Telemedicina ar putea fi folosita in diagnosticarea retinopatiei la nou-nascuti

02/07/2014

Telemedicina ar putea fi folosita in diagnosticarea retinopatiei la nou-nascuti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/telemedicina-ar-putea-fi-folosita-diagnosticarea-retinopatiei-la-nou-nascuti/

clickTelemedicina ia amploare in diagnosticarea pacientilor indiferent de locul in care acestia se afla. Un nou studiu realizat de National Eye Institute considera telemedicina o modalitate eficienta de screening a nou-nascutilor pentru potentiale riscuri de pierdere a vedere, afectiune cunoscuta sub numele de retinopatie prematura. Aceasta boala afecteaza copiii nascuti prematur si consta in dezvoltarea anormala a unor vase de sange la nivelul retinei.

Telemedicina, o modalitate eficienta mai ales in zonele rurale sau izolate

Specialistii considera telemedicina o oportunitate ca pacientii din zonele rurale sau din cele izolate sa aiba acces la tratament.

In ceea ce priveste utilizarea telemedicinei in screeningul nou-nascutilor prematur, aceasta ar fi un beneficiu real si in Romania, avand in vedere ca tara noastra se situeaza in topul tarilor cu cele mai multe nasteri premature.

Si la nivel european, in 2010, 10% din nasteri erau inainte de termen.

Cum pot utiliza medicii telemedicina pentru screeningul nou-nascutilor

Autorii studiului considera ca telemedicina intervine in momentul in care nu exista suficienti specialisti oftalmologi care sa asigure screeningul pentru toti nou-nascutii.

Aproximativ jumatate dintre copiii nascuti prematur au riscul de a dezvolta retinopatie prematura.

Diagnosticarea precoce si inceperea tratamentului la timp poate sa previna pierderea vederii. In acest sens, Academia America de Oftalmologie recomanda screeningul copiilor nascuti prematura pentru aceasta afectiune.

Folosind telemedicina, orice medic poate sa faca o fotografie digitala a ochilor copiilor pe care sa o trimita mai departe unui centru de evaluare la distanta.

Rezultatele studiului au aratat ca citirea electronica a semnelor de retinopatie prematura a fost eficienta in 90% din cazuri, acesti copii fiind trimisi mai departe catre o evaluare amanuntita de catre un oftalmolog.

Sistemul de telemedicina este folosit de medicii de familie in Romania

Telemedicina face parte si din practica medicilor de familie din Romania, momentan in zonele din Delta Dunarii, unde pacientii nu au acces la medici specialisti.

Pentru implementarea sistemului de telemedicina, medicii au primit o camera video conectata la un laptop si un aparat de monitorizare ce transmite functiile vitale ale pacientului catre laptop. Datele sunt transmise mai departe medicilor specialisti de la Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: