Bolile rare ar putea fi depistate prin analiza unei fotografii digitale
Bolile rare ar putea fi depistate prin analiza unei fotografii digitale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/bolile-rare-ar-putea-fi-depistate-prin-analiza-unei-fotografii-digitale/
Bolile rare ar putea fi depistate utilizand un program pe computer care analizeaza trasaturile pacientilor dintr-o simpla fotografie digitala, conform cercetatorilor de la Universitatea Oxford. Softul realizat de specialistii de la universitatea britanica i-ar putea ajuta pe medicii de familie sau pe medicii pediatri sa depisteze precoce simptomele unei boli rare.
Medicul de familie ar putea depista o boala rara doar printr-o fotografie si un program pe calculator
Specialistii de la Universitatea Oxford au conceput acest program pe calculator motivand ca foarte multi pacienti cu boli rare nu primesc diagnosticul corect atunci cand ajung la medic.
In acelasi timp, exista foarte putini medicii specializati pe diagnosticarea bolilor rare prin teste genetice.
In consecinta, pacientii pot astepta luni si chiar ani pana la primirea diagnosticului corect.
Sistemul de diagnosticare a bolilor rare ar putea fi disponibil la nivel global
Specialistii de la Universitatea Oxford care au realizat acest sistem informatic precizeaza ca noua metoda de diagnosticare a bolilor rare ar putea fi disponibila la nivel mondial deoarece medicii nu au nevoie decat de un computer si de fotografia pacientului.
Cum functioneaza sistemul informatic
Specialistii au folosit fotografiile pacientilor care fusesera diagnosticati cu opt boli rare diferite. Printr-un algoritm, programul a recunoscut fiecare boala pe baza a 36 de trasaturi faciale, considerate tipare pentru fiecare boala, precum forma fetei, a nasului, a sprancenelor sau a ochilor.
Prin analiza fotografiei unui pacient cu o boala rara, programul va selecta trasaturilor distinctive pentru o anumita afectiune.
Rezultatele sunt apoi comparate cu trasaturile selectate din fotografiile unor pacienti cu o boala rara confirmata. Prin aceasta analiza comparativa, programul poate determina in ce grad pacientul are trasaturile care sa indice respectiva boala rara.
Specialistii precizeaza ca noua metoda de diagnosticare a bolilor rare poate contribui nu numaidecat la punerea unui diagnostic final, ci la descoperirea semnelor bolii inca de la nastere.
In acelasi timp, sistemul faciliteaza accesul pacientilor care se afla in regiuni unde nu exista specialisti in diagnosticarea bolilor rare prin teste genetice.
Pentru mai multe informatii despre diagnosticarea si tratamentul in bolile rare, consultati cursul EMC online pe platforma FormareMedicala, Bolile lizozomale in practica MF.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii