BPOC si cancerul la plamani ar putea fi diagnosticate doar prin analiza respiratiei
BPOC si cancerul la plamani ar putea fi diagnosticate doar prin analiza respiratiei
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bpoc-si-cancerul-la-plamani-ar-putea-fi-diagnosticate-doar-prin-analiza-respiratiei/
Diagnosticarea BPOC dar si a cancerului de plamani ar putea fi realizata printr-un test al respiratiei cu ajutorul unui dispozitiv artificial, Nanoscale Artificial NOSE (NA-NOSE). Prin acest dispozitiv, prezentat public la intalnirea Societatii Americane de Oncologie Clinica, specialistii au putut sa depisteze dar si sa diferentieze intre persoanele care sufereau de cancer de plamani si cele care aveau BPOC.
Dispozitivul care diagnosticheaza BPOC foloseste nanoparticule de aur
Dispozitivul Na-NOSE functioneaza prin aplicarea unor algoritmi si tehnici de clasificare in analiza respiratiei, conform Laboratory for Nanomaterial Based Devices.
Pacientul nu trebuie decat sa sufle intr-un balon, aerul expirat fiind analizat de un dispozitiv care nu este mai mare de un desktop de calculator.
In cel mai nou studiu in care a fost testat dispozitivul, au participat 31 de persoane cu BPOC si 80 de pacienti diagnosticati cu cancer la plamani.
Cu ajutorul dispozitivului Na-Nose, specialistii au putut sa faca diferenta intre pacientii cu BPOC si cei cu cancer la plamani in 85% din cazuri.
Mai mult, au reusit sa precizeze cat de avansata este boala in proportie de 79%.
Principalul beneficiu al acestui dispozitiv este ca presupune o masura de diagnosticare non-invaziva. In acelasi timp, permite diagnosticarea precoce a cancerului de plamani.
Specialistii atrag atentia ca in urma screeningurilor CT pentru depistarea precoce a malignitatii la persoanele asimptomatice, rezultatele pot fi neconcludente, ele fiind urmate de o metoda invaziva pentru confirmarea diagnosticului.
Interpretarea rezultatelor se poate face fara un specialist
Autorii studiului considera ca dispozitivul Na-NOSE isi doveste eficienta prin rapiditatea cu care ofera rezultatele si prin acuratetea acestora.
Mai mult, dispozitivul nu necesita un medic specialist pentru a face testul sau pentru a interpreta rezultatul.
Pentru mai multe informatii despre metodele de diagnostic in BPOC dar si despre monitorizarea pacientilor cu BPOC, consultati cursul EMC online si gratuit Fiziopatologie si diagnostic BPOC.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii