu biletele de trimitere. In general, e bine sa se programeze telefonic si sa ii eliberati BT mai aproape de data respectiva. Stiu ca deseori este SF ce zic, dar asta e una din solutii…

      • grajdeanucarmen says:

        in ordinul cu bilete de trimitere nu se specifica perioada valabilitatii ci se face trimitere la norme si contract Nici in norme sinici in contract nu e specificata data valabilitatii Nu credeti ca ar fi mai bine sa specificati EXACT perioada de valabilitate?

  66. dobosvalentina-mihaiela says:

    Nea Riscului Cardiovascular (RCV)
    TA = _ _ _ /_ _ _ mm Hg
    IMC =
    am observat ca dc exista ahc de neo -il trimit-scrie bt-unde la analize?deces bcv,imcm mare de 30, ahc de dislipidemie si tensiune-la ultimii facem creatinina, glicemie, colesterol?dc avem un pacient cu o suspiciune de melanom malign il trimitem la analize?dc da care?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      In norme scrie asa:
      În riscogramă vor fi consemnate:
      1. Factorii de risc:
      • antecedentele personale şi heredocolaterale de neoplazie la rudele de gradul I prin
      filiaţie directă
      • expunerea profesională particulară (azbest, aniline, etc) sau prin stilul de viaţă
      2. Intervenţie asupra riscurilor modificabile:
      • includerea persoanelor eligibile pentru intervenţii de screening populaţional în
      programele naționale de sănătate adecvate
      • trimiterea persoanelor cu risc înalt pentru evaluare şi monitorizare de specialitate (risc
      înalt de cancer mamar, colorectal, ovarian, etc)
      • intervenţii preventive scadente la populaţia cu risc normal:
      o femei 25 – 39 ani – data ultimului test Babeş-Papanicolau

      Prin urmare, in functie de localizarea cancerului din antecedente, faceti examenul clinic corespunzator si trimiteti pacientul in functie de localizare la specialistul respectiv.

      Fisa este un document sintetic, ar fi bine sa cititi norma in extenso, unde sunt amanunte utile. In cazul serviciilor preventive, anexa 2C, respectiv paginile incepand cu 326.

      • gavrilaselisabetaviorica says:

        Daca vine un pacient de 30 de ani ,nascut in ianuarie,si are vertij si astenie,putem sa-i dam bilet de analize de laborator pentru analize generale sau trebuie sa-i facem obligatoriu riscograma si sa-i dam analize reduse?Multumesc mult pentru ajutor !

  67. isariejulieta says:

    spuneti-mi va rog, pana la urma biletul de trimitere la specialist il dam intr-un exemplar sau in doua?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Un exemplar. Aveti in meniul din dreapta ordinul cu bilete de trimitere, va rog cititi, sunt mai multe reguli!

  68. urseroxanadaniela says:

    Adaug si eu si sper ca nu prea tirziu multumiri pt toate lamuririle facute in dezbatere si pe forum.
    Cit despre formulare…ce sa zic,am printat si plastifiat deja multe din ele si acum stau la loc de cinste pe peretii cabinetului!
    Mai am o intrebare:BT statiune,tot un singur exemplar?
    Multumesc inca o data

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Multumim si noi pentru aprecieri! Vom incerca o simplificare a fiselor de monitorizare … Mai urmariti postarile.
      Cititi ordinul cu BT, se aplica la TOATE.

  69. popamagda1 says:

    cum se introduc in siui afectiunile cronice din formularul 2D boli cronice la nivelul medicului de familie (HTA BPOC DISLIPIDEMIE DIABET ZAHARAT etc) multumesc

  70. popescuelena7 says:

    La asimptomatici ce selectam din codul 999? ANTECEDENTE? Nu era mai potrivit codul 993?
    Va multumesc,
    popescuelena1359@yahoo.com

  71. popescuelena7 says:

    PENTRU RISCOGRAME NU ERA MAI POTRIVIT CODUL 993? DACA RAMANE CODUL 999, CE SELECTAM PENTRU PERSOANA APARENT SANATOASA?
    Cu multumiri,
    elenapopescu1359@yahoo.com

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Din punctul nostru de vedere nu era niciunul potrivit, am sugerat un cod special, cum este RM la concediul de risc maternal. CNAS a ales 999 si noi nu vom alege subcoduri, pastram 999 ca sa fie usor de urmarit si de decontat!

  72. dobosvalentina-mihaiela says:

    1.dc vine un pacient asimptomatic cu virsta intre 18-39ani care nu are tensiune dar are antecedente heredocolaterale de diabet, tensiune, ab, ii facem ceva analize sau nu?
    2.certificatul constatator de deces vineri, simbata ,duminica si sarbatori legale am inteles ca il elibereaza salvarea!stiu ca aceste servicioi nu sunt decontate in aceste zile mf!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      1. Da, uitati-va pe riscograma, sunt trecute cu culoarea rosie 🙂
      2. Valabil pentru Bucuresti si Ilfov pentru ca exista un protocol intre SAMB si AMFB. Nu stiu pentru alte judete.

  73. urseroxanadaniela says:

    PUTEM AVEA 21 DOMICILII INTR-O LUNA CU 20 ZILE LUCRATORE?

    • gavrilaselisabetaviorica says:

      Daca un pacient are HTA +DISLIPIDEMIE si vreau sa-i fac monitorizare,ii dau trimitere la analizele premise si la specialist dar nu stiu exact in acest caz ce diagnostic trec pe cele 2 trimiteri.Pe verso am inteles ca se consemneaza monitorizare HTA+DISLIP si se pune parafa si semnatura.Multumesc.

      • dr. Sandra Alexiu says:

        Puneti diagnosticul pe care faceti monitorizarea! Hta, bpoc, dislipidemie, diabet. Mai greu la BCR, am luat legatura si cu dl profesor Gabriel Mircescu, sa vedem ce se decide, fiindca BCR practic include mai multe coduri din ICD 10. Imediat ce aflam, transitem, pana atunci fiecare cum crede 🙁 Vom folosi codul bolii de baza, de exemplu eu am trimis ieri o pacienta la nefrolog cu DZ tip 1 cu nefropatie, cod de boala 241

    • dr. Sandra Alexiu says:

      1.3.2.: Consultaţiile acordate la domiciliul asiguraţilor – maximum 21 de consultaţii pe lună pe
      medic cu listă proprie de persoane asigurate înscrise dar nu mai mult de 3 consultaţii pe zi.
      Eu zic ca DA, dar nu eu fac SIUI 🙁

  74. chiticariuangela says:

    La activatati suport sunt trecute documente med.eliberate pt. copii solicitate la intrarea in colectivitate.Care sunt acestea, pt. ca ati raspuns unei colege ca pot fi taxate fise pt.inscriere la scoala/gradinita.Multumesc!

  75. pasoldoina-camelia says:

    Buna ziua! Multumiri pentru enorma munca depusa pentru a ne ,,descalci”, a fost deosebit de utila.
    Am o neclaritate:: cand facem bilantul copiilor, aparent sanatosi, putem prescrie efectuarea de analize? Daca da, ce anume?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Multumim mult pentru aprecieri!
      Daca va uitati pe tabelul excel in care sunt prevazute toate consultatiile copiilor veti vedea ce se face la fiecare varsta. Practic copii nu vor fi intepati pentru controale profilactice. Daca insa suspectati ceva in functie de simptome, puteti face si analize, in functie de prezumptia de boala.

  76. alexecostinsorin says:

    Am inteles ca monitorizarea pentru HTA,DISLIPIDEMIE,DZ TIP II se face din 3 in 3 luni, insa nu inteleg de cate ori pe an ii pot da analize in acest sens. Si inca o intrebare se poate bifa in per capita monitorizarea fara aceste analize

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Puteti da la fiecare monitorizare analizele mentionate in norme, deci de 4 ori pe an. Nu as risca sa raportez fisa de monitorizare fara toate acele controale prevazute. Ganditi-va ca in realitate, conform ghidurilor se recomanda mai multe explorari decat cele prevazute in acest moment in norme.

  77. panteavalentin says:

    codul 999! la acest cod sunt multe diagnostice; care-l alegem pt managementul de caz sau daca prescriem Vigantol sau Fier Haussmann?

    • gavrilaselisabetaviorica says:

      Unde consemnam monitorizarea bolnavilor cronici ?Cand trebuie sa o facem,odata cu eliberarea retetei lunare sau in alta consultatie ?Multumesc

      • dr. Sandra Alexiu says:

        Consemnati monitorizarile in per capita. Nu o puteti raporta o data cu consultatia, pentru ca aveti nevoie de explorari specifice si dureaza ceva pana le realizati pe toate… Puteti insa da trimiterile pt monitorizare in cursul consultatiei si cand revine cu toate, incheiati fisa de monitorizare si raportati.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      E foarte adevarat, nu vreti sa stiti cate discutii am avut la CNAS din aceasta cauza. Noi le-am explicat ca nu este solutia potrivita dar pana la urma ei au ales 999.
      Prin urmare, va rog sa pastrati codul 999 si sa nu alegeti si un cod alfanumeric din multitudinea de solutii oferite la numarul curent 999…

  78. chiticariuangela says:

    Reformulez:multi dintre pacientii de maiine dimineata,cf.scrisorilor medicale sunt chemati la control la 3 luni(sunt in evidenta cu bpoc,astm,hta,etc),ce fac?ii trimit?cu ce tip de dg?bolile lor fac parte din cele cu impact major.Ce facem,ca sa nu gresim?Multumesc.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Daca fac parte din bolile prioritare, ii puteti trimite la alti specialistia sau la laborator pentru analizele respective mentionate la monitorizarea fiecarei boli, avand grija sa mentionati pe bilet ca e vorba de monitorizari, iar cand revin, sa incheiati consultatia de monitorizare si sa o raportati la per capita. Daca suspectati altceva sau aveti o acutizare ii puteti trimite acolo unde doriti si pentru analizele pe care le considerati necesare.

      • grajdeanucarmen says:

        va rog sa raspundeti si la intrebarea legata de trimiterea pentru scrisoare medicala la specialist in cazul pacientilor cu astm, bpoc, hta, boala cronica de rinichi? Ii trimitem sau nu? Si in ce ritm? Cel care il cere specialistul sau cel din monitorizarea activa?

        • dr. Sandra Alexiu says:

          Pentru fiecare din bolile mentionate se explica in norma detaliat care este ritmul de control. Indiferent cat de des CERE oricine, aceste controale sunt reglementate in norme. Nu e si cazul HTA, pentru care nu va trebuie control periodic la cardiolog. Daca va descarcati prezentarea veti gasi la managementul diabetului ca ritmul trimiterilor e diferentiat in functie de gravitatea bolii si tipul de risc (slidurile 64 – 67), BPOC (slidurile 79 – 81) samd. In prezentare sunt detaliate foarte clar.

          • catanaalina-nicoleta says:

            Am gasit prezentarea. Scuze ptr neatentie.

          • catanaalina-nicoleta says:

            Va rog frumos, imi puteti spune de unde se pot descarca prezentarile? Nu forma audio, ci slideurile.

  79. rotarstefania-laura says:

    la riscograma sint anumite exceptii de la evaluarea riscului c-v….sa intelegem ca sa fim mai siguri…ca la cei cu bpoc si astm la care facem managenent de caz ptr boala cronica pulmonara..putem face riscograma cu evaluarea riscului de boala c-v,oncologica,psihica si eventual reproducere? sau cei care sint in evidenta cu cancer,boala psihica sau infertilitate pot face riscograma cu evaluarea riscului c-v?……definiti mai bine factorii de risc foarte inalti ptr. care se face exceptie de la evaluarea riscului c-v…pacient cunoscut cu valori mari de TA,colesterol,glicemie si creatinina,cunoscut cu AHC de boala c-v si dislipidemie de la consultatiile anterioare ,dar care nu a fost confirmat inca de specialist?….daca pacientul are analizele din riscograma facute cu citeva luni in urma le putem utiliza in cadrul riscogramei? ..si daca da …cu cit timp in urma sint valabile?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Aveti prea multe intrebari pentru un singur raspuns.
      Intai atentie confundati RISCOGRAMA cu MONITORIZAREA. Riscograma se face pacientului asimptomatic, monitorizarea celi deja descoperit si aflat in evidenta cu boli cronice (prioritare sau nu).
      De ce va trebuie confirmare si de la ce specialist pentru cazul mentionat (pacient cunoscut cu valori mari de TA,colesterol,glicemie si creatinina,cunoscut cu AHC de boala c-v si dislipidemie de la consultatiile anterioare)? aici aveti un pacient pe care dumneavoastra l-ati diagnosticat, il tratati, il monitorizati, nu aveti nevoie de confirmari!
      Daca aveti analize mai vechi le puteti folosi in limita solicitata de fisa de monitorizare, daca le aveti complete (daca e de patru ori pe an, trebuie sa fie de maxim 3 luni 🙂 )

  80. rotarstefania-laura says:

    la un copil pe care in consult ii dau reteata pentru o afectiune acuta pe 5 zile …de exp pe dg 500…amigdalita acuta…si il chem la control peste 5 zile iar boala nu este tratata si consider ca trebuie sa-i modific tratamentul …intrebarea mea este…pot sa-i dau a doua reteta acuta pe inca 5 zile cu acelasi dg 500…deci 2 reteta acute pe acelasi dg /luna la acelasi copil sau eventual e mai bine sa-i schimb dg la a doua reteta ca sa nu am probleme? …va multumesc pentru lamuriri…

    • dr. Sandra Alexiu says:

      sigur ca puteti, pe acelasi diagnostic si pe acelasi episod de boala evident ca puteti face inca o consultatie de control, inclusiv cu emitere de reteta. Ca doar nu o sa tratatti o amigdalita pultacee doar 5 zile! Il puteti vedea si mai repede de 5 zile. Aveti grija ca boala acuta se incadreaza acum in 7 zile, si daca ati denumit ACUT, inseamna ca trebuie sa va incadrati in episod timp de 7 zile (adica in 7 zile inchideti episodul de boala.

  81. rotarstefania-laura says:

    reformulez intrebarea anterioara…la riscograma pot veni pacientii cronici cu alte boli cronice decit cele pentru care se face monitorizarea…hta,dislipidemie,bpoc,astm,bcr,dz 2…?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      REFORMULEZ REFORMULAREA :). Riscograme la pacientii asimptomatici. La cei deja diagnosticati faceti fisa de MONITORIZARE. Da, puteti monitoriza si alti pacienti cu diverse alte patologii cronice, dar acolo nu este precizat un anumit ritm de monitorizare si nici ce tipuri de trimiteri sa faceti…

  82. rotarstefania-laura says:

    oricariu pacient cu alta boala cronica decit cele cuprinse in riscograma…poate sa i se faca riscograma sau doar celor fara nici o boala cronica si aparent sanatosi….de ex..cei cu certificat de handicap pe boala psihica…cu handicap din nastere…putem sa-i chemam la ricograma?….interesante si utile prezentarile facute de colegii de la Bucuresti….va multumim pentru lamuriri…

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu faceti RISCOGRAME pacientilor deja diagnosticati cu boli din cele cuprinse la monitorizari, pentru aceia faceti monitorizarea bolilor diagnosticate deja. RISCOGRAMA ESTE O HARTA CARE DESCOPERA FACTORI DE RISC LA PACIENTI ASIMPTOMATICI, CARE NU AU NIMIC!!!!!

  83. dobosvalentina-mihaiela says:

    pacient de 44ani,cu dislipidemie pe tratament cu antilipemiant,fr tensiune,cu analize facute in urma cu 3 luni pentru riscograma ce ii mai fac?!am multi pacienti in situatia asta!ms

    • dr. Sandra Alexiu says:

      ACESTA NU ESTE UN PACIENT CARUIA II FACI RISCOGRAMA. Riscograma se face la un pacient ASIMPTOMATIC. Pacientul de aici e deja diagnosticat cu bolile mentionate si intra la monitorizare la 3 luni pe fisa de risc cardio-vascular, cu raportare la per capita.

  84. mitrealiliana says:

    pacient asimptomatic,fara factori de risc ,pot sa-i fac trimitere la analize?,CE ANALIZE AM VOIE SA-I RECOMAND? MULTUMESC

  85. swizewskicarmendiana says:

    Pentru cei care lucreaza in SIUI-a aparut fisa de consultatii(simbol stetoscop). Vreau sa va intreb daca lucram direct in fisa, avand in vedere ca are link-uri directe catre reteta electronica, bilete de trimitere si servicii cu plata per serviciu sau continuam sa lucram ca si pana acum, ignorand aceasta fisa de consultatii. Va intreb pentru ca la prezentarea DES doctorul Filip spunea ca datele nu se transmit direct in SIUI si riscam ca la raportare sa apara dublate toate serviciile care conteaza la plata per serviciu.Multumesc.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Ar fi bine sa nu se completeze nimic pana nu se primesc informatii explicite, in scris pe pagina de web a CJAS.

  86. chiticariuangela says:

    Pacientii cu pensie de boala,(si avem multi)sunt chemati la control la 3 luni la mai multe cabinete de spec.Ii mai putem trimite?Ce scriem la motivul trimiterii?Multumesc!

    • rotarstefania-laura says:

      Avind in vedere faptul ca se pot da retete cronice la domiciliu,crede-ti ca ar fi recomandat ca ptr. pacientii nedeplasabili…avc cu hemiplegie…sa introducem reteta cronica in soft la consultatie la domiciliu si nu la program de cabinet?..la fel si recomandarea de ingrijire la domiciliu ptr acesti pacienti nedeplasabili sau greu deplasabili.

      • dr. Sandra Alexiu says:

        sigur ca puteti emite reteta ca serviciu la domiciliu, nu este nicio problema! Nu stiu ce ati dorit sa spuneti pentru ingrijirile la domiciliu, pentru ca acelea sunt acordate de firme specializate in baza referatului emis de medic, inclusiv medicul de familie!

        • rotarstefania-laura says:

          conform normelor in pachetul de servicii de baza la pct.1.1.2. la consultatiile acute,subacute si acutizari ale bolilor cronice apare recomandarea de ingrijire la domiciliu pe care o poate face si medicul de familie ca urmare a actului medical propriu…deci in urma unei consultatii…avind in vedere ca e vorba de un pacient nedeplasabil sau greu deplasabil care nu poate veni la cabinet…avc cu hemiplegie…aceasta recomandare cred ca este mai bine sa fie trecuta ca serviciu la domiciliu decit ca serviciu la cabinet…ptr s-ar putea ca cei de la casa sa suspicioneze ca acesta consultatie urmata de recomandare de ingrijire la domiciliu si eventual emitere retetea cronica nu s-a putut face la cabinet deoarece pacientul este nedeplasabil..

          • dr. Sandra Alexiu says:

            Doamna doctore, amestecati putin lucrurile. Una e consultatia la domciliu pe care o puteti face, alta este recomandarea pentru ingrijiri la domiciliu, pe care o faceti catre firma respectiva care acorda servicii separate. Puteti trece la domiciliu orice consultatie a unui pacient nedeplasabil. Consultatia la domiciliu se raporteaza la per serviciu.

          • rotarstefania-laura says:

            am uitat sa mentionez ca de la casa SUCEAVA mi s-a atras atentia ca aceasta consultatie urmata de recomandarea de ingrijire la domiciliu sa fie introdusa obligatoriu in SIUI,altfel sint penalizata ,deci sa o raportez ca per serviciu…eu colaborez cu o firma de ingrigiri la domiciliu…colaborez….nu sint angajata…va multumesc ptr.restul de lamuriri…

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Controalele periodice pentru pensiile de boala NU SUNT DECONTATE DE CASA DE ASIGURARI, prin urmare pacientii nu vor primi trimiter de la noi.

  87. atanasiudianacarmen says:

    Buna ziua !
    Va rog ,daca mai exista servicii taxabile, care ar fi ?
    Depasirea nr. de consultatii la care are dreptul asiguratul , se taxeaza ?

    Multumesc !

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Orice consultatie la cerere se taxeaza dar in acest caz pacientul nu mai poate beneficia de servicii decontate de casa (retete, trimiteri, etc). Deasemenea puteti taxa orice solicitare de act cerut de terti (adeverinte, referate, scrisori, fise de angajare, fise pentru inscriere la scoala/gradinita, tabara, etc). Puteti taxa deasemenea servicii pe care le faceti in afara contractului cu casa: electrocardiograme, ecografii, analize cu teste rapide (glicemie, colesterol, teste rapida pentru depistarea infectiei urinare, test pentru streptococ etc), vaccinari optionale, explorari cu microdoppler, explorari de alta natura pe care le faceti cu aparatura din dotare (daca folositi de exemplu tratamentul cu lumina polarizata sau fizioterapie, electroacupunctura samd). Daca pacientul solicita spalatura auriculara, de exemplu si alte manevre pe care le puteti efectua in limite legale, cu aparatura omologata, cu taxa afisata la avizier si evident cu chitanta aferenta.

  88. minciunamariaecaterina says:

    Buna ziua am urmarit cu atentie prezentarile si ma alatur si eu colegilor care v au felicitat pentru munca si calitatea acestora, as vrea sa nuantati raspunsul la o intrebare pusa de mai multi colegi consultatiile per capita sunt cuprinse in cele 20 permise pe zi sau putem trece in cadrul aceleeasi consultatii si per capita si serviciu multumesc mult si inca o data felicitari

    • dr. Sandra Alexiu says:

      In cadrul aceleiasi consultatii se pot trece si servicii per capita si per serviciu. Dealtfel intotdeauna cand avem o consultatie, avem servicii din ambele categorii (de exemplu consultatia se puncteaza la per serviciu, iar eliberarea documentelor la per capita, la fel si supravegherea, tot la per capita. Softul in care lucrati va poate arata care sunt serviciile per capita si cele care intra la per serviciu. Am raspuns unei alte intrebari cum putem proceda in cazul unui pacientu cu o boala cronica din cele monitorizabile. La prima consultatie la care pacientul vine pentru reteta putem trece la per serviciu consultatia si facem trimiterile la alti specialisti sau la laborator, pentru monitorizare. Cand pacientul se intoarce pentru rezultate, incheiati fisa de monitorizare si raportati monitorizarea la per capita.

  89. dinucamelia says:

    Bolnavii cronici aflati in evidenta cabinetului beneficiaza de vechiul examen de bilant?Ma refer la alte afectiuni decat cele prevazute in norme?De exemplu un pacient cu colecistita cr.in varsta de 47 ani la ce serviciu il bagam ?Va multumesc .

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Consultatiile intra la per serviciu, la fel si riscograma acestui pacient (o data pe an). Nu se mai face examen de bilant al adultului, acum ii faceti riscograma. In fisa va avea consemnate diagnosticele uzuale si riscograma.

  90. erdeirodica-maria says:

    Pentru a calcula scorul conform Diagrama score este necesar si colesterolul total, pe langa sex, fumat si tensiune sistolica pentru riscograma la asimptomatic conform punctului 2 din anexa 2C din norme, deci
    at trebui BT si pentru riscograma la asimptomatici.

  91. dimitriunicoleta says:

    1. Suntem platiti lunar in per serviciu pe pacient cronic sau o data la 3 luni pe acelasi cod de boala? Adica daca pacientul HTA vine lunar la reteta suntem platiti pe codul 453 lunar?
    2. Sunt medici din spitale care solicita lunar pt internare la zi BT. Am un caz care mi-a solicitat 2 luni la rand prin scrisoare medicala BT endocrine pt internare ambulator. Stiu ca Bt-ul are valabilitate 3 luni , in sensul unei consulatii+2 controale.Cum procedam? Avem voie la mai mult de 1 BT pe specialitate la 3 luni?
    Mutumesc anticipat!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      1. Nu suntem platiti pe cod de boala! Poate refaceti formularea ca sa inteleg ce anume doriti sa stiti…
      2. Da stim, exista abuzuri. Nu exista inca o limitare a numarului de bilete de trimitere dar statistica arata ca eliberam mult prea multe trimiteri.Consultati lista bolilor pentru care NU e nevoie de trimitere. Deasemenea NU MAI EXISTA INTERNARE AMBULATORIE. Fiti ferma si trimiteti medicului respectiv extrasul din coca sau norme care va da dreptate. Au inceput controale serioase si pe la spitale si amenzile sunt mari. De exemplu au fost sanctionate spitale pentru ca au scris pe B.Ext ca pacientul trebuie sa revina la control cu BT de la noi…

  92. dobosvalentina-mihaiela says:

    dc pacientul asimptomatic indiferent de virsta nu are hta,facem ceva analize sau incheiem riscograma la prima vizita?

  93. romancarmenaurora says:

    pot elibera BT pentru INR lunar pentru pacientul anticoagulat?
    la monitorizare caz vechi HTA,Dislipidemie,DZ nu sunt trecute in norme TGO si TGP. pacientul le plateste?
    Multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Desigur ca poti trimite la INR!
      In ceea ce priveste transaminazele, ele NU sunt decontate in pachetul de baza la monitorizare dar le poti prescrie, numai ca va trebui sa scrii doua bilete de trimitere, pe cele decontate pe monitorizari se scrie M, pe celelalte sunt altele de completat. Eu sper ca atunci cand vom avea bilete electronice vom scapa de birocratia asta…

  94. dobosvalentina-mihaiela says:

    la asimptomatic cu virsta mai mare 40ani,dc il depistam cu valori de hta mari trimitem pe cod 999 la laborator tot colesterol, glicemie si creatinina?ms pentru toata rabdarea de care ati dat dovada.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Depinde de valoarea pe care o gasesti la masurarea corecta a tensiunii arteriale. Iti recomand sa descarci prezentarea de pe platforma si te uiti pe slidurile facute de Nana, cu monitorizarile. La fiecare din bolile cronice prioritare exista o prezentare a evaluarii initiale a pacientului si apoi o prezentare a monitorizarii.

  95. popescumihaela says:

    Buna ziua!In primul rand,felicitari pt tot ce ati facut pt”descalcirea” COCA 2014-2015.Asa cum au precizat si alti colegi raman totusi neclare unele aspecte:
    -ce/cate analize se pot prescrie in afara celor mentionate in riscograma/fisa monitorizare(pacientii sunt obisnuiti sa solicite “toate” analizele)intr-un episod ac/sac etc
    -in cazul unei consultatii cr,pt elib Rp de ex,pacientul prezinta si sm/sy ale unei afect ac/sac pt care necesita referire catre specialist.Se poate elibera BT pt acest tip de afect(ac/sac)?
    Multumesc anticipat pt raspunsuri si cu siguranta vom mai descoperi si alte problem in timp.
    Cu aleasa consideratie,dr.Mihaela Popescu(Bucuresti)

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Am raspuns deja acestor intrebari pe pagina principala unde sunt comentarii.
      Puteti prescrie analize si pentru alte afectiuni dar folositi BT diferite. Nu mai cedati la pacientul care vine si cere, tot ce este la cerere se plateste, nu este decontat de casa de asigurari.

  96. dobosvalentina-mihaiela says:

    DIN ORDINUL RESPECTIV CU COMPLETAREA BILETELOR DE TRIMITERE NU INTELEG NIMIC..AM INCERCAT SA AUDIEZ DEZBATERILE NU SE POATE!VA ROG AJUTOR!NU STIU DC AM VOIE SA FAC BILETE DE TRIMITERE ANALIZE NUMAI LA CEI CU MONITORIZARI ACTIVE SI CU RISCOGRAME SI ATITA?AM VAZUT LA ANALIZE CA AM VOIE CREATININA DOAR LA MONITORIZARI ACTIVE..

    • dr. Sandra Alexiu says:

      De ce nu poti auzi dezbaterea? Se aude. Poti da analize ca si pana acum cand suspectezi un diagnostic. Cele din riscograme si monitorizari sunt noi!
      Mihaela,nu intra in panica, urmareste relaxata prezentarile pe rand, citeste cu atentie si nu te speria. Eu am rabdare si iti raspund de cate ori e nevoie pana intelegi. Nu e nicio graba cateva zile… Amana analizele, riscogramele si monitorizarile pana intelegi.

  97. dr. Sandra Alexiu says:

    AM INCARCAT IN DOCUMENTELE DIN MENIUL DIN DREAPTA ORDINELE PRIVIND BILETUL DE TRIMITERE SI ACTUALIZAREA ORDINULUI PRIVIND RETETA ELECTRONICA, PRECUM SI SCALA TANNER PENTRU PUBERTATEA FIZIOLOGICA (FETE SI BAIETI), MATERIAL DISPONIBIL DEJA SI IN AGENDA MEDICULUI DE FAMILIE 2013.

  98. dragnegabriela says:

    exista un ordin separat pt.BT? Unde il pot gasi?

  99. badoiusorin says:

    este obligatoriu eliberarea retetei cronice pe 9 de zile? nu mai putem da pe 30?
    multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Putem da pe cate zile dorim, dar facilitatea de a elibera o reteta pentru 90 de zile, cu eliberare fractionata, ne va mai elibera holurile de aglomeratie acolo unde sunt multi cronici.

  100. catanaalina-nicoleta says:

    Monitorizarile sunt valabile pentru toti pacientii aflati in evidenta (cu HTA, DZII, dislipidemie, Astm, BPOC, bolara renala cronica)sau doar pentru cei nou descoperiti de la intrarea in vigoare a noilor Norme?

  101. quaistefan says:

    La retetele cod 999,pe care le recomandati pentru profilaxia rahitismului,a anemiei sugarului,si la gravida se complecteaza PNS sau se lasa “copil”sau “gravida” dupa caz

  102. balicalacramioarafelicia says:

    Daca pacientul cu boli cronice se prezinta la consultatie pt. boala cronica si prezinta si o afectiune acuta,ii putem elibera B.T.la investigatii paraclinice si pt.boala acuta si pt.monitorizarea bolii cronice?

  103. corbanana says:

    Este o problema foarte grava ,Icmed nu poate sa implementeze noile norme (cod 999.riscograme,monitorizari )pana nu sunt introduse in SIUI ,intrebare noi ce facem .Eu de exemplu am vrut astazi sa fac bilantul la 6 persoane ,monitorizari cardia-diabet ,nu am putut .Cum trimiti asimptomaticul la laborator ,cu ce cod ?
    Ori e rautate ,ori e prostie ,nu se poate lucra .

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Asimptomaticul se trimite la laborator pentru riscograma cu cod 999.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu asta e problema, ci faptul ca nu exista modele unice de fise. Saptamana viitoare vom merge la minister sa incercam sa oferim modelele noastre de urmarire. Daca se accepta, vor deveni cat de repede functionale. Mai aveti putina rabdare, cam o luna…

    • nutaadriana says:

      999

  104. lunguadela says:

    Pacientul cu HTA vine la cabinet dupa reteta, il consultam, ii dam reteta,bt,sau bt lab,il punctez ca si consultatie cronica pentru a deconta casj, DAR …ce se intampla daca nu facem monitorizarea pe acea fisa, avem probleme cu casj ?…obligatoriu trebuie sa facem monitorizare ?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Este recomandabil, doamna doctor, pentru ca am fost acuzati ca nu facem nimic in percapita, ca luam bani degeaba pentru pacientii nostri, pentru ca nu obisnuim sa raportam nimic la percapita. Fisa de monitorizare practic arata activitatea noastra de baza in ingrijirea bolnavului cronic. CU atat mai mult cu cat cronicii sunt baza activitatii majoritatii dintre noi…

    • balicalacramioarafelicia says:

      Pacientul cronic cu HTA,DZ si dislipidemie se prezinta la cabinet pt.consultatie si pt.a-si primi reteta pt.bolile cronice respective.Il raportam la consultatie-per serviciu.Putem ca la aceeasi prezentare la cabinet sa ii dam bilete de trimitere la analize si la controale de specialitate pt. monitorizare,stiind ca monitorizarea intra in-per capita-si se mentioneaza M pe biletul de trimitere?Daca necesita si bilet de trimitere la analize si pt.alta boalä(ex.hepatita cranica)se poate elibera inca un B.T.pe “cronic?Aceeasi intrebare si pt.B.T.la controale de specialitate pt. alte boli cronice.

  105. budulanenejacquelinekarina says:

    Multumim pentru videoconferintele transmise, deoarece ne-au mai punctat anumite neclaritati. Au fost foarte utile, mai dorim si altele pe precizare legislatie si mod de aplicare. Cu respect, dr. Budulan Ene Jacqueline Lugoj Medic Primar medicina de Familie

  106. cirnealacarmen says:

    Buna ziua!revin cu intrebarea pe care cred ca nu am formulat o clar:pt stabilirea numarului de ore de program:5sau 6 pacientii de pe lista trebuie sa fie doar inscrisi sau si asigurati?multumesc mult si rabdare multa!

  107. dobosvalentina-mihaiela says:

    TOT CE ESTE CUPRINS DE LA 1.1.3-1.2 ESTE PENTRU BOLNAVI CRONICI CARE AU FOST DG SI CARE VIN PTR MONITORIZARE ACTIVA CARE INTRA IN PER CAPITA SI FAC ANALIZELE TRECUTE LA FIECARE CATEGORIE..DA?

  108. dobosvalentina-mihaiela says:

    monitorizare activa la cronici deja diagnosticati-POT TRECE ANALIZELE SPECIFICATE IN MAILUL ANTERIOR, si la care pot trece pe biletul de trimitere la analize literaM.LA ASIMPTOMATICI CU TENSIUNE FAC ANALIZE DOAR 3-GLICEMIE, CREATININA,COLESTEROL?ACUM AM INTELES BINE?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu 🙂 Daca are deja HTA, NU E ASIMPTOMATIC, e diagnosticat cu o boala cronica si intra la monitorizare. Doar pacientul ASIMPTOMATIC intra la riscograma.

  109. olosuteancristina says:

    Multumim pt ajutorul dat si pt cursul on-line.Va apreciem efortul si implicarea si ne straduim sa tinem pasul.Depinde de noi toti sa reusim sa ne facem auziti si respectati!

  110. olosuteancristina says:

    Din acest motiv am intrebat daca nu se pot combina cele doua tipuri de servicii PC si PS.Oricum ele se combina, de ex activitatile de suport:eliberarea Bt si Rp intra in PC iar consultatia pacientului intra in PS

  111. cirnealacarmen says:

    2200 de pacienti inscrisi sau asigurati sunt necesari pt intocmirea programului de lucru?

    • atanasiudianacarmen says:

      2200 de asigurati e cifra optima! peste 2200 plata se face printr-o formula de calcul , nu are nicio legatura cu programul ! ATENTIE, ASIGURATI !!!

      • dr. Sandra Alexiu says:

        Colega a intrebat altceva. Pentru programul de lucru se ia in considerate numarul de pacientiinscrisi, atat asigurati cat si neasigurati.

  112. cotaegretasilvia says:

    Daca trebuie sa initiem noi tratament pt controlul astmului br. cu BDLA mai e nevoie de scrisoare medicala de la pneumolog/alergolog?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Da, Silvia, pentru ca nu am scapat de steluta de la medicamente, nu a fost chip… La fel si la altele…

  113. dobosvalentina-mihaiela says:

    la care dintre pacienti fac management de caz si la care monitorizare activa?scrie la pacient asimptomatic dg cu o boala care devine pacient cronic 4consulatii-care le fac cd?in per capita sau per serviciu?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      MOnitorizarea activa = management de caz, e vorba de boli cronice diagnosticate, dintre care cateva sunt prioritare (Risc cardiovascular cu HTA si DZ, Boala cronica de rinichi, Astm si BPOC… Monitorizarea intra la per capita. Riscogramele si examenele de bilant la copii, ingrijirea gravidei si consltatiile raman in per serviciu.

  114. corbanana says:

    Parerea mea este ca ar trebui propus la Casa Nationala ,ca biletele clinice si paraclinice sa fie electronice ca si retetele si asa nu vom gresi .

    • dr. Sandra Alexiu says:

      deja se lucreaza la asta insa nu sunt gata din punct de vedere tehnic. E posibil sa intre deja de la anul.

  115. gitancarmenmihaela says:

    Daca un pacient cronic vine luna aceasta sa zicem pe 10 si luna urmatoare pe 5 putem sa ii dam reteta daca nu au trecut 30 zile intre retete?

    • standaniel says:

      Da, se accepta, cu conditia ca luna viitoare sa se recupereze zilele. Oricum, de la Casa va va da, la raportare, eroare de genul “serviciu efectuat la data incorecta” si vi se taie serviciul.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Depinde cum este setat SIUI, din cate stiu eu conform contractului scrie 30 de zile si e posibil sa apara limitari. Folositi programarea, e mai simplu… cand vine la reteta luna aceasta dati-i si programarea pentru luna viitoare.

  116. romancarmenaurora says:

    Monitorizarile, chiar daca sunt la ,intra in cele 20 consultatii/zi/reglate la trim.,sau nu?Mai exact, daca intr-o zi am 20 cons.cu plata per seviciu, mai pot raporta si 1 monitorizare?
    Multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      monitorizarile bolilor cronice intre la per capita, le puteti raporta. Consultatia aceea insa nu va fi platita la PS ci la per capita.

  117. dobosvalentina-mihaiela says:

    cu diabet zaharat tip 2, măsurarea TA;
    – bilet de trimitere pentru consultaţie de specialitate/investigaţii paraclinice în vederea efectuării:
    hemoleucogramă completă, glicemie, profil lipidic complet, ionogramă serica, acid uric seric,
    creatinina serica, microalbuminurie, EKG;-aceste analize le fac pacientului asimptomatic ptr a-l depista cu diabet, dislipidemie?si unde intra la riscograma sau la mamagement de caz?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Mihaela, vorbesti de un pacient GATA diagnosticat. Deci ii faci management de caz.
      Daca insa ai in fata un pacient asimptomatic, te uiti pe grila de risc (Riscograma). Daca se incadreaza in risc, ii faci Glicemia, Creatinina, Colesterolul. Astfel ai sansa sa DEPISTEZI un diabet.
      Cheia intre cele doua situatii este cuvantul ASIMPTOMATIC, deci practic sanatos. La asimptomatic practic ii aplici riscograma.
      daca e deja diagnosticat, ii faci MANAGEMENTL DE CAZ.

  118. ducancristina says:

    Planul de manegement se efect si pt bolnavii cr aflati deja in evidenta cu bolile respect(HTA,etc)sau doar pt cazurile nou depistate? Nu prea reiese clar din norme.Logic ar fi doar cazurile noi pt ca restul au fost monitorizati si pana acum.Multumesc!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      NU doar pacientilor noi, tuturor pacientilor diagnosticati! Practic inseamna supravegherea lor permanenta, pe fisa respectiva, cu tot ce scrie acolo, de cate ori pe an este specificat in norme.

  119. dobosvalentina-mihaiela says:

    pacientii cronici cu hta, dz si dislipidemie nu intra pe management de caz, deoarece este dg cu boala si nu a fost asimptomatic.corect?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Mihaela, nu incurca managementul de caz cu riscograma! Riscograma se face pacientilor asimptomatici, in functie de varsta. Managementul de caz se face pacientilor cronici diagnosticati deja in ritmul specificat la fiecare.

  120. olosuteancristina says:

    Daca raportam zilnic 20 consultatii in PS cand le facem pe cele in PC?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Tine de managementul cabinetului felul in care reusiti sa va vedeti pacientii. Convocati-va pacientii cu raportari in PC atunci cand nu aocperiti consultatiile, mai ales in lunile de vara, de exemplu. Nu uitati ca intra rapid reteta fractionabila si veti castiga timp, pentru ca pacientii stabili care nu isi permiteau pana acum reteta acum o pot lua pentru trei luni. Invatati-i cu acest tip ed reteta, invatati-i cu programarile si usor usor veti castiga timp. Impartiti sarcinile cu asistenta ca sa va eliberati. Daca va puteti permite, angajati secretara sau registrator medical (posibil mai ales cand exista o asociere intre cabinete) care sa va scuteasca de toata partea de inregistrare si de programare, oferindu-va timp suplimentar.

      • olosuteancristina says:

        Intrebarea mai exacta e daca trebuie sa raportam mai putine consultatii in per serviciu pt a putea raporta serviciile in per capita?In felul asta vom fi in pierdere cand de fapt vom munci mai mult

  121. olosuteancristina says:

    In cadrul unei consultatii raportate in per serviciu se pot acorda servicii in per capita?ex.HTA.CIC.Coxartroza cu rp si monitorizare pt HTA?

  122. paraschivescucristian says:

    unde se gaseste fisa de monitorizare dislipidemii si boala cronica renala?Multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Dislipidemia este la pachet cu fisa de risc cardiovascular. Pentru boala renala cronica inca nu avem o fisa facuta. Urmeaza…

  123. cobreanicoleta says:

    Pe BT de la MF pentru control in clinica a pacientilor cu transplant ce scriem la tip diagnostic P {PNS}, C {cronic}? In Ord.MS la P [PNS] sunt trecute doar DZ si oncologia. Va multumesc.

  124. paraschivescucristian says:

    Nu vad la documente de descarcat fisa de monitorizare Dislicidemici si BCRenala?!Unde sa o caut?Multumesc!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Monitorizarea pacientului in acest caz se face LA PACHET, in norme este prevazut astfel: riscul cardiovascular înalt – HTA, dislipidemie şi diabet zaharat tip 2, adica TOTUL se pune pe o fisa, folositi fisa aceea cu doua pagini inclusiv pentru HTA si dislipidemie, adaptandu-va doar la rubricile necesare, daca pacientul NU are DZ.
      Pentru BCR inca nu am avut vreme sa structuram o fisa de monitorizarea deoarece materialele au venit de la nefrolog foarte tarziu.
      Urmariti insa prezentarea dr. Marina Pircalabu privin monitorizarea, acolo, la BCR aveti in prezentare evaluarea initiala si monitorizarea, pana cand va aparea si fisa structurata. Mai dureaza putin…

  125. cobreanicoleta says:

    Revin cu intrebarea privind biletele de trimitere pentru pacientii cu transplant de organe {tip diagnostic}care merg la control in clinica unde li se face internare de zi cu BT de la MF. Anexa 13 face referire la prezentarea directa la medicul din ambulatoriul de specialitate. Va multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Doamna doctor, eu stiu ca sectiile de spital NU respecta cerintele din norme, valabil si pentru oncologie si ne bombardeaza cu cereri de trimitere. Normele insa precizeaza clar. O solutie este sa solicitati la casa de asigurari o pozitie clara privind aceasta situatie.
      Normele spun astfel: biletul de trimitere in vederea internarii se elibereaza pentru cazurile care nu pot fi diagnosticate, investigate si tratate in ambulatoriu; pentru urgentele medico-chirurgicale si pentru bolile cu potenţial endemo-epidemic prezentate la nivelul cabinetului
      pentru care se considera necesara internarea de urgenta, medicul de familie eliberează o scrisoare medicala în acest sens;

      Iata un extras din Coca (HG 400, anexa II):
      10. Afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi:

      – afecţiunile şi procedurile prevăzute în norme;

      – afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie, litotriţie, implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei;

      – instalarea de gastrostome sau jejunostome percutane pentru administrarea nutriţiei enterale;

      – proceduri specifice de terapia durerii, conform normelor;

      – instalarea de catetere intravenoase pentru utilizare îndelungată, tunelizate şi/sau cu cameră implantabilă pentru diverse metode terapeutice, conform normelor;

      – afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate;

      – HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.
      11. Serviciile medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă şi de zi se acordă pe baza biletului de internare eliberat de:

      – medicul de familie;

      – medicul de specialitate din unităţile sanitare ambulatorii, indiferent de forma de organizare;

      – medicii din unităţile de asistenţă medico-socială;

      – medicii din centrele de dializă private aflate în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate;

      – medicii care îşi desfăşoară activitatea în dispensare TBC, în laboratoare de sănătate mintală, respectiv în centre de sănătate mintală şi staţionar de zi psihiatrie, în cabinete de medicină dentară care nu se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi care se află în structura spitalelor ca unităţi fără personalitate juridică;

      – medicii de medicina muncii.
      12. Nu se solicită bilet de internare în următoarele situaţii:

      – naştere;

      – urgenţe medico-chirurgicale;

      – boli cu potenţial endemoepidemic, care necesită izolare şi tratament;

      – bolnavi aflaţi sub incidenţa art. 109, 110, 124 şi 125 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, şi în cazurile dispuse prin ordonanţă a procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, care necesită izolare ori internare obligatorie, şi tratamentul persoanelor private de libertate pentru care instanţa de judecată a dispus executarea pedepsei într-un penitenciar-spital, precum şi tratamentul pacienţilor din penitenciare ale căror afecţiuni necesită monitorizare şi reevaluare în cadrul penitenciarelorspital;

      – cazurile care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate;

      – transferul intraspitalicesc în situaţia în care se schimbă tipul de îngrijire;

      – transferul interspitalicesc;

      – spitalizare de zi, dacă se acordă servicii de: chimioterapie, radioterapie şi administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi monitorizarea bolnavilor cu HIV/SIDA, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, monitorizarea bolnavilor cu talasemie;

      – pacienţii din statele membre ale Uniunii Europene/din Spaţiul Economic European/Confederaţia Elveţiană beneficiază de servicii medicale spitaliceşti programate şi acordate cu autorizarea prealabilă a instituţiilor competente din statele membre ale Uniunii Europene/din Spaţiul Economic European/Confederaţia Elveţiană, respectiv de servicii medicale spitaliceşti acordate pe baza cardului european de asigurări sociale de sănătate emis de unul dintre statele membre ale Uniunii Europene/Spaţiului Economic European/Confederaţia Elveţiană, precum şi de servicii medicale spitaliceşti pentru pacienţii din statele cu care România a încheiat acorduri, înţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii, care au dreptul şi beneficiază de servicii medicale acordate pe teritoriul României.

      EU NU VAD AICI TRANSPLANTUL MENTIONAT, asa incat cel mai bine ar fi sa solicitati clarificari la casa de asigurari.

  126. ganescuflorenta says:

    Multumim mult pentru formulare.In aceeasi luna pacientul poate veni si la consultatie cand primeste reteta,dar si la monitorizare? Sau la consultatie si ex.bilant?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Sigur. Puteti face astfel: pacientul vine pentru o consultatie pe cronic, il consultati, ii faceti reteta de cronic pe 90 de zile (fractionabila eventual) si completati fisa de monitorizare, ii faceti biletul de trimitere la analizele prevazute in fisa de monitorizare, punctati prima consultatie ca serviciu pe cronic, iar cand vine a treia zi avand rezultatele de la monitorizare, completati consultatia pe fisa de monitorizare si punctati la percapita aceasta consultatie la care ati finalizat monitorizarea. Dupa cum stiti, monitorizarea include doua consultatii. Atentie la BT pentru analizele din monitorizare, se fac mentionand pe BT “M”, nu amestecati cu alte analize….

  127. paraschivescucristian says:

    Fisa de monitorizare dislipidemii se asimileaza cu cea de HTA+DZ?Nu este fisa de monitorizare a BCRenale!Multumim!F.buna initiativa transmisiunii live-pentru noi cei din provincie!Continuati cand sunt probleme importante pentru noi toti!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Da, este o fisa complexa, descarcati-o si studiati-o, veti vedea ca e gandita exact pentru patru consultatii pe an, continand principalele interventii pe care treuie sa le avem la pacientii respectivi.

  128. marelefelicia-cristina says:

    de cate ori pe an pot beneficia asiguratii de analize de laborator?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Depinde pentru ce. Ii vom trimite pentru diverse boli acute (cand avem nevoie de analize ca sa definitivam diagnosticul), pentru monitorizarea bolilor cronice, pentru serviciile preventive (aici o data pe an si NUMAI analizele prevazute in riscograma…

  129. badoiusorin says:

    trebuie sa mai existe in contiuare foaia de observatie si registrul de consultatii in conditiile in care cei care lucram pe soft privat putem lista la un eventual control si foaia si registrul? trebuie semnat in registru ori de cate ori un pacient se prezinta la cabinet? multumesc!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Dar trebuie sa invatati sa tineti piept celor de la casa care au anumite fixatii 🙂

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Din pacate scriptele continua sa existe. Sunt totusi unele case ceva mai permisive. Inca nu este reglementata renuntarea la hartogarie… Semnatura din registrul de consultatie nu este prevazuta in legislatie, ci doar intr-un ordin de uz intern, otiv pentru care nu putem fi sanctionati legal. Singura mentiune din monitorul oficial este la semnatura din registrul de consultatii la domiciliu. Chiar daca in procesul de evaluare exista trecut registrul de consultatie cu semnaturile pacientilor, acest lucru NU are suport legal, ori in Romania, ce NU este publicat in monitorul oficial NU este valabil.

  130. badoiusorin says:

    cate analize putem prescrie la un pacient asimptomatic o data pe an?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      uitati-va in anexa 2C, depinde de varsta. De fapt sunt Creatinina (la pacientii cu TA>140/90 mm Hg), Glicemia si colesterolul la pacientii la care facem riscograma, in functie de riscuri (vedeti pe fisa de riscograma, la ambele varste). Atentie, vorbim de ASIMPTOMATICI, la controlul de bilant. Daca vin pentru ca sunt SIMPTOMATICI, deja discutam de alta categorie de analize, facute pentru ELUCIDAREA disgnosticului. E foarte important sa fim atenti la nuante.

  131. badoiusorin says:

    pe mamagement de caz intra un pacient numai dupa ce a fost asymptomatic, vazut si depistat cu o anumita afectiune?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      exact, deja diagnosticat. Managementul de caz se puncteaza la percapita si trebuie raportat. Fisele pe care le gasiti va asigura managementul pacientului pe intregul an si e mai usor de urmarit. In plus, reteta fractionabila ne ajuta sa ii chemam doar de patru ori pe an.

  132. gitancarmenmihaela says:

    La cronici cand mergem la domiciliu le putem face reteta de cronic?

  133. panteavalentin says:

    cand se poate vedea si restul prezentarii? cea sustinuta de Nana Parcalabu

  134. georgescuflorica says:

    unde putem vedea raspunsurile la intrebarile de mai sus?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Nu am apucat sa raspundem, o vom face in acest weekend 🙂 Multumim pentru intelegere…

      • serbanescutheodorcristian says:

        CUM ARATA NOILE SCRISORI MEDICALE , DE CAND SE VA PUNE ACCENT PE NOILE IMPRIMATE.
        SE POATE CA NOILE IMPRIMATE DE TRIMITERE SA POATA FI TIPARITE PE IMPRIMANTELE NOASTRE? SI SA NU MAI FIE CUMPARATE? APOI TRIMITEREA SA FIE ON LINE PE CNP

        • dr. Sandra Alexiu says:

          Anexa 43 de la norme este noul model de scrisoare medicala. Se lucreaza la formularul de BILET DE TRIMITERE ONLINE, Avem promisiuni canu va mai dura mult. Cititi cu atentie noul ordin privind biletele de trimitere, se simplifica putin situatia.

  135. corbanana says:

    Ar fi extraordinar daca ati trimite slidurile ,dezbaterii.

  136. babiciflorentina says:

    Exudatul faringian si ex.coproparazitologic pt intrarea in colectivitate a copilului se poate face pe codul 999?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      NU, NU este consultatie preventiva ci SUNT ANALIZE cerute de un tert, se fac NUMAI CONTRACOST!

  137. ciucageorgianadelia says:

    Foarte buna initiativa pentru transmiterea live! Felicitari pentru culegerea datelor, a conciziunii precum si prezentarea succinta a preblemelor care ne intereseaza. Am o intrebare: cum scriem biletul de trimitere pt. gravida, atat pentru specialist cat si pt. investigatii? Trecem cod 995, si la tip de consultatie pe verso deocamdata trecem “cronic”? Ca nu e 999, clar, nici P nici M? Multumesc

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Multumesc, Delia, in numele colegelor mele, pentru cuvintele tale! BT pentru gravida se elibereaza pe cod 995 pentru ginecolog (consult obisnuit) si investigatiile uzuale. Pentru situatii patologice se folosesc codurile de patologie legata de sarcina (cele cu litera O, adica 733 – 777, dupa caz). Codul 999 se foloseste pentru prescrierea medicatiei profilactice (acid folic, preparate de fier). Tipul de consultatie se trece in functie de motivul trimiterii.

  138. ursicaflorica says:

    Exista un anumit numar de episoade de acut,subacut, acutizari pe an ? Multumesc!

  139. dr. Sandra Alexiu says:

    Inregistrarea video va fi disponibila in cursul zilei de azi

  140. standaniel says:

    Daca este gravida este asigurata, deci nu e pe pachet minimal!

    • ciucageorgianadelia says:

      De ex: poate fi gravida- cu PFA la care nu plateste din diverse motive sau are datorii mari si nu are bani acum. Atunci e pe pachet minimal, dar fiind gravida ar trebui asistata

    • baicucamelia says:

      Nu-mi este f clar cu gravida fara venituri. Pachetul minimal – servicii gravide la ce se refera? La pachet minimal normele spun clar monitorizare gravide iar la pct 2 se platesc integral investig si tratamentul

  141. baicucamelia says:

    Gravidele din pachetul minimal au dreptul la analize gratuite?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      da, pe tot parcursul sarcinii si lauziei, asigurati-va insa ca este trecuta corect in SIUI!

  142. tetcudanielaelena says:

    nu mai avem voie sa cerem creatinina serica ,in afara brc?
    da,este o idee excelenta sa se tina online sedinta lunara.asa prticipam si noi din provincie la ultimile noutati!multumim ptformulare.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Sedinta la care ati asistat a fost una exceptionala. Fiecare asociatie locala are ritmul sau propriu de sedinte si intalniri. Sansa noastra sa comunicam este imensa daca suntem racordati la asociatiile locale! Suntem mult prea multi sa ne putem intalni doar online, iar comunicarea trebuie sa fie bidirectionala!

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Ba da,cum sa nu, ba chiar se poate cere si la pacientul ASIMPTOMATIC care are TA > 140/90 mm Hg! Deasemenea la monitorizarile periodice pe Risc CV. Atentie, in BCR, creatinina solicitata de la laborator trebuie sa vine pe rezultatul de analiza insotit de estimatul de filtrare glomerulara. Laboratoarelor care nu vor furniza acest astimat (pe diagnosticul BCR) nu li se va deconta analiza! NU UITATI SA IL SOLICITATI! Exista si formule de calcul ale e-RFG pe internet.

    • serbanescutheodorcristian says:

      CARE ESTE NR MAXIM DE ANALIZE PERMISE PT UN PACIENT LA O CONSULTAIE TRIMITERE BT LABORATOR ACUM SUNT MAI MULTE?

      • dr. Sandra Alexiu says:

        Nu avem o limita, dar analizele trebuie sa fie justificate de diagnosticul prezumptiv. Atentie la presiunea pacientilor care solicita “toate analizele”…

  143. harangusalexandrina says:

    Multumesc pentru prezentarea online si pentru materialele puse la dispozitie , totul clar , concis si foarte util.Sper sa se repete acest mod de comunicare si in viitor.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Speram sa se intample doar in situatii exceptionale. Va rugam sa va racordati la modul de comunicare din asociatia locala, pentru ca astfel ajung cu usurinta la toti toate informatiile. Primiti, deasemenea informatii prin intermediul newsletterului de pe platforma.

  144. baicucamelia says:

    Cand putem descarca prezentarea si de pe care site?

  145. brezoigabriela says:

    De unde vom putea descarca prezentarea ce a fost transmisa astazi?
    Multumim pentru ajutor!

  146. marinelabotoca says:

    In speranta ca ati inregistrat dezbaterea transmisa live, ar fi de foarte mare ajutor sa fie postata inregistrarea pentru a o putea revedea, si a aprofunda pasaje, in liniste, ulterior.
    Felicitari pentru initiativa si pentru realizare, si pe viitor vor fi de foarte mare interes.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Multumim mult pentru cuvintele frumoase. Tineti aproape de asociatia locala, va rog, inscrieti-va la newsletterul SNMF, urmariti platforma Formaremedicala.ro, ziarul MF. O mare parte din ceea ce facem se adreseaza DOAR membrilor cotizanti ai asociatiilor locale.

  147. cobreanicoleta says:

    Pe biletul de trimitere la control al pacientilor cu transplant de organe ce se trece la tipul de diagnostic? Acestia nu mai sunt primiti la controlul periodic din centrele de transplant fara BT de la MF, de la inceputul anului 2014. In norme se refera doar la DZ si oncologie la programele nationale de sanatate {P}.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Anexa 13 arata ca pacientul posttransplant se duce direct la medicul de specialitate, fara trimitere.

  148. brezoigabriela says:

    In noile norme sunt foarte clar precizate investigatiile paraclinice (analizele) care se pot face in manegementul de caz in functie de afectiune. Pentru monitorizarea pacientilor cu boli cronice exista o prevedere in vigoare in care se prevede ce investigatii se fac in functie de afectiune?

  149. corbanana says:

    Sedintele lunare ar trebuii sa se tina online ,este o idee excelenta

    • serbanescutheodorcristian says:

      SEDINTELE AR FI BINE SA FIE SI ON LINE CU DECLARAREA PARTICIPANTULUI

      • dr. Sandra Alexiu says:

        Atunci chiar nu ne-am mai vedea deloc… Si cati vor accesa sedinta live? Internetul dauneaza comunicarii pe termen lung 😀

        • ioanidiantonia says:

          Buna ziua!
          1.Si eu cred ca sedintele ar trebui sa fie on line,santem multi care santem la multe zeci de km de orasul resedinta de judet si chiar nu putem participa fizic.Eu cred ca,mai important decat sa ne vedem, este sa fim informati si noi cu tot ce apare si Dvs cu problemele noastre zilnice,din ce in ce mai complexe si mai…birocratice.
          2. Eu am cabinetul la limita de judete,Db si If. santem insa dependenti de Targoviste ,pacientii insa refuza sa faca 140km(70km*2) ca sa isi faca eventual cateva analize,de cele mai multe ori laboratoarele refuzand analizele gratuite pe motiv de lipsa de fonduri! Ce pot face eu in aceasta situatie? Pot trimite pacientii sa faca analize si in If,unde exista laborator la 3 km de cabinet,dar nu au contract cu aceeasi casa cu mine? Se poate rezolva aceasta problema cu analizele in aceeasi casa cu casa contractului medicului prescriptor? Ce sens mai are atunci SIUIul daca nu se centralizeaza o situatie la nivel national? VA MULTUMESC!!

  150. gavrilaselisabetaviorica says:

    Referitor la consultatiile la domiciliu pentru bolnavii cronici(4 consultatii/an)se refera la acutizarea bolii cornice sau sa-l consultam pur si simplu pentru boala cronica pe care o are?Multumesc.

    • dr. Sandra Alexiu says:

      Este consultatie pentru pacient cronic. Alegeti dumneavoastra cazurile. Aveti grija sa se incadreze in categoriile acceptate la serviciile la domiciliu si sa precizati in fisa motivele pentru care il consideati nedeplasabil.

  151. corbanana says:

    Intrebare :La retetele <700 specialisti din spital si ambulator au aceleasi obligatii ca si noi ?
    2.Monitorizarea se poate face la toti pacientii cronici pe care ii avem in prezent
    3.La cei care au comisii de pensie de boaLA SAU HANDICAP li se cer o serie de referate si investigatii cum le vom face ?
    4 Daca laboratoarele nu au fonduri cum facem preventiea sau monitorizarea gratuit ?
    Biletele catre statiunile balneo-se platesc?sau se elib. gratuit ?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      1. NU, raman doar la noi.
      2. Doar la cei care au patologiile respective.
      3. Contracost. Documentatia pentru comisii nu este decontata de casa. Sa aveti tarife pe usa si sa taiati chitanta FARA EXCEPTIE.
      4. Da, va fi o problema… ca si pana acum, speram ca in timp se va rezolva.
      5. Se elibereaza gratuit, daca MEDICUL considera ca pacientul trebuie trimis, in limita decontata de casa (una la 6 luni).

  152. ganescuflorenta says:

    Cate retete are dreptul pe luna la cronic pacientul de la M,F?

    • dr. Sandra Alexiu says:

      ART. 3 Numărul medicamentelor care pot fi prescrise cu sau fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu pentru un asigurat este prevăzut în Anexa 2 la Hotărârea Guvernului nr.
      400/2014. Cantitatea de medicamente pentru fiecare produs se notează în cifre şi litere.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: