150.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare

24/06/2014

150.000 de romani mor anual din cauza bolilor cardiovasculare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/150-000-de-romani-mor-anual-din-cauza-bolilor-cardiovasculare/

parkinson1Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial. In Romania, 60% dintre decesele inregistrate au la baza o boala cardiovasculara. Riscul unei astfel de afectiuni este foarte mare in cazul pacientului hipertensiv si diabetic. Preventia acestor afectiuni este principala masura pentru a scadea rata mortalitatii in Romania din cauza bolilor cardiovasculare.

Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, doi factori cu risc in bolile cardiovasculare

Principalii factori de risc in bolile cardiovasculare sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, obezitatea, fumatul si lipsa miscarii fizice.

Pacientul hipertensiv si diabetic are un risc cardiovascular inalt, prezenta concomitenta a celor doi factori determinand dezvoltarea precoce a procesului aterosclerotic.

“La nivelul Uniunii Europene, bolile cardiovasculare ucid aproximativ doua milioane de cetateni anuali (cat o Slovenie intreaga) mai mult decat toate formele de cancer la un loc. Desi in unele tari mortalitatea este in scadere, la nivel global situatia se inrautateste, pe fondul cresterii tulburarilor metabolice (in special diabet zaharat si obezitate) si a unei populatii imbatranite”, a precizat Fausto Pinto, presedintele Societatii Europene de Cardiologie, conform comunicatemedicale.ro.

Tinerii se confrunta cu boli care apareau de obicei la 50 de ani

Specialistii atrag atentia ca bolile cu risc cardiovascular inalt afecteaza populatia de la varste fragede.

Hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat apar din cauza excesului ponderal, a alimentatiei bogate in grasimi, fumatului si sedentarismului.

Specialistii estimeaza ca pana in 2025, numarul bolnavilor de hipertensiune arteriala la nivel global va depasi cifra de 1500 miliarde.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), hipertensiunea arteriala reprezinta o treime din ansamblul factorilor de risc in bolile cardiovasculare.

In cazul pacientilor cu risc de boli cardiovasculare, medicul de familie are un rol esential in cazul masurilor de preventie dar si a diagnosticarii precoce a afectiunilor.

Pentru mai multe informatii despre afectarea cardio-vasculara prin hipertensiune arteriala si diabet zaharat, consultati cursul EMC online si gratuit Abordarea pacientului hipertensiv si diabetic.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: