Dosarul electronic al pacientului, un concept functional
Dosarul electronic al pacientului, un concept functional
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/dosarul-electronic-al-pacientului-un-concept-functional/
Expertul onorific al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Marius Octavian Filip, a declarat ca Romania este a treia tara din lume in care s-a implementat si functioneaza deja dosarul electronic al pacientului.
“Suntem a treia tara din lume care a realizat la nivel national un astfel de sistem si, alaturi de reteta electronica si de cardul pacientului pe care fiecare cetatean il va primi in curand, putem spune ca am incheiat trilogia componentelor de IT medical care vor creste calitatea serviciilor medicale”, a declarat dr. Marius Octavian Filip, conform Agerpres.
Datele pot fi accesate de orice medic cu acordul pacientului
Daca pacientul isi da acordul explicit, datele din dosarul lui electronic ar putea fi accesate de orice medic din lume.
Exista, insa, o sectiune de urgenta, care se adreseaza exclusiv medicilor urgentisti, unde acordul bolnavului in situatii limita nu mai este necesar.
“Daca cineva merge la tratament in Ungaria, Israel sau Turcia, si nu am ales intamplator aceste tari, acolo pacientul deschide cu elementul de securitate dosarul propriu, sistemul automat traduce in limba aleasa de pacient, a intors monitorul spre medic si acesta are la indemana toate informatiile pacientului. O oportunitate mai mare ca aceasta nu exista la ora actuala”, a declarat dr. Marius Octavian Filip.
Tot acesta a mai afirmat ca dosarul electronic al pacientului este functional din luna aprilie a acestui an si ca pana acum au fost initiate in sistem peste cinci milioane de dosare care se si pot accesa.
Modul de functionare trebuie stiut atat de pacienti, cat si de medici
Proiectul este unul dezvoltat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Softul si modul de functionare al dosarului electronic al sunt lucruri care privesc atat pacientii asigurati, cat si cei neasigurati.
Si, la fel se poate spune despre medicii care au contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, dar si despre cei care lucreaza in sistemul privat.
“Prezentarea dosarului electronic al pacientului o facem usor, pas cu pas, nu in forta, si decat sa fie respins de corpul medical care, in general este conservator, care tinde sa respinga tot ce este nou si mai ales ce nu intelege, incercam sa nu fortam lucrurile. Este la inceput si se va dezvolta treptat, treptat”, a mai precizat, conform Agerpres, Dr. Marius Octavian Filip
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii