300.000 de oameni mor in fiecare an in Europa din cauza BPOC
300.000 de oameni mor in fiecare an in Europa din cauza BPOC
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/300-000-de-oameni-mor-fiecare-europa-din-cauza-bpoc/
Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) afecteaza major calitatea vietii pacientilor diagnosticati cu aceasta boala. Conform Raportului “Health at a Glance Europe 2012”, cei mai multi bolnavi incep sa aiba simptome dupa varsta de 40 de ani. Majoritatea pacientilor cu BPOC sunt persoane care fumeaza sau au renuntat la fumat. Statisticile arata ca BPOC este una dintre principalele cauze de crestere a ratei morbiditatii si mortalitatii la nivel global.
BPOC cauzeaza intre 200.000 si 300.000 de decese anual
Rata mortalitatii din cauza BPOC este in crestere in Europa, chiar daca boala poate sa fie prevenita sau tinuta sub control.
Acelasi raport arata ca BPOC este boala respiratorie care insumeaza cele mai multe zile pierdute de serviciu, aducand dupa sine si costuri foarte mari.
BPOC afecteaza mai mult barbatii decat femei
Conform raportului, in Romania BPOC afecteaza un numar mai mare de barbati decat de femei. Aceeasi prevalenta este inregistrata si in Spania, Franta si Cipru.
In acelasi timp, persoanele cu un nivel mai scazut de educatie au un risc de doua ori mai mare de a avea BPOC, fapt semnalat si in Romania, alaturi de Belgia, Spania si Estonia.
Unul din riscurile majore ale acestor persoane este fumatul, factor de risc extrem de important in BPOC.
Preventia la medicul de familie poate reduce aceste riscuri si costuri
Exacerbarea simptomelor cumulate cu afectarea majora a calitatii vietii pot fi prevenite prin depistarea riscurilor de BPOC la cabinetul medicului de familie.
Cei mai importanti indicatori in diagnosticul de suspiciune au in vedere istoricul expunerii la factori de risc (fum de tigara, pulberi si gaze), dispneea (descrisa de pacient ca un efort crescut de a respira) si tusea cronica (in unele cazuri BPOC se dezvolta fara aparitia tusei).
Greutatea in respiratie, senzatia de sufocare este unul din motivele principale pentru care pacientii se prezinta la medic.
Monitorizarea unui pacient diagnosticat cu BPOC presupune evaluarea expunerii la factorii de risc, progresia bolii si aparitia complicatiilor, raspunsul la tratamentele medicale urmate, exacerbarile si comorbiditatile.
Pentru mai multe informatii despre simptomele, diagnosticarea dar si managementul BPOC, consultati cursurile EMC online disponibile pe platforma FormareMedicala, Fiziopatologie si diagnostic BPOC si Managementul pacientului cu BPOC.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii