Proteinele din zer ajuta la controlul diabetului de tip II
Proteinele din zer ajuta la controlul diabetului de tip II
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proteinele-din-zer-ajuta-la-controlul-diabetului-de-tip-ii/
Pacientii care sufera de diabet de tip II trebuie sa acorde o atentie sporita regimului alimentar pe care il urmeaza pentru a-si putea controla eficient nivelul de glucoza din sange. Un studiu publicat in revista de specialitate “The American Journal of Clinical Nutrition” arata ca un pacient cu diabet de tip II care consuma proteine din zer inainte de o masa principala are un nivel al glucozei in sange mult mai bine controlat.
Proteinele din zer ajuta la producerea insulinei
Cercetatorii considera ca includerea proteinelor in zer in dieta pentru diabet de tip II contribuie nu doar la controlul nivelului de glucoza din sange, ci stimuleaza si producerea insulinei de catre pancreas.
In cadrul studiului, pacientii cu diabet de tip II au primi un mic dejun cu un indice glicemic crescut, care a constat in paine alba, si un pranz cu piure de cartofi si chiftelute.
Cele doua mese principale au fost suplimentate intr-o zi cu zer, iar in alta zi cu lapte sau sunca fara multe grasimi.
Secretia de insulina era mai pronuntata dupa micul dejun in care au fost incluse proteinele din zer (37% din cazuri) si dupa pranzul cu acelasi tip de proteine incluse (in 57% din cazuri).
In acelasi timp, nivelul de glucoza din sange era semnificativ redus in ambele cazuri.
Concluzia cercetatorilor este ca adaugarea proteinelor din zer la mesele principale poate contribui semnificativ la controlul glucozei din sange si la producerea de insulina pentru pacientii care sufera de diabet de tip II.
Regim alimentar recomandat pacientilor cu diabet de tip II
Specialistii recomanda in regimul alimentar pentru diabet de tip II multe fructe si legume proaspete, insa un consum moderat de fructe cu un continut ridicat de fructoza precum banane, struguri, mandarine sau mango.
Cerealele integrale bogate in fibre sunt de asemenea recomandate pacientilor cu diabet de tip II, alaturi de alimente bogate in calciu si potasiu precum spanac, broccoli, portocale sau pomelo.
Nu in ultimul rand, dieta trebuie insotita de un program de exercitii fizice, studiile aratand ca un program combinat de aerobic si exercitii de rezistenta este mult mai eficient in controlul nivelului de glucoza din sange.
Pentru mai multe informatii despre riscurile pe care le are un pacient cu diabet zaharat de tip II care nu isi controleaza boala, consultati cursul EMC online si gratuit Abordarea pacientului hipertensiv si diabetic.
Autor: Anamaria Blanaru
3 Comentarii
Cum poți avea încredere într-un studii medical scris de un filolog și nu de un medic .Jale mare…..
Am sa testez problema cu zerul.
Diabeticii nu trebuie sa consume fructe,cuditatile sant pemise ,benefice chiar.Fructoza creste glicemia,testat de mine.Este
inerzis zaharul, se consuma proteine moderat si foarte foarte putin carbohidrati.
.