Interviu Andrei Baican: Se observa un trend de nisare a businessului pe piata medicala privata
Interviu Andrei Baican: Se observa un trend de nisare a businessului pe piata medicala privata
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/interviu-andrei-baican-se-observa-un-trend-de-nisare-businessului-pe-piata-medicala-privata/
Interviu cu Andrei Baican, Directorul Diviziei pentru Medici, Banca Transilvania: „Se observa un trend de nisare a businessului pe piata medicala privata”. Material aparut in cadrul publicatiei online www.doctornews.ro, in iunie a.c.
Ce inseamna Divizia pentru Medici dupa sapte ani de activitate si ce reprezinta aceasta linie de business pentru Banca Transilvania?
Sapte de ani de existenta a Diviziei pentru Medici reprezinta acumulare de expertiza, cunoasterea in detaliu a pietei medicale din Romania, a interactiunilor dintre medici, clinici, spitale si banca, precum si nevoile specifice privind finantarea businessului medical. Echipa Diviziei pentru Medici, formata din peste 70 de persoane cu specializari in domeniul bancar si medical, este dedicata in intregime comunitatii medicale.
Cu ajutorul echipei, banca a reusit sa introduca un serviciu nou in oferta: consultanta financiara specifica afacerilor de orice dimensiune, din domeniul medical. Am infiintat si un birou cu specialisti in echipamente medicale, care sprijina investitiile medicilor cu know-how tehnic si managerial. Divizia pentru Medici reprezinta o poveste de succes pentru Banca Transilvania: 25% dintre medici si 40% dintre cabinetele din Romania au cont la banca noastra.
Cate credite a acordat Divizia pentru Medici pana in prezent profesionistilor din domeniul medical si care este valoarea totala a imprumuturilor?
Anual, acordam aproximatv 2.500 de credite clientilor Diviziei pentru Medici, cu o valoare medie de circa 25.000 de euro.
Cum caracterizati piata serviciilor medicale private din Romania, care sunt lipsurile acestui segment si cum va evolua domeniul de profil?
Piata serviciilor medicale din Romania este in continua crestere, atat valoric, cat si din punct de vedere concurential, cu efecte pozitive asupra calitatii acestor servicii. Lipsurile segmentului privat al serviciilor medicale deriva in primul rand din instabilitatea legislativa, care ii impiedica sa realizeze previziuni financiare pe perioade mai lungi. Aceasta vulnerabiliate trebuie sustinuta inclusiv de catre finantatori, iar Divizia pentru Medici isi asuma rolul de partener pe toata durata relatiei dintre businessul unui medic si Banca Transilvania.
Trendul actual este cel de nisare a businessului medical. Medicii se concentreaza pe o anumita specializare si creeaza servicii de excelenta in cabinetele si clinicile lor private. Din punct de vedere al managementului unei afaceri din domeniul medical, nisarea isi releva avantajele, prin degrevarea intr-o mai mare masura a medicilor din sfera gestionarii financiare si operationale a activitatilor companiilor medicale, astfel incat acestia sa se poata apleca mai mult catre actul medical in sine. Piata privata a inteles inca de la inceput ca un serviciu de calitatea atrage pacientii catre acest segment.
Ce produse si servicii cuprinde portofoliul Diviziei pentru Medici si care sunt motivele pentru care un profesionist din domeniul medical ar trebui sa aleaga Banca Transilvania?
Cred ca ne-ar alege pentru ca avem, ca banca, specializare in domeniul medical, experienta de 7 ani pe acest sengment de business, echipa si produse dedicate, dar si decizie locala, rapida. Portofoliul de produse si servicii dedicate exclusive medicilor cuprinde – de la finantari, carduri de credit, pana la facilitati de cash management. In ceea ce priveste finantarile, avem patru pachete dedicate – Rezident, Specialist, Praxis si Tehnician – fiecare continand toata gama de destinatii necesare medicilor si businessului lor.
Referitor la cardurile de credit, avem in oferta MasterCard Forte, un card creat exclusiv pentru medici, care cuprinde si o asigurare de calatorie in strainatate. Ca facilitati de cash management, as dori sa mentionez in primul rand abonamentul bancar si BT24 Internet Banking.
Pentru accesul clientilor la finantari prin cele 4 pachete pe care le-am mentionat, Divizia pentru Medici are in vedere criterii calitative in stabilirea accesului la credit, care se refera la specializarea medicilor, experienta lor profesionala, locul in care profeseaza – public sau privat. Accesul la finantare depinde, desigur, si de comportamentul medicilor in relatia cu bancile si de calitatea investitiilor care au menirea de a creste standardele serviciilor medicale oferite.
In afara de modul de evaluare unic al eligibilitatii, care confera rapiditate si calitate in selectarea clientilor si a tipurilor de finantare, un alt motiv pentru care un medic cred va alege Banca Transilvania este expertiza dobandita de echipa Diviziei pentru Medici, echipa care acopera toate zonele tarii si se concentreaza exclusiv pe relatia BT cu comunitatea medicala.
Care este numarul clientilor persoane fizice beneficiare a unor credite ”Pacient” si care este soldul acestor imprumuturi?
S-au acordat Credite Pacient de peste 600.000 de lei. Dar in afara de acest produs clinicile partenere beneficiaza si de programul STAR al Bancii Transilvania, prin care toti detinatorii unui card de credit BT il pot folosi, ca pacienti, pentru plata unui serviciu medical in rate si fara dobanda, beneficiind in acelasi timp si de celalalte puncte forte ale programului.
Cat de solicitat este un credit ”Pacient” si ce servicii medicale acceseaza romanii care beneficiaza de finantare de la Banca Transilvania?
Gradul de utilizare a creditului “Pacient” depinde inclusiv de nivelul existent al servicului datoriei al fiecarei persoane care ar avea nevoie de accesarea acestui produs de creditare. Clinicile cu care avem conventii de colaborare pentru creditul “Pacient” sunt cele care ofera servicii de diagnostic sau interventii chirurgicale.
Printre acestea se numara maternitati private, centre de colectare si depozitare celule stem sau cabinete stomatologice. Creditul “Pacient” se preteaza a fi accesat atunci cand destinatia sa o reprezinta serviciile de diagnostic sau tratament, de valori medii si mari.
0 Comentarii